A duplanullás ügynök színre lép: Horváth Ákos is beszáll az előválasztásba, Jobbik-támogatással

Civil a pályán, avagy fából vaskarika

Alig pár órával azután, hogy az Átlátszó.hu-n, az ország vezető oknyomozó portálján megjelent írásunk a somogyi előválasztás pillanatnyi állásáról, ettől aligha függetlenül Horváth Ákos közölte Facebook-oldalán, hogy „független”, a Mindenki Magyarországa Mozgalom által támogatott jelöltként indul a kaposvári előválasztáson. A nyitott kérdés a bejelentéskor az volt, hogy melyik párt frakciójához kíván csatlakozni, ez cikkünk írása közben, nemrég derült ki. Jakab Péter, a Jobbik elnöke Facebook-oldalán bejelentette, hogy őt támogatják Kaposváron, bár hozzátennénk: a jelölt – amúgy kínosan kezdetleges – bemutatkozó videójában meglehetősen pártellenes, demagóg „civil” hangot üt meg. Szerinte a politikusok a pártérdekű csatározások során nem az emberek valódi gondjaival foglalkoznak”, kérdés, hogy akkor ő mit keres majd a Jobbik frakciójában.

A történet a kaposvári közélet utóbbi pár évének fordulatait figyelemmel

kísérő kevesek számára egyrészt meglepő, mert ugyan az önkormányzati választás végjátékából, az emlékezetes Fejes-Felder-féle piszkos húzásokból Horváth igyekezett kimaradni, ám a Kaposváriakért Egyesület halálát jelentő szakítással, miután Felderéket támogatta, vele is szakított az ellenzéki pártok többsége. Információink szerint másfél év lappangás után felajánlotta a szolgálatait több pártnak is, köztük a DK-nak és a Jobbiknak, de végül, úgy tűnik, a Márki-Zay-féle „csapatnál” kötött ki – vélhetően Lengyel Róbert siófoki polgármesternek köszönhetően. Róla kb. egy éve emlékeztünk meg, mikor Horváth meghívta Kaposvárra, és ő amolyan keresetlen, „fakabát-stílusban” megpirongatta a „baloldali pártokat”, mert

a Horváth Ákossal előadott duettjükre senki nem volt kíváncsi.

Igen, akkor Horváth Ákos és Fejes István elfelejtették megemlíteni Lengyelnek, hogy az egyesületnek kampó, a szó valódi értelmében nem is létezett, nemhogy bármiféle civilnek nevezhető tevékenységet végzett volna. Fejes István életműve egy kamu választási párt volt, nem több, ő maga pedig csupán Felder Frigyes klónozott mása (egy helyett két szavazat), amivel a balfék helyi ellenzék összefogását meghackelték. Szerintünk ugyanerre készülnek most is.

És itt, e helyen próbáljunk meg eloszlatni egy súlyos félreértést:

A civilség valódi értelme egészen más, mint ahogy Horváth Ákos – és sokan mások – használni szeretik: szolgálatot jelent olyan téren, ahol az állam pl. nem teljesít jól, vagy egyenesen csődöt mond. A Társaság a Szabadságjogokért, az Emberség Erejével Alapítvány, az Ökotárs valódi civil szervezetek, amelyek jogvédő, embermentő, szociális munkát végeznek, sokszor fájdalmasan nehéz körülmények közt, olykor már a Fidesz-pártállamtól konkrétan fenyegetve. A KE, vagy pl. MMM viszont politikai célokra alakult, legfeljebb – tegyük hozzá, a Fideszhez hasonlóan – nem köti őket kialakult értékrend, ideológia.

Ehelyett van a kötelező töltelékduma, hogy „nem a pártokér’, az ámbörökér daógozunk”, és erre azért nem kéne olyan büszkének lenni. Éppen Somogyban, ahol évtizedekig működött egy „civil” szervezet, a Somogyért Egyesület, amelynek

egyetlen célja Gyenesei István politikai karrierjének szolgálata volt.

 

Facebook-borítókép Horváth Ákos 2019-es polgármesteri kampányából. Beosztottjai szerint a kedvenc szavajárása: “azért a főnök még egy kicsit én vagyok…” Bár a hozzá hasonló “menedzsertípusú” figurák diktátor-hajlamúak, ettől függetlenül az önkormányzati kampányt egy pillanatig sem tudta kézben tartani, csupán a másokra mutogatásban, a felelősség-hárításban teljesített jól.

 

Az, aki nettó politikai haszonszerzés céljából kikiáltja magát „civilnek”

anélkül, hogy egy percig is végzett volna valódi civil tevékenységet, mint pl. a rossz emlékű Kaposváriakért Egyesület, vagy a Kossuth Körök, de említhetnénk Fejes másik hamvába holt próbálkozását, a „Civil Elektori Tanácsot” is, az a választók megtévesztésére játszik. Erre személyében a legjobb példa Fejes István, aki persze most ott feszít Horváth Ákos kicsiny csapatában, családtagok, alkalmazottak és egyéb lekötelezettek között.

Tragikus az a színvonal, amelyre Horváth Ákosnak sikerült levinnie nemlétező mondanivalóját. Ezzel kezdi: „engem nem érdekel a politika, az emberek érdekelnek”. Ezzel a lehangolóan demagóg szöveggel utoljára a kilencvenes években doktor Torgyán József próbálkozott, s

nem hittük volna, hogy ezekbe a mélységekbe még egyszer el lehet jutni.

Más nem is nagyon jöhetett szóba, mint a Jobbik,  miután többi párt közül az egyre halványabban szereplő jelöltjéhez foggal-körömmel ragaszkodó DK biztosan nem állt volna Horváth mellé, az őket támogató MSZP-P szintén, és a Momentumról is így tudjuk. Kérdés, hogy a kvázi-egyszemélyes kaposvári LMP, Felder Frigyessel a saját élén, milyen viszonyt próbál majd kialakítani, mint egykori lelkes Horváth-rajongó.

Nincs túl hízelgő véleményünk a jelenlegi ellenzék teljesítményéről

– a kormánypártokéról még kevésbé – de a politizálás jellemzően a pártok szférájában zajlik. Aki valóban civil aktivista akar lenni, az találhat magának elesett embereket, bánatot, bűnt, szenvedést, igazságtalanságot, amelyért, vagy ami ellen harcolhat. Olyan, hogy politikai „civilség” nem létezik, nettó hazugság. Lehet, hogy valaki nem a meglévő politikai pártok valamelyikében működik, de, aki a hatalomért szervezkedik, pénz és erőszakszervezetek felett kíván rendelkezni, az politikus és politizál – bármit is állítson magáról. Hangsúlyozzuk ki még egyszer: Horváth Ákos, ha bejut, a Jobbik frakcióban fog, lassan mondjuk: po-li-ti-zál-ni.

Létezik a Horváth-féle történetnek egy másik olvasata is:

hősünk, ha veszít az előválasztáson, 2022-ben – „sértett, pártok által elnyomott független jelöltként” mégis elindul majd, s így megosztja a szavazatokat, szolgálva ezzel Gelencsér Attila és a Fidesz érdekeit. Azét a Gelencsérét, aki 2019-ben előbb tudta, hogy Horváth Ákos polgármester-jelölt lesz, mint a kaposvári ellenzék politikusai, s akivel saját bevallása szerint is kiváló kapcsolatokat ápol.

H. I.

Címkép: kis létszámú, flashmob-szerű csoportosulás volt a Kossuth téren Horváth Ákos Ervin (ön)jelöltségének bejelentése alkalmából. Fotó(részlet) forrása: Horváth Ákos Ervin politikusi Facebook-oldala


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!