Egyelőre pontot tehetünk a tanúsítvány-ügy végére: a Homatech tegnapi közleményével magának adta meg a kegyelemdöfést

Angolok és mongolok

Egyre groteszkebb és tragikomikusabb az az esőtánc, amit a tarkójától a bokájáig berezelt Szita Károly által sorsára hagyott gumihulladékos cég művel kommunikációs offenzíva címszó alatt Kaposváron. A minősítő tanúsítványok ügyében írott cikkeinkre – itt és itt olvashatók – lázas levelezés indult meg a Homatech, a DRON Industries, az OT Industries és az ISCC, valamint a tanúsítványt ténylegesen kiadó Bureau Veritas között. A vajúdó hegyek megszülték a maguk kisegerét: a Homatech közleményében – melyet ezúton is őszintén és minden irónia nélkül hálásan köszönünk – lefutja a szokásos, nyelvhelyességi szempontból is katasztrofális inszinuáló köreit, miszerint „A legfrissebb ilyen vád a technológia ISCC minősítésével volt kapcsolatos. Ennek meglétét, milyenségét, „igaziságát” vitatva mind a dunaszerdahelyi üzem, mind a technológia kapcsán.” Aztán a közleményük mellékletét képező levelekben lényegében bebizonyosodik mindaz, ami a KAPOS-T cikkeiben áll.

Az egyszerűség kedvéért foglaljuk pontokba röviden az eddigieket:

1.: A Homatech propagandájában előszeretettel hivatkozott az ISCC nevű nemzetközi szervezet tanúsító okmányára, mellyel a technológia gazdája, a szlovák DRON rendelkezett, és amely szerintük bizonyította, hogy a technológia eleget tesz az EU-irányelvekben megszabott fenntarthatósági követelményeknek.

2. A KAPOS-T írásaiban rámutatott egyrészről arra, hogy a DRON honlapján a mai napig is egy 2015. október 30-án lejárt tanúsítvány látható. A Homatech weboldalán viszont egy látszólag érvényes, 2016. 11. 29-ig szóló tanúsítvány van, ám ha a szám szerint összevetjük az ISCC honlapján találhatóval, akkor kiderül, hogy a két, azonos számú bizonylatnak más a tartalma: az 1-es, (Homatech szerinti) változat tartalmazza a tevékenységek közt „biodiesel plant”, biodízel üzem kifejezést, a 2-es (ISCC szerinti) változat viszont nem. Ez szerintünk döntő különbség.

3. Cikkünk 2016. június 28-i megjelenése után a Homatech azonnal eltüntette az 1-es változatot a honlapjáról, és a 2-est tette elérhetővé, ezzel is bizonyítva, hogy melyiket tartja érvényesnek. Ezzel szerintünk súlyosan megtévesztett mindenkit, hiszen 2016 januárja és júniusa között egy érvénytelen dokumentummal igazolta a környezetbarátságát, majd, miután lebukott, megpróbálta eltüntetni a nyomokat.

Ehhez a szerintünk nagyon is egyértelmű helyzethez a Homatech annyit tudott hozzátenni közleményében, hogy „az egész Európára érvényes, a technológiával előállított termékek fenntarthatóságát kimondó ISCC EU tanúsítvány természetesen hiteles és érvényes.” Csúsztatás: éppen azt nem teszik hozzá, hogy mindez csupán június 28. óta van így: korábban egy, az ISCC hivatalos nyilvántartása szerint nem létező tanúsítványt mutogattak a honlapjukon.

Álláspontjuk „igazolására” két levelet is közzétesznek: az egyik feladója a Bureau Veritas, a tanúsítvány kiállítója, címzettje a DRON. A levélben mindössze annyi áll, hogy a EU-ISCC-Cert-DE120-30150170 számú tanúsítványnak az 1-es változata 2015. november 30-i, majd a tanúsítványt módosították, a tanúsítvány 2-es verzióját azonos sorszámmal (!) 2016 január 12-én állították ki.

Lényegében ugyanezt igazolja a másik, az ISCC-től az OT Industriesnek küldött levél is ékes angol nyelven, íme mindkettő:

homatech_tanusitvany_levelek

A két “igazoló” levél: csupán azt bizonyítják, hogy a tanúsítvány tartalma január 12-én megváltozott, de a lényeg éppen az, hogy a DRON és a Homatech ezután is a régi, érvénytelen tanúsítványokat használta.

 

Csakhogy mi egy szóval sem állítottuk, hogy a szóban forgó tanúsítványok bármelyike hamis lenne! Azt fejtettük ki csupán, hogy egyrészt a DRON a mai napig is egy lejárt tanúsítványt tart fenn a honlapján, a Homatech pedig tegnapelőttig egy olyat, amely tartalmában nem egyezett az ISCC-honlapon olvashatóval.

Magyarul megtévesztő információkat tettek közzé, ezekre hivatkoztak széles körben, legalábbis január 12-e után mindenképpen a tekintetben, hogy van-e jogosultságuk biodízel gyártására.

Ez pedig a fenti közlemény, ill. levelek közzétételével lényegében beigazolódott, ugyanis a korábban kiadott, 1-es változatú tanúsítvány nem elérhető az ISCC honlapján, még a lejártak között sem, tehát az mindenképpen érvénytelennek tekinthető.

Minderre annyi válaszolni, hogy a DRON-nak van érvényes tanúsítványa, amikor azt senki nem vitatta (csupán azt, hogy az miről is szól), meglehetősen szánalmas, gyerekes érvelés.

Mindazonáltal egy nemzetközi tanúsító szervezettől is felettébb érdekes, hogy komolyan, érdemben megváltoztatják egy általuk kiadott tanúsítvány tartalmát, és ennek sem jegyzőkönyvi, sem más nyoma nincsen sehol. Az állítólagos negyedéves auditok (ellenőrzések) pedig nem terjednek ki arra, hogy mit állít magáról egy cég a honlapján, vagy miféle lejárt tanúsítványokra hivatkozik.

Képzeljük csak el: a nyelvvizsgaközpont kiállít Gipsz Jakabnak egy bizonyítványt ANGOL nyelvről, aki ezzel széltében-hosszában dicsekszik, majd a központ meggondolja magát, és megváltoztatja a bizonyítvány tartalmát MONGOL nyelvre, ám Gipsz úr továbbra is angol nyelvvizsgát mutogat, míg valaki fülön nem csípi.

Gipsz úrnak pedig arcizma sem rándul vastag bőre alatt: mongol nyelvvizsgája birtokában továbbra is angolturistákat szeretne kalauzolni a Belvárosban.

Update, 2016. 7. 1. 19:21  Reggel még elérhető volt a technológiatulajdonos, DRON Industries Szlovákiában regisztrált www.dron.sk elnevezésű honlapja. Napközben üzemszünetre váltottak, este pedig már a szolgáltató, a Webglobe oldala volt látható ezen a címen, ami nagyjából azt jelenti, hogy a cég vagy tönkrement, és nem tudja fizetni a szolgáltatást, esetleg azt, hogy nem kívánja a továbbiakban ezeket a tartalmakat közzé tenni, vagy más néven, máshol kívánja újra indítani.

Nagyon úgy tűnik, valakik itt erősen menekülőre fogták…

H. I.

Szóljon hozzá a KAPOS-T Facebook-oldalán!