Egy illegális szemétlerakó lebukott Taszáron, de Kaposváron több helyen is tárolnak Olaszországból származó hulladékot

A kormányhivatalnak úgy tűnik, nem sürgős…

Gyerekjáték volt beazonosítani azt a helyszínt, amelyet a rendőrség hivatalos honlapján, a Police.hu-n közöltek nemrég a taszári illegális szemételtüntetési kísérlet kapcsán. Ennek nyomán persze kiderült jó néhány dolog az ügy hátteréről, közte olyanok, amelyeket személyiségi jogi okokból mi sem teszünk közzé, de a KAPOS-T olvasói még így is jóval több, minőségi információhoz jutnak, mint az ilyen-olyan színű utánközlő propagandista „hírportálok” áldozatai. Különösen az állítólagos „zöldpárt”, az LMP helyi pártközlönye részéről szégyen, hogy elintézettnek tekinti a durva környezetszennyezést egy copy-paste utánközléssel, miközben gazdájuk, Ungár Péter Dagobert bácsi módjára dagonyázik az apucitól örökölt NER-milliárdokban. Láthatóan csak az a fontos, hogy hetente egy nagyméretű fotón viszontlássa magát az oldalon.

A taszári illegális hulladéklerakási kísérletről néhány,

helyszínen készült kép társaságában csupán annyi közöltek a rendőrségi közlemény nyomán a saját tartalmat előállítani képtelen seggharsonák, hogy „a taszári körzeti megbízottak 2023. február 3-án délelőtt bejelentést kaptak arról, hogy egy helyi lakos nagy mennyiségű hulladékot próbál elhelyezni ingatlanjának területén”. Nos már ez sem stimmel teljesen: a képen látható épület a taszári laktanya (tehát nem a reptér!) területén középtájt található ún. régi fürdő, melynek hátsó része az amerikai időkben „barber shopként”, fodrászüzletként funkcionált.

A terület viszont – erre tévesen utal a rendőrségi közlemény – nem egy

magánszemélyé, különösen nem azé, aki a szemét eltüntetésére kísérletet tett, hanem egy földmunkákkal foglalkozó vállalkozásé. A cég 2018. január 31-én vette meg a taszári önkormányzattól a ma már „Taszári Ipari Park” nevet viselő egykori laktanya területén lévő területrészt 6.215.000 forintért. (A cég nevét a szokásokkal ellentétben csak azért nem írjuk le, mert információink szerint egyelőre nem tisztázott, hogy a tulajdonos-ügyvezető egyáltalán tudott-e a műveletről – ez talán a vizsgálat során kiderül.) Ez ügyben megpróbálunk információt szerezni a Somogy Vármegyei Rendőr-Főkapitányságtól. Az épület környékén jól láthatók a friss földmunka nyomai,

és egy fóliával letakart szemétbálát is találtunk:

 

A taszári helyszín: a volt helyőrségi laktanya régi fürdőépülete. Itt a rendőrség szerint három kamionnyi hulladékot akartak elásni, láthatók a friss földmunka nyomai. A letakart bála mellett Olaszországban kapható ásványvizes palackot találtunk.

 

Nyilván a legtöbb olvasónknak egyből az ugrik be, hogy valamikor

a kilencvenes években még csak-csak előfordult, hogy külföldről származó szemét lerakójának használták Magyarországot, mely közismerten a bokréta Isten kalapján, de 2023-ban? Nos, úgy tűnik, ez az „iparág” még mindig dívik, ugyanis ahol a taszárinál jóval nagyobb mennyiségű, információink szerint szintén Olaszországból származó szemetet tárolnak,

az éppen Kaposváron van, ráadásul két telephelyen is.

Nos, miután nyomozati, házkutatási, megfigyelési, egyszóval semmilyen hatósági jogkörrel nem rendelkezünk – tegyük hozzá, hál’ istennek – egyelőre ezeket a cégneveket sem közöljük, és csak olyan kép-részleteket mutatunk, amelyből nem ismerhető fel a tényleges helyszín. Mindez a hatóságok dolga, mint ahogy az is, hogy sokkal szigorúbban kövessék azoknak a cégeknek a tevékenységét, amelyek pl. papíron hulladékfeldolgozással,

újrahasznosítással foglalkoznak, ám a szemét behozatalán túl nem jutnak.

 

Két telephely fotójának részlete Kaposváron, ahol ugyanaz a cég – be nem jelentett módon – Olaszországból származó hulladékot tárol, hosszú ideje. Miután a Somogy Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Főosztálya sem hozta nyilvánosságra az általa kezdeményezett eljárás részleteit, mi is csak képrészleteket közlünk a pontos helyszín megjelölése nélkül. Az első telephelyen egy nagy méretű raktárcsarnok is van, melynek ablakán keresztül jól látható, hogy teli van szemétbálákkal, vélhetően nagyobb mennyiség, mint a kültéren tárolt.

 

A két cég közül az egyik ellen tavaly júliusban „engedély nélkül végzett”

hulladékgazdálkodási tevékenység miatt eljárást indított a Somogy Vármegyei Kormányhivatal, ám további részleteket nem közöltek. Szokatlan, hogy határozat még nem született, bár az eljárás megindításáról szóló közleményükben hatvan napot jelölnek meg határidőként, ami már sokszorosan lejárt. Ezt meg is kérdeztük a kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályától – ha megérkezik válaszuk, frissítjük írásunkat.

Az illető cégnek a hivatalos cégadatbázisban nincs,

és nem is volt soha megjelölve kaposvári telephelye, a valóságban viszont nagyon is van – mindkét helyen jó pár kamionnyi szeméttel, amelyhez már közel egy éve, amikor először lefényképeztük, nem nyúltak. A nagy méretű, ömlesztett anyag szállítására és tárolására szolgáló zsákok a szabad ég alatt, minden vonatkozó előírást megszegve áznak.

Ugyanitt egy nagy méretű raktárcsarnokban – az ablakon keresztül

jól láthatóan – rengeteg bálázott szemét van felhalmozva. A cég egyszerűnél is egyszerűbb honlapján ugyan feltüntették a két kaposvári telephelyet, sőt egy harmadikat is, a somogybabodi volt tsz-majort, ám ott tényleg semmi sincs romokon kívül – azonban a cégadatbázisban hivatalosan egyik sem szerepel, sem jelenleg, sem a múltban. A cég honlapján „műanyag hulladék betonblokkok alapanyagába keverését” ígéri, ám az ott látható tartalmak csupán az internetről, hazai és külföldi weboldalakról összeollózott fotók – annak, hogy bármilyen újrahasznosító tevékenységet végeznének, nem találtuk nyomát.

Két ügy – ugyanaz a szemétség. Ami ezeket – egyelőre – összeköti, csupán az, hogy a hulladék mindkét esetben Olaszországból származik. Hogy a Taszáron és a Kaposváron elhelyezett „anyag” forrása esetleg ugyanaz a szállító-e, nem tudjuk. Amint a rendőrség és/vagy a kormányhivatal válaszol kérdéseinkre, visszatérünk a témára.

H. I.


Ezt olvasta már?

Kegyetlenül eldurvult a Kaposmérő-Kaposvár hulladékháború: Prukner Gábor polgármester nyilvánosan a hulladékmaffia vezetőjének nevezte Szita Károlyt