Parkolás: a csicskamédia a budapesti hecckampányon pörög, de arról hallgatnak, hogy Kaposváron sem ingyenes…

… sőt, a kórházi parkoló is le van zárva!

Napok óta szálldosnak a hírek, hogy az országban a rendkívüli veszélyhelyzetre való tekintettel hol, melyik városban függesztik fel a következő hónapokra a parkolásért fizetendő díjat. Miután az osztrák fővárosban bevezették, ezt a Mandinertől a Vadhajtásokig húzódó fideszes revolversajtó rögtön számonkérte Budapest ellenzéki vezetésén, s ebbe persze a vidéki talpashad, köztük a Somogyi is beszállt. A szánalmas mindössze annyi a dologban, hogy ők éppen egy olyan fideszes városban hőbörögnek, amelynek láthatóan esze ágában sincs ingyenessé tenni a parkolást. Egy sor magyar városban már bevezették – van köztük ellenzéki és kormánypárti, kisebb és nagyobb település is – Kaposváron még nem hallottunk róla. Istentisztelet – élőben – van, ingyenes parkolás nincs.

Nyilván az is kérdés, hogy van-e értelme – visszatérünk rá – s arra is, mi a különbség a kormány által ezerféleképpen szorongatott, kivéreztetésre ítélt főváros, és egy támogatásokkal kitömött kormánypárti település között.

Talán Esztergom volt az első a sorban, amely meglépte március 16-tól,

de Siófok, Székesfehérvár és Eger is ingyenessé tette a felszíni parkolást a városok területén. Kaposváron efféléről egyelőre szó sincs: Szita Károly csak akkor nagyvonalú, ha a mások pénzét, kivált az európai polgárokét kell talicskával önteni felesleges dolgokba, pl. „losangelesi buziságokba”.

Nem vitatjuk, hogy pl. Budapesten is hasznos lenne egy Bécshez hasonló intézkedés, de ezt a meccset nem nekünk kell lejátszanunk – állítólag Kaposvár az első. Megjegyeznénk, hogy a hecckampány közepette Karácsony Gergely megegyezett az összes budapesti plaza fenntartójával, így ingyenesen elérhetővé vált ötezer parkolóhely szerte a fővárosban.

Kaposvárra visszatérve: az egyrészt jól látható, hogy a városban nagyságrenddel

kisebb a személy- és járműforgalom, az áruházakban a vásárlók száma a töredékére csökkent, s mi bizony kóborló időseket sem véltünk látni, mint a 74nulláék faragatlan Szandikája, ezért vélhetően nem okozna túlterheltséget, sem nagy bevételkiesést az ingyenessé tétel.

 

Péntek dél, Bajcsy-Zsilinszky utca. Nem lenne túl nagy bevételkiesés a parkolási díjak eltörlése.

 

Kezdjük a leginkább kézenfekvővel: vajon miért nem nyitja meg Kaposvár vezetése

a volt déli tömbben nemrég megépült kórházi parkolót? Mire várnak?

A kórház környékén, attól függetlenül, hogy a halasztható kezelések most szünetelnek, meglehetősen erős gépkocsi- és fizetős parkolóforgalmat láttunk – többször megnéztük – és elég szánalmas most arra hivatkozni, hogy „nincs még kész a rendszer”. Legalább a rászorulókon nem kéne nyerészkedni ezekben az időkben. Megnyitni, ingyen, és pont.

Továbbá annak is volna kedvező hatása, ha a városban átmenetileg eltörölnék

a fizetős parkolást: növekedne az egyéni – autós – közlekedés aránya, s csökkenne a kockázatos érintkezések száma, pl. a közterületeken. Pontosan tudjuk ugyanis, hogy az elcseszett kaposvári forgalom- és településszervezés miatt rengeteg külvárosban lakó vagy környékbeli teszi le az autóját a plaza, a Lidl az OBI vagy a Tesco parkolójában, esetleg a megyei rendőrkapitányság előtti téren, s mennek gyalog ügyeik-bajaik után, mert nem akarnak hét-nyolcszáz forintokat otthagyni parkolásért.

Egyrészt ők rövidebb időt töltenének a városban, s gyorsabban mehetnének haza,

másrészt jól látható napközben, hogy mekkora az áruházak parkolóitól kiinduló gyalogosforgalom, pl. a Berzsenyi utcai gyalogátkelőhelyek terheléséből. Csupa fertőzési gócpont, s azt pedig nehogy valaki elhiggye, hogy Kaposvár megússza. Arról nem beszélve, hogy a jegykiadó gombjának nyomkodása is fertőzésforrás.

Nem kétséges az sem, hogy az ilyen típusú intézkedéseknek ún. „közérzetjavító” hatása van: érzik a polgárok, hogy a város törődik velük, és megpróbál minden módon könnyíteni a keservessé vált mindennapokon. Ehhez tartozik pl., hogy nem kell attól félni, hogy a gyógyszertár vagy

a posta, az orvosi rendelő-kórház környékén mikor is jár le a parkolójegyünk.

Felszabadulna továbbá egy sor városházi munkatárs, akik nyilván hasznosan be tudnának kapcsolódni a házhoz szállításba, a rászorulók istápolásába. Még talán a pénzbehajtással megbízott ügyvéd – amúgy fideszes önkormányzati képviselő – is találna valami karitatív elfoglaltságot. Na jó, utóbbiban azért nem hiszünk teljes szívünkből.

H. I.

Kapcsolódó cikk: már két éve megírtuk, hogy a kórházba kezelésre, vizsgálatra menő betegeknek ingyenessé kellene tenni a parkolást.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!