Járványnapló, második rész: „megúszós” intézkedések, barkácsolt maszkok, no, meg a messze kilógó politikai haszonszerzés

A kórházi parkolót pedddig meghosszabbítjuk Bicskéig!

Az első részben körüljártuk, hogy mi is a gond a tájékoztatással – úgy általában, de Kaposváron különösen. Álságos, ha egyrészt szónoki eszközökkel próbálják otthon tartani az embereket, közben pedig mindent megtesznek azért, hogy a tényleges eseteket eltitkolják. Ez így nem fog menni. Most áttekintjük azokat a kezdeményezéseket, amelyek a járvány idején nehéz helyzetbe került polgárok megsegítésére szolgál(ná)nak, kezdve az önkéntesekkel megoldott házhoz szállítási szolgáltatástól a vállalkozások megsegítésén át a védőfelszerelésekig. Ahogy a tájékoztatás területén is láthattuk, más városokhoz képest Kaposvár vezetésének teljesítménye meglehetősen szerény.

Az első lépések egyike volt, hogy az önkormányzat saját szervezésben,

önkéntesek igénybe vételével igyekezett megoldani a hetven év felettiek ellátását. Ez, úgy tűnik működik, bár volt olyan olvasónk, akinek 82 éves ismerőse úgy értelmezte az intézkedést, hogy pl. a meleg ételt ezentúl ingyen kapják, s meglehetősen csalódott volt, mikor közölték vele, hogy csupán a házhoz szállítás az ingyenes, az ételért fizetni kell.

Természetesen a 65 év felettieknek ez is megoldható szociális alapon, ezt külön kell igényelni a 13/2000. (III. 17.) önkormányzati rendelet 10/A. § alapján. Nem tudunk viszont arról, hogy a polgármesteri hivatal készül-e komolyabb válságra, amelyben pl. a rászorulóknak tartós

élelmiszercsomagokkal segítenek, mint Budapest több kerületében és pl. Egerben.

Egerben és az ország más városaiban, Szombathelyen arra sem várnak, hogy majd a város varrodái valamikor, ha lesz alapanyag és technológia (amúgy milyen varrodák is?) megvarrják a város lakóinak azokat a bizonyos maszkokat: simán megrendelték, és már osztják. Székesfehérváron százezret, napokon belül.

A kaposváriak pedig fegyelmezetten, otthon ülve várnak jó esetben hetekig, mert különben jön a 74nullás Szandika, és leordítja a fejüket, hogy „mit kóborolnak az utcán”.

A házhoz szállítást máshol, pl. Zalaegerszegen önkormányzati dolgozókkal oldották

meg, miután számos területen nincs szolgáltatás, s így felszabadult a munkaerő. Kaposváron inkább önkénteseket szerveztek, amivel alapvetően nincs baj, azt leszámítva, hogy Szita Károly ifjú liblingjeiről, Kárpáti Timikéről és Pintér Rómeóról már elkészültek a cselédmédiában a lelkendező tudósítások, hogy

azért a politikai propaganda is megkapja a magáét.

Tudunk amúgy ellenzéki politikusról is, aki önkénteskedik, de, amint az közismert egy bizonyos levélből, a szeretetnek éppen az a lényege, hogy „nem kérkedik, nem fuvalkodik fel”.

A hivatalos önkormányzati kezdeményezés mellett civilek, ill. aktív közéleti

szereplők is elindították a segítő szolgáltatást. A „Koronafutár” nevű kezdeményezést, mint az ATV híradójából megtudhattuk, a Polgári Szabadság Platform és a Magyar Panda aktivistái működtetik, tevékenységük hasonló az önkormányzatihoz: idősek, mozgásukban bármilyen okból korlátozottak, rászorulók számára viszik helybe a megvásárolt árukat, telefonos kapcsolatfelvételt követően.

A Koronafutár elérése a +36 30 433 2293 telefon, vagy e-mailen: rendeles.kaposvar@gmail.com. Az önkormányzat által működtetett szolgáltatás a 06-82/424-985 vagy 06-70/641- 8832 számokon érhető el, vagy az idosellatas@kaposvar.hu emailcímen.

 

Az üres kórházi parkoló. Egészen biztosan elfértek volna az egészségügyi dolgozók autói mellett azok is, akik a járványüzemmódban működő intézményt halaszthatatlan ok miatt kénytelenek felkeresni.

 

A kaposvári „gazdaságvédelmi akciótervről” éppen olyan keveset tudnánk mondani,

mint amennyit ez segít azon a sok száz vagy talán több ezer kaposvárin, akiknek csökken majd a jövedelme, elveszíti a munkáját, s be kell érnie a világ egyik legsóherebb álláskeresési ellátásával. Viszont részletekben fizetheti a kommunális adót.

A legszomorúbbat a végére hagytuk: szánalmas kisstílűség keveredik itt a végtelen,

már-már beteges arroganciával és hatalommániával: senki nem szólt annyiszor kritikával a kaposvári parkolási helyzetről, mint a KAPOS-T. Szóvá tettük pár napja, hogy legalább azzal enyhíthetnének a kaposváriak terhein, hogy átmenetileg eltörlik a fizető parkolást a városban, s a kész, ám „technikai okok”

miatt lezárt új kórházi parkolót is illene megnyitni a betegforgalom előtt.

Erre mi történik? A nagystílű „akciótervben” b@zmeg, nagyvonalúan elengedik a házhoz szállító aktivistáknak a parkolási díjat – még jó, de kérdés, hogy az önkormányzattól függetlenekre is vonatkozik-e – de, ami a kórházi parkolóval történt, az egyenesen lesújtó:

megnyitották, de csak a kórház dolgozóinak! Odatettek egy 21. század-kompatibilis fabodegát, amibe beültettek reggel hattól este tízig – váltásban – egy-egy önkormányzati alkalmazottat, hogy őrizze! Nehogy egy szerencsétlen, dialízisre vagy ambuláns kezelésre szoruló beteg véletlenül is ingyen parkolhasson! Megjegyeznénk: életszerűnek tartja valaki, hogy a kórház dolgozóinak szüksége van új parkolókra? Eddig nem volt megoldott? Fizettek munkaidőben a parkolásért? Ugyan.

A parkolót többször is meglátogattuk: kettőnél több autó soha nem állt bent.

Szerintünk jogilag is tisztázatlan: miután sem önkormányzati rendelet nem rögzíti, sem tábla nem hirdeti (egyelőre), hogy ez egy lezárt parkoló, az őr pedig nem hatósági személy, ha épp arra van dolga, bárki beállhat oda, semmi következménye nem lehet.

Amúgy miért is várnánk átütő, valódi és hatékony válságenyhítő intézkedéseket attól, aki egy pár nyomorult parkolóhelyet sem képes elengedni néhány hétre…

H. I.

Tegyük hozzá aktuálisan: Nyíregyháza polgármestere ma bejelentette: 41-en vannak karanténban a városban, 44 személynek pedig már lejárt – eszerint nyolcvanöten voltak eddig. Kaposvár pedig már most is a legegészségesebb város az országban, ugyanis itt nem jelent be semmit a polgármester, azon kívül, hogy kiragasztottak egy szívecskét az irodája ablakába. Így persze könnyű.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!