Megvalósul a Hülye Járások Minisztériuma: milyen főhivatal legyen Kaposváron?

Itt a világmegváltó ötlet, ez kapjátok parasztok kormányprogram helyett: vidékre költöznek a minisztériumok. A gondolat országépítő zsenialitását eszünkbe sem jutna elvitatni, hiszen így valószínűleg előbb-utóbb minden szaktárca megkettőződik: lesz egy „lerakata” mindegyiknek a fővárosban az aktuális parlamenti ügyek vitelére, és egy vidéki sóhivatal a haszontalan kádereknek, malmozni. Szánalmasabb pótcselekvésre nem nagyon volt még példa, pedig a koronaúsztatástól az ócsai lakóparkig volt belőlük néhány az Orbán vezette kormányok idejéből. A dologban a gumicsont-jelleg mellett az is jó, hogy kicsit össze lehet ugrasztani a vidék népét – ilyenkor mindenki bejelentkezik, természetesen történelmi igényekre hivatkozva. Gyorsan mi is felmértük: milyen fő- ill. sóhivatal elfekvője lehetne Kaposváron.

Miniszterelnöki Hivatal: a Lázár János vezette hatalmi centrum főnyeremény lenne a városnak: az EU-s pénzek elosztásától a titkosszolgálatok felügyeletén át lényegében minden fontos területet a kezében tart. A sok területen kipróbált, jól működő „Kaposvár-modell” hasznos mintákkal szolgálhatna a hatalomgyakorlásban: itt már rég egy kézben (zsebben) van minden, és nem kell aggódni az orrukat mindenbe beleütő sajtó miatt sem: fegyelmezettek, tudják a kötelességüket, és ami a fő, fillérekért dolgoznak. Az Információs Hivatal munkatársai pedig különösen meleg, baráti fogadtatásban részesülnének.

Pintér belügyér simán elvolna itt – sok dolga úgysincs. Az önkormányzatoktól szinte minden funkciót elvontak, a terrorelhárítás Orbáné, a titkosszolgálat Lázáré, felvonulni meg csak a kormánypárti Békemenet szokott. A rendbontó csőcselék meg csak nem tüntet a saját kormánya ellen.

Semjén belovagolhatna

Semjén Zsolt tárca nélküli főlovászmester is kiválóan érezné magát városunkban, egyházi, vagy „hatuma”-miniszteri funkciójában egyaránt. A képmutatásnak, szemforgatásnak, dzsentroid törleszkedésnek, urambátyámkodó, tányérnyaló pitiánerkedésnek, mindannak, amit Móricz a Rokonokban megírt, és ami Semjén tekintetes úr lételeme, Kaposvár a természetes élőhelye.

Balog Zoltánt, és az Emberi Erőforrások Minisztériumát is nagyszerűen el tudnánk képzelni városunkban. Emberi erőforrás itt szinte korlátlanul áll rendelkezésre, mondhatni Dunát (Kapos-t, haha) lehet velük rekeszteni. Másra ugyan nem is jók, de ez Balog pátert nem fogja meglepni: csak kulturális államtitkárból hármat fogyasztott el minisztériuma az elmúlt ciklusban: futott Szőcs Géza, L. Simon László, Halász János, és mindegyik alkalmatlanabb volt elődjénél. Kulturális és oktatási területen Kaposvár rendelkezik a világegyetem legszürkébb állományával – kár volna kihagyni, Zolikám. A nyálad folyna, ha tudnád, milyen képzett és sokoldalúan dekorált tornatanárok kezében virágzik itt az oktatás és a kultúra.

Orban_torgyan_2

Egy régi, szép csoportkép pufók angyalkákkal, koronával, Torgyán Józsi bácsival

A Honvédelmi Minisztériumról, főleg Hende Csabáról tudjuk, hogy erős kötelék fűzi Szombathelyhez, s azt is, hogy a nyugat-dunántúli város kissé közelebb áll ahhoz – a tréfán kívül is –, hogy egy minisztériumnak otthont adjon. Kaposvár viszont – s ezt talán kevesen tudják – igazi „katonaváros”. Trianon után, mikor az ismert okok miatt Pozsonyból el kellett költöztetni a magyar nyelvű Erzsébet Tudományegyetemet, először felmerült, hogy Kaposváron legyen, mert Pécs kissé zűrös hely volt a Baranyai Szerb Köztársaság miatt. Kaposvárnak viszont nem kellett, inkább tüzérezredet szeretett volna – jellemző. Itt az ideje meghálálni a katonahűséget, és akkor még egy szót sem szóltunk a végtelen lehetőségek tágas (és üres) mezejéről, Taszárról.

A Külügyminisztérium is meghúzhatná magát itt, Navracsics Tibor ugyan szintén az egyik szomszédvárat, Veszprémet szokta favorizálni, a másik zseni, Szíjjártó Péter pedig Győrt, de talán éppen ezért: nincs rendjén, hogy Kaposvár egyetlen fideszes minisztert, potentátot sem tudott kiizzadni magából húsz év alatt: a maximum, amit sikerült elérni közjogi méltóságból, az Mátrai Márta háznagyasszony ő-háznagysága.

Abcúg, Pécs!

Igazságügy? Trócsányi miniszterről nem sokat tudunk, azon kívül, hogy alkotmánybíró volt és 2010-től párizsi nagykövet. Miután viszont Kaposvár 1997-ben sikertelenül lobbizott azért, hogy az egyik ítélőtábla itt legyen, most ez a minimum. Az igazság ideát van, abcúg, Pécs!

Hulye_Jarasok_Miniszteriuma

Hülye Járások Minisztériuma – tódulnának a turisták, megcsinálhatnánk a szerencsénket

A nemzetgazdaság, Varga Mihállyal az élen, vagy a „nemzeti” fejlesztési a kőgazdag Seszták Miklóssal, a „vidékfejlődési” a mindent megnéző Fazekas Sándorral, szintén itt lehetnének a legjobb helyen. Magyarázni sem kell, miért: „Kaposvár a lehetőségek városa”. A legalacsonyabbak közt van az átlagbér, az adóerő-képesség, itt van a legszebb összefüggő üres üzletsor a főutcán, amelyben még bármi lehet. Itt van a legtöbb állami pénzt felszivornyázó élelmiszeripari üzem, melyet hamarosan végleg lenulláz Csányi Sándor mohácsi vágóhídja. Fogalmazhatunk úgy, hogy az urak itt akár még valami hasznosat is tehetnének, ha már a megálmodott egymillió munkahely Angliában valósult meg, és nem akarnak a Gabonaipar üres épületében malmozni.

Az az érzésünk, hogy valójában nem is ezzel az illusztris társasággal kéne próbálkozni. Sokkal kifizetődőbb lenne egy-két cégéressel felvenni a kapcsolatot, például Simicska Lajost meggyőzni arról, hogy Kaposvár kiváló székhelye lehetne, mondjuk a Közgépnek „otthon fogod magad érezni, Lajos” jeligére.

De, ha egyik opció sem jön be, még mindig otthont nyújthatunk a Hülye Járások Minisztériumának. Európai színvonalú járdáink (Istenem, irgalmazz!) már vannak hozzá…

H. I.