Így bánik veled a hatalom, ha hűséges alattvaló vagy: azt kapod jutalmul, amivel mást büntetnek

A szolgáló(lány) NER-kompatibilis meséje

Az alábbi történetnek ugyan van némi aktualitása, ám korántsem napi. Valójában inkább tanmese igazi szereplőkkel. A tanulságot ki-ki levonja magának. Számunkra az, hogy a hatalom – helyi, vagy bármilyen – legundorítóbb vonása, ahogyan emberek sorsával, egzisztenciákkal játszadozik, fikarcnyit sem törődve azzal, mit tapos el, milyen károkat okoz. Emlékezetes, mondhatni ütős antréja volt 2014 elején a KAPOS-T-nak a városi televízió, a Kapos Tv vezetőjének, Katona Józsefnek a kirúgásáról szóló cikk, épp a választások előtt, melyről mélyen hallgatott az akkor még bősz ellenzéki (francokat) Somogyi és mindenki más. Úgy látszik, minden választás előtt be kell áldozni egy Kapos Tv-vezetőt …

… mert tavaly Katona utódja, Répás Orsolya is erre a sorsra jutott. A groteszk azonban az, hogy Répás a Kapos Holding sajtóreferensi posztjáról is kitúrta Katonát, akit – saját bevallása szerint Szita utasítására – utcára tettek.

Tegyük hozzá: ezzel a sztorival főleg a jegyzőkönyvnek tartozunk. Minden médiumnak vannak fontos történetfolyamai, amire időről időre visszatérnek, s rögzítik a fontosabb eseményeket. Ilyen a KAPOS-T számára a helyi média, már csak azért is, mert a Somogyi majd’ fél évszázadig tartó egyeduralma után a mai napig féltékeny, gyűlölködő ignorancia jellemzi a helyi médiumok egymás közti viszonyát.

Ez a ő primitív vudujuk: nem beszélnek egymásról, nem hivatkoznak, úgy tesznek, mintha mindegyikük egyedül képviselné a nyilvánosságot Kaposváron.

Mi viszont annak idején – egyedül – megírtuk, az országos média pedig átvette, hogy Katona József kirúgása politikai okok miatt történt, és köze van a Szita Károly és Gelencsér Attila közt zajló folytonos torzsalkodáshoz, no meg a választásokhoz. Annak, aki nem akar visszakattintani, röviden: a 2014-es választások előtt Gelencsér bepanaszolta a Fidesz felső vezetésénél Szitát, hogy Fidesz-jelölt létére alig szerepelhet a Kapos Tv-ben.

Erre Szita lépett ugyan, kirúgta az akkor már őt másfél évtizednél hosszabb ideje hűségesen szolgáló Katonát, de a helyébe Répás Orsolya városházi sajtóst tette, aki

még elődjénél is sokkal lojálisabb volt, ahogy lenni szokott: képességeivel fordított arányban.

Katona József puhán, a Kapos Holding sajtóreferensi íróasztala mögött landolt: megjegyeznénk, hogy korábban nem létezett ilyen poszt. Értette ezt mindenki: nem hagyták az út szélén, s ő jól tudta, hogy hallgatással tartozik.

 

Két hír a Somogyiból röpke néhány hónap eltéréssel: a bukott Kapos Tv-s vezetők pihenőhelye a holding. Egyszer sem láttuk, hogy pályázaton keresték volna a legrátermettebb munkatársat.

 

Répás Orsolya viszont még azt a halvány nyomokban fellelhető szakmaiságot is száműzte a városi tv-ből, ami korábban talán megvolt. Amiben – s gyanúnk szerint ez lesz majd egyszer az egész bagázs veszte – sokkal rosszabbul teljesített, az a munka. Úgy gondolta, hogy az épp akkoriban született gyermeke gondozása mellett bőven el tudja látni a televízió irányítását oly módon, hogy heti fél órában Skype-on leordítja a fejét a munkatársaknak eligazítás címén,

s egyebekben bőven elég lesz kellő hangerővel fideszesnek lennie.

A teljes kaposvári kormánypárti médiára igaz, hogy képességeik hiányát pótolják lojalitással. A főnökök azonban – s ez az örök dilemma – általában a hűség mellé még minőségi munkát is elvárnak. A szétesett, érdektelen, folyamatosan romló mutatókat produkáló televízióról, az egyre demoralizáltabb munkatársaktól a városházi sajtókápókon, Szekeres Alánon és Mágó Armandon keresztül Szitához érkező információk arra késztették a polgármestert, hogy ismét cseréljen, ezúttal Orosz Ferencre, aki már helyettesítette Répást a szülési szabadsága idején.

Amitől azonban igazán sírni, vagy éppen a röhögéstől könnyezni lehetne, mert csak Kaposváron történhet meg:

vajon kinek a helyére ejtőernyőzött a lapátra tett Répás Orsolya? Hát persze, hogy Katona Józsefére,

Katona József nyilvános Facebook-posztja. Boldogok a naivak és a sajtkészítők.

akit immár különösebb indok vagy magyarázat nélkül kib@sztak a hóra a Kapos Holdingtól is, hiszen kellett a hely egy még több intim titkot tudó, még bennfentesebb vetélytársnak.

Katona felpanaszolta ezt egy nyilvános Facebook-posztban, amelyben céloz arra is, hogy ki állhat kirúgása mögött: „a helység kalapácsa”.

Ma, úgy tudjuk, a nagyatádi televízió vezetője, s persze éppúgy meghúzza magát, mint eddig: mit tehetne?

S e ponton vonjuk talán le a történet tanulságait:

Egy: lehetsz bármilyen lojális, nem számít. Ha ártalmatlannak gondolnak, ha nem kell tőled félni, véged. Soha nem fognak hálából, becsületből vagy emberségből kiállni melletted: számukra ismeretlen fogalmak ezek. Paraszt vagy a sakktáblán, s bármikor beáldoznak egy egészen apró előnyért.

Kettő: ha afféle római légiós veteránnak képzelted magad, aki megszolgálta az élethosszig tartó szép jövedelmet és nyugalmat, qrvára tévedsz: jön valaki, aki egészen másként érte el azt, amiről te azt képzeled, hogy „becsületes munkával megszolgáltad”, s kivágnak, mint a macskát.

Három: ha azt hitted, hogy majd elfelejtkeznek rólad, tévedtél. Csak egyben nem tévedsz: hogy kinek köszönheted mindezt.

Katona persze magát leplezte le: négy éve egy szava sem volt, mikor minden előzmény nélkül leváltották, most azonban, mikor a holdingos állásából az utcára került, már megkockáztatott egy modoros-panaszos Facebook-posztot.

Elvileg azt is megérhetnénk – ha már irodalom – hogy, akár a pézsmapatkány Kipling meséjében, egyszer összeszedi a bátorságát, és kiszalad a szoba közepére. Nem teszi, mert nemcsak arról kellene beszámolnia, miként irányította Szita Károly és sleppje a városi televíziót minden sajtóetikai és közszolgálati normát lábbal tiporva – arról is, hogy ő mennyire volt partner ebben.

Reméljük, minden rendű-rangú, múlt-, jelen-, s jövőbéli NER-, és Szita-csicskának tudtunk segíteni e tanmesével:

soha ne dőlj be egy veterán besúgó mézes-mázos szavainak. Legyen mindig készenlétben, hangfelvételre állítva a telefonod, és sugalld, hogy vannak más, befolyásos támogatóid is.

És persze minimum három másodpercenként nézz a hátad mögé.

H. I.

Nyilvánítson véleményt (lájk, komment, megosztás, ilyenek) a KAPOS-T Facebook-oldalán!