Iskola-beázások: akkor most ki is a felelős? Az üzemeltető tankerület, a beruházó önkormányzat, vagy a Kaposváron mindent megnyerő kivitelező, a Szemeco?

Dehogy: mindenről csakis az időjárás tehet! – Frissítés!

Az eemúttnyócév előtti eemúttnyóc egyébről sem szólt, mint, hogy az akkor ellenzékben lévő Fidesz válogatott gyalázkodással illette az akkor kormányon lévőket, mondván „iskolákat zárnak be”. Azon persze senki nem akadt fenn, hogy két teliszájas fröcsögés közepette éppen a Fidesz-vezette Kaposvár volt az, amely bezárta a Bartók, a Németh István és a Toldi iskolákat szép sorjában. Most, kormányon egyszerűbb megoldást választottak: bezárás helyett beázás van, ömlik a vasszer, ahogy az egyszeri kombájnos mondta, orrán-száján. Borítékoljuk: nem lesz felelős, sem kártérítés, sem kötbér: mindenről az időjárás tehet, csak figyeljék meg.

Mi elég régen, 2012-ben egy, a HVG-ben megjelent publicisztikánkban megjósoltuk, hogy ebből csak egyvalami sülhet ki: káosz. Ma ugyanis az a helyzet, hogy az állam először elvette az önkormányzatoktól az alap- és középfokú oktatási feladatot, majd a nemzeti köznevelésről szóló törvény 74. § (4) bekezdésében az addig a települések által üzemeltetett épületek vagyonkezelői jogát is einstandolta 2017 januárjával.

Tehát most az a helyzet, hogy az iskolák oktatási és épület-üzemeltetési szempontból is a tankerülethez tartoznak, csupán tulajdoni szempontból – papíron! – van hozzá bármi köze is az önkormányzatoknak. Azt lenne tehát a logikus, hogy a felújítási, korszerűsítési munkákat is az rendelje meg, koordinálja és ellenőrizze, akinek ténylegesen köze van hozzá.

Például azért, mert ő tudja, hogy mikor is van ott tanítás, illetve mely tevékenységek és mikor végezhetők iskolaidőben, és melyek nem.

Persze nyugodtan megróhatnak: nem ebben a világban él az, aki a Fidesz-államtól tiszta viszonyokat, felelősségi rendszert, egyáltalán átláthatóságot vár. A NER-rendszer lényege – Cseh Tamással szólva – „nehogy már ez legyen”.

Nemrég foglalkoztunk a Kisfaludy utcában megesett, legalább ennyire botrányos üggyel: azt az iskolát szintén felújítják. A diákok, tanáraik és a szülők is tapasztaltak több alkalommal erős oldószer-, ill. vegyszerszagot, többen rosszul is lettek. Megkérdeztük a tankerületet és az önkormányzat jegyzőjét az ügyről, utóbbi nem bírt válaszolni, a tankerület szerint jelentették a dolgot az önkormányzatnak, és hétvégére ütemeztették a munkákat a kivitelezővel. Ezzel el volt intézve.

Kérdés, hogy mi a helyzet akkor, ha az egészségkárosító anyag történetesen szagtalan…

 

Dől a víz a Gárdonyi iskola belső lépcsőjén. Jakó Zoltán igazgató állítólag feljelentést fontolgatott – szerintünk le fogják róla beszélni. Kép: Facebook

 

Tehát a beruházó önkormányzat nincs jelen az iskolákban, az iskoláknak nincs közük a nyakukban, fejük felett folyó építési munkákhoz, kivitelező pedig – nos,

a kivitelező a Szemeco Kft., amely a közelmúlt szinte összes városi építési projektjét megnyerte.

É itt eljutunk a szerintünk való lényeghez: van ugyebár a most átadott Kaposvár Aréna, a sportuszoda és a színházfelújítás, valamint a közlekedési központ. Ezek volnának a Nagy Falatok: ZÁÉV, Swietelsky. Ebből nem látnak a helyi erők egy fityinget sem: ezeknek a pénzeknek megvannak a maguk jól bejáratott csatornái annak a zsebébe, akiéből Mészáros Lőrinc is épphogy kikandikál.

Az iskolafelújítás meg a konc, a maradék, a reszli: ami lehullik az EU-adófizetők

pénzéből megterített asztalról. Ezért mondjuk azt, hogy nem lesz itt felelős, illetve csupán egy: a fránya időjárás. A 74nullanulla már szépen meg is ágyazott ennek: szerintük az „időjárás áldozata” a Gárdonyi iskola.

A Szemeco ezidáig minden esetben érinthetetlennek bizonyult: emlékezzünk az Ezredév utcai rendelő határidő-csúszási ügyére, mikor a megrendelő önkormányzat azt a világrekorder baromságot is benyelte, hogy nem tudott senki arról, hogy az utcában ugyanakkor távhővezetéket is építenek. Ezért is látjuk azt, hogy a cégnél félvállról vesznek mindent: van, aki elintézze a városházán, oszt’ jónapot.

Ha pedig végképp szorul a kapca, bizonyára lesz egy jobb sorsra érdemes alvállalkozó, akire rá lehet kenni az ügyet, emlékezzünk a Csiky Gergely Színház hulladékbotrányára…

H. I.

Frissítés: A mai sárga trikót – már, ha hirdetnének a csicskasajtóban pozitívcím-adó versenyt – mindenképp a Somogyinak adnánk:

 

Esőszünet b@zmeg a koncerteken és más rendezvényeken szok’ lenni, nem iskolában, szókincsbajnok: régen szénszünet volt, nyári, meg téli, ilyenek. Persze abban a faiskolában, ahol a Somogyi szerkesztői a szakmát tanulták, ott akár esőszünet is lehet.

A főnök egy rosszalló pillantásától is rettegő, beszari sajtócsinovnyikság újabb csúcsaira ért fel a Somogyi Kanászkürt, ahogy nemrég még valódi sajtóhéroszok koptatták a billentyűket.

Az égiektől, persze. Szóval nem a trehány, az időjárás-jelentésre nem figyelő, szakmáját ugató, innen-onnan összevakart „szakembergárda” a ludas, hanem az égiek. A diákoknak meg nem az életét veszélyeztették azzal, hogy egy qrva szóval sem említették, hogy nem kéne az iskola közelébe menni, hanem „ajándékot kaptak”.

 


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!