Komoly kijelentések egy komolytalan jelölttől: Horváth Ákos „nem ígér semmit”, de azt kőkeményen betartja

Lesz Kaposváron jelölti vita?

Kínosan önleleplező kis interjúcska került fel ma a Jobbik Somogy 1-es választókerület Facebook-oldalára: Horváth Ákost szokásos vasárnapi feltalálási helyén, a vásár bejáratánál kapta mikrofonvégre az ismeretlen pártkatona. Ákos a tőle megszokott, szemérmetlenül öndicsérő stílusban beszélt saját, szinte már földöntúli emberi erényeiről, s arról, hogy minden támogató párt vezetősége transzközeli állapotba került kisugárzásától. Arra kérdésre viszont, hogy mit tudna megvalósítani a választókerületében, azt válaszolta: „Én a frontról jövök, nem ígérgetünk. Először is bemegyünk az ajtón, megnézzük, mi van a kasszában … és utána dógozunk.” Magyarul: tőle ne várjon senki konkrétumokat, számon kérhető vállalásokat, és az első dolga lesz, hogy megnézze, mi van a kasszában.

Machete don’t text, ajjaj. 2021-ben azzal kampányolni, hogy „én vagyok, én, a kocsma közepén…” olyan szerep- és aránytévesztés, amihez hasonlót szerintünk egyetlen előválasztási ellenzéki jelölt sem produkált a több száz közül. Az, hogy valakinek egy vak hang erejéig sincs mondanivalója a saját választókerületéről, arról, hogy ott mik az igazi problémák,

min kéne változtatni, mit kéne képviselni, egyszerűen katasztrófa.

Ahogy az is kétségbeejtően gagyi, hogy valaki meg akarja nézni, „mi van a kasszában”. Ha ugyanis ehhez neki(k) előbb át kell venni a kormányt, el is áshatják magukat. A magyar – és az EU minden tagországának – költségvetése transzparens, még csak különösebb költségvetési ismeret sem kell hozzá, hogy valaki átlássa. Pontosan látható, hogy a Fidesz mit szór el propagandára, csókos vállalkozók kistafírozására, értelmetlen sportberuházásokra, s ellenkezőleg: hogyan tartják nyomorszinten nyugdíjasok és kiskeresetűek tömegeit a felpörgetett inflációval, az évtizedek óta változatlan minimálnyugdíjjal, családi pótlékkal, a világrekorder áfával.

Ennél már csak az a silányabb, ha valakinek az az egyetlen érve

maga mellett, hogy ő egy „vállalkozó”, s így nyilván mindenhez (is) ért, sőt, mindenkinél okosabb. Nos, ez is egy színvonal alatti, ótvar duma: csak Kaposváron meg tudnánk nevezni harminc-negyven cégtulajdonost, aki elsírná magát, ha el kéne cserélnie Ákos portfólióját a sajátjával.

Akkor ők mindannyian alkalmasabb képviselők lennének, mint Horváth Ákos?

Tévedés: számtalan elemzés, tanulmány született már arról, hogy – különösen az elmúlt évtizedben – teljesen eltorzult a magyar vállalkozói viselkedés: nagyítóval sem lehet találni valódi piaci alapon működő vállalkozást, különösen olyat nem, amely igazi innovációt vinne a tevékenységébe. A döntő többség ún. „járadékvadász”, vagyis az ilyen-olyan EU-s pályázatokra, támogatásokra hajt, s az összes innováció, amit a vállalkozásba belevisz, csupán annyi, hogy melyik fideszes politikussal

kell jóban lenni ahhoz, hogy megkapja az EU-s vagy állami koncból a részét.

 

Horváth Ákos és a tánckar. Aki a hüvelykujja kényszeres felmutogatása mellett egy ilyen bárgyú képet közread, attól bármi kitelik. Kép forrása: Horváth Ákos Facebook-oldala

 

Talán még nem eléggé közismert, hogy az előválasztást szervezők

többféle kezdeményezéssel is éltek, amelyek mind azt szolgálják, hogy az ellenzéki érzelmű választók helyben, élő vitákon keresztül ismerhessék meg a jelöltek felkészültségét, rátermettségét, személyiségét, s nem utolsó sorban programját. Mert szerintünk az ideális ellenzéki jelöltnek igenis kell, hogy legyen a körzetére vonatkozó elképzelése,

mégpedig helyismereten alapuló, konkrétumokat tartalmazó.

Tudjuk pl., hogy a Partizán is tervez számos körzetben ilyet – Kaposváron vajon miért nem? – de Szombathelyen pl. hétfőn, 30-án 16 órakor a Nyugat.hu c. lap szervezésében kerül sor az egyik legérdekesebbre, Czeglédy Csaba, Ungár Péter, Koczka Tibor jelöltek részvételével.

Mindenesetre arra befizetnénk, mikor Horváth Ákos egy jelölti vitában

szót kap, és előadja, hogy ő bizony nem ígér semmit, de nyugodtan rábízhatjuk akár az életünket is, mert ő egy vállalkozó, aki a „frontról jött”. Ismerve őt és stábját, ebben a jelölti programban legalább egy hónap kemény, emberfeletti szellemi erőfeszítésük lehet.

Komolyra fordítva: már azon is lennénk lepve, ha Kaposváron egyáltalán sor kerülne egy ütős, színvonalas ellenzéki jelölti vitára.

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!