Egy fórum után véres fejjel fújt takarodót a Homatech: nem tartanak több lakossági tájékoztatót

Szita Károly magára hagyta a gumisokat?

Tizenkét lakossági fórumot tervezett a Homatech a közeljövőben Kaposvárra István Gábor vezérigazgatónak a sajtóban megjelent nyilatkozatai szerint, hogy „hitelesen tájékoztathassák Kaposvár polgárait a tervezett beruházásról”. Minden egyéni választókerületben terveztek egyet, ebből az elsőt az egyik lakótelepi körzetben, a Kinizsi iskolában tartották „természetesen” a lehető legképtelenebb időben, pénteken öt órakor. Rengeteg információval, első kézből származó élményekkel rendelkezünk az ott történtekről, elhangzottakról, s ennek alapján állíthatjuk: nem lepődtünk meg azon, hogy a cég – amellyel egyébként élénk levelezésben állunk – most kommünikében közölte: meghátrálnak. Elállnak a további fórumok szervezésétől, „más megoldásokat, csatornákat keresnek…”

A Homatech-közlemény, melynek teljes közlésétől annak a résztvevők többsége számára inszinuáló, esetenként gyalázkodó tartalma miatt eltekintünk, a szokásos módon politikai motivációval vádolja meg a hallgatóságot: aki az ő reklámízű, semmivel alá nem támasztott hadovájukat nem figyeli ájult tisztelettel, csendben, az csak valamelyik párt fizetett ügynöke lehet, ilyenformán:

„Meggyőződésünk – és a fórumon is elhangzott –, hogy ez a fajta hangos és destruktív tiltakozás jelentős részben helyi politikai célokról és ambíciókról szól. A Homatech Recycling Zrt. azonban egy beruházó, akinek nem célja és nem feladata a politikai cirkuszban való részvétel. Ilyenben eddig sem vettünk részt és a jövőben sem fogunk.”

Tegyük hozzá: pontosan ugyanezzel rágalmazták a százhalombattaiakat is: a „destruktív” kifejezést pedig utoljára a pártállami sajtóban volt szerencsénk olvasni valamikor a hetvenes években.

A Homatech-tündérmesében a fehér lovon érkező királyfi szeretné István Gábor vezérigazgató képében megörvendeztetni hű alattvalóit némi dioxinnal, pár kiló porral (per tüdő), aromás szénhidrogénekkel dúsított ipari szennyvízzel, romló életfeltételekkel, elértéktelenedő ingatlanokkal, s az ostoba népség ahelyett, hogy hason csúszna a boldogságtól, tiltakozik, lázad, nem értékeli a jótéteményt. Persze mindezt a soraiban megbúvó (politikai) ármány hatására cselekszi.

homa_kozl_roviditett

A Homatech lapunkhoz eljuttatott közleménye, rövidítve: tizenkét fórumot hirdettek meg, egyre futotta. Aztán futottak.

 

Abban persze semmi politika nincs (szerintük), hogy a cég még egy kapavágást sem tett, máris megkapta a kiemelt státuszt a kormánytól, vagy az, hogy a százhalombattai csúfos kudarc után Kaposváron az első szóra (puszira) befogadta a polgármester egyszemélyi döntésével a hulladékfeldolgozót.

Ami azonban most már kiválóan látszik: Szita Károly az erőteljes és egyre szélesedő ellenállást látva, rettentően szeretne kifarolni ebből a számára módfelett kínos és az amúgy is erősen fogyó népszerűségét gyaluló szituációból. Nyilván közölte „Homáékkal”, hogy tessék szépen tájékoztatni a lakosságot, ezt nem lehet megúszni. Miután a cég alkalmazotti létszáma a cégadatok szerint mindösszesen három fő, István úr kénytelen volt bevetni a nehéztüzérséget: a feleségét* és a fiát, akik vele együtt harciaskodtak, és a jelenlévők egybehangzó állítása szerint provokáltak a számukra katasztrofális kimenetelű fórumon.

Szita Károly nem rendelte ki a szokásos Fidesz-talpas kommandót, akik ilyenkor az egyetértő vagy épp fújoló tömeget alkotni szokták: nyilván sejt valamit. Nem vett részt sem ő, sem hű, mindenre kapható alpolgármesterei, sem a Fidesz-képviselők közül senki. Úgy benne hagyták a lekvárban „Homáékat”, mint Szent Pál az oláhokat.

Vagy épp tudatosan nekivezették őket a falnak.

Szita most már fut a pénze után: ugyanazt játssza, amit Gelencsér Attila: miután Fidesz-berkekben köztudott volt, hogy a nagyfőnök csak ímmel-ámmal, formálisan támogatja Csányi Sándort, igyekszik kifarolni. Eljött a nagy hallgatások ideje, s nagyon úgy tűnik:

a „Kaposvár és a környező települések lakóinak meggyőzése” című projekt totális kudarcba fulladt.

Lelepleződött a szánalmas, Kaposvár Most-os „közvélemény-kutatás”, az igazgató úr helyi médiában bőven sorjázó nyilatkozatai alól alkalmanként két takarítónőnek kell felmosni a verítéket, az ellenállás pedig egyre szélesedik, egyre több fórumon és formában adnak hangot a kaposváriak annak, hogy

a pokolba kívánják Homatechéket a gumihulladék-feldolgozójukkal együtt.

H. I.

* Cikkünk megjelenése után a Homatech vezérigazgatója emailben jelezte: felesége, István Gáborné a cég alkalmazottjaként, mint környezetvédelmi igazgató vett részt a fórumon.

Szóljon hozzá a KAPOS-T Facebook-oldalán!