Rákóczi: a mélyrepülés után jönnek az eredmények, Illés Jánostól mégis elköszönt a csapat tulajdonosa?

Lehet, hogy a „sámán-ügy” miatt? – Frissítés!

A hozzánk több forrásból eljutott, ám egyelőre hivatalosnak nem tekinthető értesülések szerint hosszú évtizedek után távozik Kaposvárról Illés János, aki számos posztot betöltött már a Kaposvári Rákóczinál. Utoljára – nem szívesen idézzük a Magyar Nemzetet – „elnöki tanácsadónak” nevezték, ezzel párhuzamosan a „csakfoci.hu” a Rákóczi „ügyvezetőjének” titulálta, s egyikük sem találta el, mert a harmadik helyen, az Origón végül „sportigazgató” címet kapott, egyszóval volt ő minden. Évtizedekig nélkülözhetetlennek bizonyult a kaposvári futball „háza táján”, de most úgy tűnik, mennie kell, ráadásul elképzelhető, hogy egy egészen meglepő ügy áll a háttérben.

Elnöki tanácsadó már csak azért sem lehetett, mert nincs elnök, a Kaposvári Labdarúgó Kft. ügyvezetőjét pedig, mint az közismert, Takács Róbert Györgynek hívják. Illésről utoljára akkor hallottunk, mikor a szomorú véget ért tavalyi szezon végén a Rákóczi-ultrák, ráadásul

Felcsúton, a hazai labdarúgás szentélyében kántálták rigmust: „Illés, takarodj!”

Praktikus okokból most nem mennénk vissza nagyon az időben, csupán 2015-ig, amikor az emlékezetes nagy padlófogás bekövetkezett az egykor jobb napokat látott kaposvári gárdánál: a csapatot fenntartó kft. tönkrement, súlyos, soha meg nem fizetett adósságainak legnagyobbrészt a kaposvári adófizetők lettek a kárvallottjai. Mi mindezt igyekeztünk a lehető legrészletesebben a KAPOS-T olvasói elé tárni.

Emiatt jelentette ki Szita Károly polgármester, hogy „… akik ebbe a helyzetbe hozták a klubot, azoknak távozniuk kell. Távozniuk kell akkor is, ha Kaposvár a csapat mellé tud állni, és akkor is, ha nem.” Ekkor a csapatot fenntartó kft. ügyvezetője Illés János: nemhogy nem távozott, annak ellenére, hogy felelőssége az akkor kialakult helyzetben egyértelmű volt, még meg is erősödött, pedig ekkor már túl voltunk a Sólyom Sándor-féle botrányon is.

Illés kirobbanthatatlan volt Herczeg Erik tulajdonossága idején,

majd azt követően is, mikor Murányi Ferenc kaposvári ingatlanvállalkozó vette át a Rákóczit. Biztos helye a kaposvári labdarúgás világát ismerők szerint egyértelműen Szita Károly támogatásának volt köszönhető, s annak, hogy állítólag az MLSZ-nél kiváló kapcsolatai voltak, s „mindent el tudott intézni”.

Most azonban, az NBI.-es, igazán lehangoló, becsületes helytállásnak sem nevezhető kaland és a nem túlságosan biztató másodosztályú szezonkezdet után, úgy tudjuk, távoznia kell, s persze az okokról is csak többé-kevésbé valószínűsíthető feltételezések vannak. Adná magát egy indok: miután közismert, hogy Waltner Róbert korábbi edzővel nagyon szoros volt a kapcsolatuk, s emiatt esetleg az új mester, Várhidi Péter nem kívánna vele dolgozni. Ám ezt pont nem hallottuk, mint lehetséges verziót.

Azt viszont igen, hogy az amúgy anyagiakban nem dúskáló csapathoz

talán egy új, szakmai befektető érkezik hamarosan, s ő nem kívánta Illés Jánost a szakmai stábban látni. Emlékezetes, hogy nemrég felmerült, írunk is róla: létrejöhetne egy szorosabb szakmai kapcsolat a Fehérvár épp most az Európa Ligából kizúgott együttese és a Kaposvár között, s ezt épp Illés és Waltner fúrták meg Szita Károlynál.

Miután a Kaposvári Rákóczi spártai egyszerűségű, mondhatnánk tökkopasz weboldala végképp semmilyen információval nem szolgál az ügyben, nem csoda, hogy kissé egzotikusabb magyarázatok is szárba szökkentek. Egy szintén több forrásból megerősített történet szerint a másodosztályú bajnokságot katasztrofálisan kezdő csapathoz – nyilván végső kétségbeesésében, nemrég –

a Waltner-Illés duó egy valódi sámánt szerződtetett, hogy „levegye a csapatról a rontást”.

A játékosoknak pénzbüntetés terhe mellett kötelező volt együttműködni a javasemberrel.

Nos, ez vágta volna ki – hangsúlyozzuk, több forrásból származó, de nem hivatalos információk szerint – a felvilágosultságnak nyilván más lépcsőfokán álló klubtulajdonosnál a biztosítékot, s kötöttek útilaput mindkettejük talpára – hogy nagyon ki ne lógjon a lóláb, némi időbeli eltéréssel.

Rontás levéve, mondhatnánk stílszerűen, vagy ahogyan az egyik,

az itt-ott lehulló átmeneti sikerektől, no meg némi vörösbortól gyakorta megittasult, ma már nyugállományú városházi nagyember szeretett fogalmazni: „most már semmi akadálya, hogy a BL-csoportkörben szerepeljünk, faszikáim”.

H. I.

Frissítés: cikkünket, mely alapvetően Illés János sportigazgató azóta még több forrásból megerősített távozásáról szól, nagyon sok országos médium átvette, persze elsősorban a „sámán-ügy” miatt, a legtöbben meg sem említették Illés Jánost. Ezzel kapcsolatban megkeresett bennünket Waltner Róbert, a korábbi edző, és kérte, hogy pontosítsunk: neki semmi szerepe nem volt annak az idős férfinak a csapathoz kerülésében, aki szerinte három napig volt velük csupán, és a játékosoknak a sorozatos vereségek utáni lehangolt lelkiállapotát volt hivatott helyreállítani. Őt Illés János hozta, de Waltner Róbert sem a módszereiről, sem a személyéről vagy a státuszáról nem tudott közelebbit.


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!