Jogi lépéseket ígért a Kaposvári Közlekedési Zrt. kérdésünk nyomán az utazókat megtévesztő Facebook-profil ügyében

Rajongók? Kíméljenek!

Kilenc nap kellett ugyan hozzá, de megérkezett a válasz a kaposvári közlekedési vállalattól: jogi osztályuk foglalkozik a továbbiakban a március 19-i cikkünkben megjelent, ill. a rendelkezésükre álló egyéb információk alapján az üggyel. Erre csak azt mondhatjuk: ez a minimum, amit egy, a cégét, az ott dolgozókat, no meg a most kissé amúgy is felbolydult utazóközönséget tisztelő, ezek érdekeit képviselő menedzsmentnek meg kell tennie. Ez ugyanis egyszerűen szólva hitelrontás, ami ellen a világon mindenhol fel szokás lépni.

Akkor is az lenne, ha az álprofil a közösségi oldalon kifogástalan hangnemben

kommunikált volna, ám erről szó sincs: előző cikkünkben idéztük a kirívóbb beszólásokat. A legegyszerűbb persze az lenne, ha csak simán átkeresztelnék az oldalt arra, ami: a kaposvári (tömeg)közlekedés – vagy a vállalat? – rajongói oldalának.

Ehhez persze tisztázni kéne, hogy miért is rajong az a kb. nyolcszáz ember, aki követi, s akiknek a döntő többsége szerintünk csupán olyan megtévesztett facebookozó, aki azt hiszi, hogy ez a KKZrt. élő, hivatalos közösségi oldala. Kizártnak tartjuk, hogy a – legyünk jóhiszeműek – 2015-ben adminisztratív okokból

átkeresztelt cég „régi énjének” ennyi rajongója lenne.

Minden más esetben a követők be vannak csapva, ezért a cégnek, ha tiszteli az ügyfeleit, lépnie kell.

Megértenénk, ha nosztalgiából valaki, pl. a valaha volt „Textilműveknek”, vagy a régi „Csepel Műveknek” csinálna egy-egy rajongói oldalt – ahogy a Facebook-használók átlagéletkora emelkedik, egyre nagyobb divatja van ezeknek a nosztalgia-fórumoknak – de, hogy egy közszolgáltató cég jogelődjének, mely szinte semmiben nem különbözik utódjától,

rajongói oldala legyen, nos, ez színtiszta agyrém.

Lassan tudomásul kellene venni, hogy ez már két évtizednél hosszabb ideje a huszonegyedik század. A cégek, kisebb-nagyobb vállalkozások mind jelen vannak a közösségi oldalakon, jó hírnevük, ismertségük növelésére használják, s egyáltalán nem veszik félvállról az ebben rejlő lehetőségeket, no meg a kockázatokat sem. Nem mellesleg a legtöbb helyen profikra bízzák a kezelését, s kényesek arra, hogy kifogástalan legyen a megjelenésük. Már csak ezért is reménykednünk kéne abban, hogy a cég – akár jogi úton is – rendezi a kérdést.

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!