Bíróság előtt tett vallomásban ismerte be Horváth Ákos, hogy hazudott: jelen volt a tavalyi gyorsulási verseny helyszínén a baleset időpontjában!

Még a sánta kutya is tud hálószaggató öngólt rúgni…

…hogy aktuális hasonlattal éljünk. Ma, 2022. november 23-án 9 órakor lett volna a második tárgyalási fordulója annak a bírósági eljárásnak, melyben Horváth Ákos, korábbi polgármester-, ill. ellenzéki előválasztási jelölt vádolta meg rágalmazással Takács Richárdot, aki korábban a Jobbik megyei közgyűlési képviselője volt. A mai tárgyalás a magánvádló, Horváth kérésére elmaradt – folytatás jövőre. A vádakról és a perről – mivel folyamatban lévő eljárás – nem közlünk részleteket, ám van egy mozzanat, amely teljesen más megvilágításba helyezi a tavaly nagy visszhangot kiváltó „gyorsulási verseny-ügyet”: Horváth Ákos az első – nyilvános – tárgyaláson tett, feltáró jellegű, jegyzőkönyvbe foglalt vallomásban igazolja, hogy a KAPOS-T minden, az üggyel kapcsolatos állítása maradéktalanul igaz volt, ezzel szemben az ő akkori kijelentései részben bizonyíthatóan hazugok, más esetekben pedig finoman szólva „nem bontotta ki az igazság minden részletét”.

A szeptember 28-i tárgyalás hozzánk eljutott hivatalos jegyzőkönyvének

gyorsulási versenyre vonatkozó részéből idézzük Horváth vallomását: „Elmentem hozzájuk és egy show műsor keretében tartottam egy beszédet, majd egy szerencsétlen véletlen folyamán pár fiatal eltávozott ebből a csoportból és elment a város másik végére és gyorsulási versenyt tartott, de én akkor még ott voltam a másik helyszínen.”

Szó szerinti idézet volt: „…szerencsétlen véletlen folyamán pár fiatal eltávozott … elment a város másik végére és gyorsulási versenyt tartott”. A két „esemény” egy időben, szorosan egymás után zajlott, és ez Horváth szerint teljesen véletlenül alakult így. Aki ezt bírósági jegyzőkönyvbe bírja mondani, az vagy teljesen elmebeteg, vagy

Rogán Antal és Gulyás Gergely felsőfokú leckéket vehet tőle cinizmusból.

Ilyen véletlen szingularitások hozták létre a világegyetemet, vagy az életet a Földön. Eddig Horváth foggal-körömmel védte azt az állítást, hogy a két eseménynek, a Spar-parkolóban lezajlott „show-műsornak” és baráti találkozónak semmi köze nem volt a Füredi úti gyorsulási versenyhez, most jegyzőkönyvbe mondja, hogy „…szerencsétlen véletlen folyamán pár fiatal eltávozott … elment a város másik végére és gyorsulási versenyt tartott”. Vajon mi lehetett ez a „szerencsétlen véletlen”?

A másik „véletlen” legalább ennyire érdekes: Horváth Ákos kezdetben

kategorikusan tagadta, hogy jelen lett volna a gyorsulási verseny helyszínén, erre mi derül ki a jegyzőkönyvből? „Mikor ennek vége volt, akkor visszaültem a munkagépbe és az adott útvonaton (!) visszavittem a Raktár utcai telephelyre, ami során a már megtörtént baleset helyszínén mentem el. Előttem volt egy kísérőautó és pont akkor értem oda, mikor becsapódott az autó a kertészet külterületén. Megálltam, láttam a munkagépből a történteket és hogy annyian vannak körülöttük és ki is szálltam az autóból, láttam, hogy felesleges odamenni, meg oda sem fértem volna, ezért továbbhajtottam a munkagéppel.”

Azt állította korábban, hogy a közelében sem volt az illegális rendezvénynek.

 

Részlet a bírósági jegyzőkönyvből: Horváth Ákos elismeri, hogy ugyanazok a fiatalok vettek részt a gyorsulási versenyen, akik a Spar-parkolóban gyülekeztek, valamint azt is, hogy személyesen jelen volt a gyorsulási verseny helyszínén. Korábban mindkettőt vehemensen tagadta, s azt állította, hogy a két esemény között semmiféle összefüggés nem volt.

 

Ezekhez az állításokhoz képest a Blikknek és a Telexnek küldött állítólagos

„sajtókiigazító” levélben még határozottan állította, hogy a Spar-parkolóbeli találkozó és a Füredi úti gyorsulási verseny között semmiféle összefüggés nem volt, a Telexben így áll szó szerint: „A parkoló bevett találkozási hely a fiatalok számára, ilyenkor viszik a kocsijukat is, de nem szoktak versenyezni.”

Most viszont elismeri: de, bizony szoktak. Azt pedig sejthetjük,

hogy a bírósági jegyzőkönyvben szereplő „…szerencsétlen véletlen folyamán pár fiatal eltávozott” -megfogalmazás is nettó hazugság: tódult az egész kompánia a Füredi útra. Horváth hazudott arról is, hogy nem tett ígéretet a gyorsulási verseny „legalizálására” –  videofelvétel van róla. A Blikknek és a Telexnek küldött magyarázkodásában tagadta, hogy akár egy percig is jelen lett volna a gyorsulási verseny helyszínén, ám most egyértelműen kiderül: a baleset pillanatában is ott volt.

A történetnek – Horváth Ákos velejéig hazug voltán,

s persze a „sánta kutya-effektuson” kívül – mindössze annyi a tanulsága, hogy országos médiumoktól, legyenek azok bal-, vagy jobboldaliak, bulvárok netán, vagy magukat épp komolynak tekintők, mint a Telex, egy vidéki történet soha ne várjon értő olvasást, méltányos elbírálást: lekezelés, felszínesség, arrogancia lesz az osztályrésze, ha megfeszül is. Különben legalább egy email vagy telefon erejéig utána mentek volna Horváth Ákos állításainak.

H. I.


Ezt olvasta már?

„Legális formáció lesz”: újabb kétségbeesett vagdalkozással próbál kimászni a gödörből Horváth Ákos