Ismét tüntetnek a pedagógusok Kaposváron – most a „bosszútörvénynek” nevezett státusztörvény ellen

Kossuth tér, 24-e, hétfő, 18 óra

Ha valakinek kétségei voltak afelől, hogy Pintér Sándor vezetése alatt nem a múlt század hatvanas-hetvenes éveinek macskabajszú, áporodott-savanyú szagú, „fakabát-bunkósággal” súlyosbított pedellus-szemlélete köszönt be a magyar közoktatásban, akkor legkésőbb most, a státusztörvény bevezetésének előestéjén már jobb, ha szembenéz a valósággal. Amiről úgy gondolják, hogy megtehetik, azt meg is fogják tenni: az eddiginél is kiszolgáltatottabb, jogfosztott páriákká teszik azokat, akikre a gyerekeinket bízzuk. Vallató Zsófiával, a hétfői esemény egyik szervezőjével beszéltünk.

Hiába vállalta a kormány az Uniónak benyújtott „Magyarország Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervében”, hogy mindent megtesz „a 21. századi minőségi oktatás biztosítása” érdekében, „a tanári hivatás vonzerejét növeli, és a pedagógusok bérét a diplomás átlagbér 80%-ra emeli 2025-re”, ha közben – még, ha ez sikerülne is –

közel elviselhetetlen munkakörülményeket sóznak a pedagógus-társadalom nyakába.

A Válasz.hu írása 30 pontban sorolja, mik azok a kruciális pontok, amelyekkel a kormány „totális bosszút” kíván állni a pedagógus-társadalmon pusztán, mert ki mertek állni magukért. A kormány odáig süllyedt, hogy alapvető, emberi-személyiségi jogoktól, a privát szférához vagy a

szólásszabadsághoz fűződőktől is meg kívánja fosztani a pedagógusokat.

Vallató Zsófia elmondta, hogy a tavaly októberi, impozáns megmozduláshoz képest most nem szerveztek felvonulást a sétálóutcára: a rendezvény teljes ideje alatt a Kossuth téren lesznek. A felszólalók között – hasonlóan a korábbi eseményhez – lesznek diákok, szülők, nyugdíjas és aktív pedagógusok – olyan kolléga is, aki a tavalyi tüntetés óta döntött úgy, hogy elhagyja a pályát, amire gyermekkora óta készült. El szeretnék mondani a rendezvényen – folytatta Zsófia – hogy pontosan kiket és hogyan érint a „státusztörvény”: a személytelen jogszabályi megfogalmazások a gyakorlatban milyen súlyos emberi és szakmai változások húzódnak meg, amelyekbe talán bele sem gondolt még a többség.

A szervezők szeretnék, ha az egyre szélesebb körben érzékelhető apátia és beletörődés

nem lenne úrrá a pedagógus-társadalmon: talán az ehhez hasonló demonstrációkat éppen ez a törvény fogja végképp lehetetlenné tenni.

H. I.


Ezt olvasta már?

Minősíthetetlen hangú cikkben gyalázza a sztrájkoló pedagógusokat a Somogyi-Sonline…