Ítélet: másfélmillió forintot fizethet a Kaposvár Most kiadója a trafikos-gyilkossággal megrágalmazott fiatalembernek

Látlelet arról, hogyan pusztít a hazugság

Úgy tűnik, torlódnak jogi eseteink: ma hozott elsőfokú ítéletet a Kaposvári Törvényszék abban a személyiségi jogi perben, amelyről még július elején számoltunk be. A 2015-ben elkövetett, ún. dohánybolti gyilkosság tettesének elfogása utáni órákban – nem mentség, hogy a bestiális cselekedet minden jóérzésű polgárt egyaránt felkavart – a helyi hatalom által kitartott médiában, s elsősorban a Kaposvár Most nevű „hírportálon” olyan információk jelentek meg, amelyből egy személy, a mostani felperes a születési helye, jelenlegi lakóhelye alapján, és nevének rendőri jelentésekben szokásos formájából beazonosítható volt, mint kiderült, tévesen. A bíróság megalapozottnak látta személyiségi jogainak súlyos megsértését, az ítélet indoklásában részletezte is, miért.

A kereset kétmillióról szólt, s ezt az összeget törvényszék lényegében alig csökkentve, a sérelemmel arányosnak ítélte. A történet a közösségi oldalon kezdődött, és voltaképpen ott is ért véget: a Kaposvár Most egy ellenőrizetlen Facebook-bejegyzés nyomán írta bele az elfogásról szóló cikkébe a kompromittáló információkat, amelyek persze azonnal elvezettek a sértetthez, és gyalázkodással, szitkokkal, vádakkal árasztották el a profilját.

Az ítélet indoklásában dr. Matusik Gertrúd bíró kiemelte, hogy ilyen támadások még hónapokkal a tisztázó közlemények kiadása után is előfordultak, és súlyos lelki törést, nehezen kiheverhető magánéleti és egzisztenciális válságot okoztak a felperesnek.

Végső soron állásának elvesztése is ennek az ügynek volt köszönhető, s a sérelmeket a bíróság a becsatolt bizonyítékok alapján valódinak látta.

A másfélmillió forint sérelemdíj és az arányos perköltségek megfizetése persze – akárcsak azt a Kapos Tv és mások esetében láttuk – nyilvánvalóan közpénzből, az adófizető polgároknak szánt összegekből teljesül majd, és a hűséges média-csinovnyikoknak egy haja szála sem görbül emiatt. Közismert, hogy a Zselici Forrás bevételeinek legnagyobb része EU-s pályázatok kommunikációs díjaiból, ill. az önkormányzat és cégei által igénybe vett hirdetési felületekről származik.

Kérdés, hogy a Kaposvár Most kiadója, a Zselici Forrás Kft. – szemben azzal, amiről pl. előző cikkünkben beszámoltunk – hajlandó lesz-e végrehajtani az ítéletet, vagy ezt is simán elszabotálják „mert megtehetjük” felkiáltással.

Ennek ugyanis van még egy, számukra nem kevésbé kellemetlen része: a döntés tényét, valamint bocsánatkérést kell közzétenniük, és egy hónapon keresztül a főoldalon szerepeltetni.

És persze az is kérdés, mikor fognak Kaposvár népétől bocsánatot kérni azzal a bizonyos „hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal, hazudtunk minden hullámhosszon” formulával. Utóbbi költői.

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!