Volt röpke három hónapig egy kaposvári kormánytagunk: Lázár János kirúgta Horváth János helyettes államtitkárt…

Hogy stílszerűek legyünk, lapátra tette

Életrajza szerint 2007 óta viselt jelentős építéshatósági hivatalt Horváth János (korábban használta az „ifj.” megkülönböztetést), akit Lázár miniszter az új Építési és Beruházási Minisztérium „településrendezésért és építéshatósági ügyekért felelős helyettes államtitkárának” nevezett ki 2022. június 12-i hatállyal. A dicsőség nem tartott soká, a tegnapi Magyar Közlönyben jelent meg, hogy a miniszter felmentette. Horváth 2007-2011 között Kaposvár városi főépítésze volt, 2011-től napjainkig a „Somogy Megyei Kormányhivatal Állami Főépítészi Iroda, állami főépítész, főosztályvezető” címet viselte. E minőségében olykor képes volt keresztbe tenni néhány építéshatósági ügyben Kaposvár városának, miután a településrendezési terveket neki is véleményeznie kellett.

Nyilván erősen titkolja mindkét fél, hogy mi vezetett a felmentéshez,

de nem kizárt, hogy az építéshatósági ügyekben járatlan, másrészt csak Orbán Viktorhoz mérhetően erőszakos és gátlástalan Lázár János olyasmit kért – pl. törvénymódosítás terén – amire Horváth szakmai renoméját féltve nem volt hajlandó. Ilyesféle okok szoktak a hasonló prompt szakításokhoz vezetni az amúgy maffiaszerűen összezáró Fidesz-állampárti körökben.

Az is lehet, hogy Szita Károly „nyúlt utána” – nem ez lenne az első eset,

hiszen mint utólag számos jel mutatja, az amúgy gyerekkori barátjának tekintett Jakó Gergely megyei közgyűlési elnök megbuktatásában is része volt.

Működik a rendszer: a megbuktatott Jakó Gergelyt puha, meleg fészek várta a SEFAG-nál

Az mindenesetre érdekes, hogy Horváth távozása kísértetiesen egybeesik

azzal a megbeszéléssel, amelyet Szita folytatott Lázár Jánossal a „folytatandó kaposvári beruházásokról”. Ez volt október 21-én, az országos média pedig Közlöny nyomán ma, ill. tegnap adott hírt a távozásról.

Volt néhány ilyen meglepő és mulatságos eset a közelmúltban

kaposvári hősökkel: nagyon hirtelen és szintén rejtélyes okból távozott az akkori minisztérium műemléki főosztályvezetői posztjáról L. Balogh Krisztina, aki szintén volt kaposvári főépítész, és néhány hétig úgy tűnt, hogy Fülöp Péter színigazgató is megtarthatja az áprilisi kormányváltás után az EMMI helyettes államtitkári címét – aztán mégsem.

Adnánk annak is néhány százaléknyi esélyt, hogy Szita éppenséggel

kaposvári főépítésznek „fúrná vissza” Horváthot, miután sajnos elég közismert, hogy Boa Árpád régóta betegeskedik – már a városháza telefonkönyvéből is törölték a nevét. (Frissítés: időközben az új főépítész neve is kikerült: Halászné Jakab Eszter.) Ám, miután, ahogy említettük, Horváth elég sok negatív véleményt fogalmazott már meg Szita – legnagyobbrészt valóban ostoba, csupán a pénzlenyúlást és Mészáros Lőrinc köreinek kitömését szolgáló – tervei elé, nem hinnénk, hogy ez hosszú és gyümölcsöző kapcsolat lenne.

Horváth kifogásolta pl. a fürdő mellé építendő, a vasút és a medencék közé beszorított szálloda tervét, ugyanígy a belvárosi, Irányi-Dózsa tömbbelsőbe tervezett bölcsődét, de első körben szót emelt az ellen a gyalázatos és aljas csalás ellen is, amelynek során L. Balogh Krisztina főépítészsége idején a hölgy saját részére kisajátíttatta a házukhoz vezető út egy részét, hogy legyen hol parkolnia.

Aztán persze a sértett elmondása szerint Horváth János állami főépítész úr is kihátrált az ügyből, nyilván a karrierje azért fontosabb volt, ami elindult ugyan, de – egyelőre – kurtán-furcsán véget is ért.

H. I.


Ezt olvasta már?

Önkény, cinizmus, gengsztertempó, avagy közterületfoglalás polgármesteri segítséggel