Az a csúnya kettős mérce: Pécsen olyanokért támadja a fideszes képviselő a várost vezető ellenzéket, amit Szita Károly könnyedén alul tud múlni bármikor

Hoppál Péter esete a savanyú szőlővel

Néha sajátosan tudnak egymásra rímelni a dolgok: nemrég írtunk arról az Átlátszó.hu-n, hogy a kaposvári közgyűlés, ill. Szita Károly milyen egyoldalúan és cinikusan osztotta fel a közgyűlési tisztségeket, lényegében kisemmizve  az amúgy is meggyengült ellenzékét. Kisvártatva pedig arról olvastunk a Szabad Pécs cikkében, hogy Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő egy Facebook-bejegyzésben harciasan, nem mellesleg igazságtalanul támadja az új pécsi városvezetést mondhatni ugyanazért, ami közelebbről nézve nem is ugyanaz. A történet pikantériája, hogy mindezt a Pécs Ma c. oldal cikkére hivatkozva teszi a jó Hoppál, amely pár hete még a fideszes propaganda zászlóshajója volt Pécsen.

Az eset háttere, hogy – ellentétben Kaposvárral – Pécsen komoly győzelmet

aratott az ellenzék, tegyük hozzá, mindketten megérdemelték. Csupán Péterffy Attila polgármesteri programját ajánlanánk a tisztelt kaposvári ellenzék figyelmébe: senki, ideértve persze Szita Károlyt, meg sem közelítette profizmusában, részletességében ezt a szöveget.

Akad persze más különbség is: Hoppál Péter, a Fidesz egyik pécsi képviselője, a párt pécsi elnöke, fogalmazzunk így: aktívan politizál. Facebook-oldalán nemcsak a Fidesz központi üzeneteit böfögi vissza, mint Gelencsér Attila, hanem vitára szánt, önálló tartalmakat oszt meg. Gecsa barátunkkal ez ritkán fordul elő, mondhatni soha. Ez is érték valahol, ám a kaposvári képviselő még ezt a három-négymondatos szintet sem tudja megugrani.

Szóval Hoppál Péter az új pécsi városvezetést támadja, ilyenformán:

 

Hoppál Péter Facebook-bejegyzése. Neki legalább van érdemi mondanivalója, még, ha olyan is, mint ő, a város életéről, politikai közéleti kérdésekről. Gelencsér Attila csak a Fidesz-propagandaközpont anyagait képes megosztani.

 

Tegyük hozzá, Hoppál állításait a Szabad Pécs jórészt cáfolja, de minket nem is ez érdekelt, hanem az bizonyos kettős mérce: hogy mennyire az üléspont határozza meg az álláspontot.

Ami a pécsi városvezetésnek felrótt halálos bűn, az Kaposváron természetes.

Így pl. azt írja: (Péterffy) … „kirúgott egy csomó alkalmas embert”. Nem hiszem, hogy Kaposváron valaki össze bírná számolni, hogy Szita miatt közvetve, vagy közvetlenül hányan voltak kénytelenek távozni a munkahelyükről vagy a városból. Tanárok, orvosok, mérnökök, gazdasági szakemberek, egyetemi oktatók, jogászok, köztisztviselők, rendőrök, színészek, rendezők, újságírók … soroljam?

Aztán „megemelte a politikusi fizetéseket”. Nos, ez is megtörtént: beszámoltunk róla, hogy Szita, miután pontosan kitervelték, hogy minden bizottsági elnöki helyet – egy kivétellel – a Fidesz kap, a képviselői alapilletményt nem, csak a tanácsnoki (bizottsági elnöki) tiszteletdíjat emelte meg, s persze a csókos aktivistáknak juttatandó apanázst.

Szóval megemelte, de úgy, hogy csak a haveri körnek jusson több. Ügyes.

Hoppál újabb vádpontja: „alkalmatlan embereknek politikai állásokat létesített (pl. tanácsnokok)”. Pécsen ezt csak Hoppál gondolja így, viszont Kaposváron valóban ez történt. Akinek nem jutott bizottsági elnöki tisztség, az részönkormányzati elnök lett, tanácsnoki juttatásért. Hogy mennyire alkalmatlanok, azt közgyűlési jegyzőkönyvek tömege bizonyítja: évek hosszú sora telik el anélkül, hogy

fideszes képviselők egyetlen érdemi, értelmes megszólalására bukkannánk.

„Elvette az eddig létező bizottsági alelnöki ellenőrző tisztségeket az ellenzékétől”, mondja Hoppál. Miután Kaposváron ez a funkció nem létezik, csak azzal vethetjük össze, hogy a vagyongazdálkodási és pénzügyi bizottság elnöki tiszte – az ellenőrző szerep jegyében – eddig hagyományosan az ellenzéknek járt.

Elvették? El bizony, s most ezt is fideszes tölti be, Kárpáti Tímea.

 

A Pécs Ma hírportál fejléce. Az önkormányzat tulajdonában van, s a munkatársaknak úgy tűnik, nem okozott gondot az átállás fideszes propagandalapból városi újsággá.

 

„Saját ügyvédeinek busás megbízást adott, noha önkéntes munkát ígért”: ez az a pont, amikor már nem bír a könnyes nevetéssel az emberfia: a be nem fizetett parkolási díjak behajtója Kaposváron a dr. Szép Tamás ügyvédi iroda. Ő az a veterán MDF-es, örökös közgyűlési tag, aki idejekorán dezertált a Fideszbe, s aki Szita legalázatosabb híve, némi aprópénzért cserébe. Egészen halványan, és nagyon a maga módján egyfajta kultúrember,

ezért Szita Károly előszeretettel alázza nyilvánosan, főleg a közgyűlésen.

„Eltörölte a pécsi cégeknél a túlóratörvény alkalmazását…” vádol Hoppál. Népszerűbb neve is van az említett jogszabálynak: „rabszolgatörvény”. Miután Kaposváron, lévén totális Fidesz-uralom, nem törölték el, nincs miről beszélni, ha csak azt nem említjük, hogy alapos csúsztatásról van szó: ha bármi okból szükséges a túlóra a pécsi közszolgáltató cégeknél, a polgármester engedélyezheti.

Egy szó a forrásról, ahonnan Hoppál képviselő a tudását merítette:

a Pécs Ma gyakorlatilag az ottani Kaposvár Most – volt: a NER-korszak elején találta ki e hírportáloknak álcázott propagandalapokat sorozatban a Fidesz, ill. Várhegyi Attila. Persze komikus, ahogy október 13. után a Pécs Ma, amely az önkormányzat tulajdonában van, vérfideszes propagandalapból hirtelen „középre” váltott, nem véletlenül: az új városvezetés Nimmerfroh Ferencet nevezte ki főszerkesztőnek, aki korábban a Szabad Pécs munkatársa volt.

Ez fáj most annyira Hoppál úrnak: ha nem a miénk, akkor lakájmédia.

Ez azért megnéznénk Kaposváron is, bár itt nem fordulhat(ott volna) elő akkor sem, ha valami csoda folytán az ellenzék győz: a Kaposvár Mostot (és a Kapos Extrát) kiadó kft.-t már eleve Fidesz-közeli magáncégként pozícionálták, s EU-s pályázatok kommunikációs költéseiből, plusz városi cégek hirdetéseiből tartják fenn. Így egy hatalomváltás esetén sem maradnának média nélkül, hiszen elképzelhető, hány milliárdot tettek félre csupán erre a célra.

H. I.


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!