Egykori kaposvári, „off-Vidnyánszky” színészhallgatók szerveztek kulturális fesztivált a világ közepén, New Yorkban

A K2 színház csúcstámadásban

Lassan megszokhatjuk már, hogy Kaposvár, ha kultúráról van szó, csupán múltbéli dicső tettein merenghet. Azok viszont, akik az elmúlt évtizedekben bármilyen módon kapcsolódtak a városhoz, annak színházi életéhez, sorra nyújtják a jobbnál jobb teljesítményeket – messze, más vidékeken. Sorolhatnánk Kocsis Pál, Csapó Virág vagy éppen Kovács Zsolt, Kelemen József szerepeit – nota bene: Lecső Péter nagyszerű kollégák között játszik az évad meglepetésdarabjában, a Bodó Viktor rendezte Krakken-műveletben – beszélhetnénk Rusznyák Gábor, Réthly Attila, Mohácsi János rendezéseiről, s itt vannak az igazi sztárokká felnőtt kaposvári színészhallgatók: Lovas Rozi, Lábodi Ádám, Pál Andás, Sodró Eliza, Rózsa Krisztián, Czakó Juli és a többiek, akiket éppen a fent említettek (is) tanítottak. De még ebből a gazdag, sokszínű képből is kitűnik a K2, ez a kaposvári hallgatók által alapított színház, amelynek most megvalósulni látszik nagy kalandja: egy magyar kulturális fesztivál New Yorkban – számos egykori kaposvári szereplővel.

Elég ránézni amúgy ez ügyben a Pécsi Országos Színházi Találkozó idei versenyprogramjára: Mohácsi János Miskolcon színpadra állított Illatszertára ott van, ahogy a Mohácsi-rendezések általában, és az évad legerősebb magyar színházi produkciójának tartott, Andrej Şerban rendezte III. Richárd Alföldi Róbert főszereplésével szintén, benne az említettek közül Kelemen József, Sodró Eliza, Pál András.

Ám amit a K2 Színház társulata véghez vitt, a maga nemében (épp, mert az nincs neki) páratlan:

amellett, hogy mára elismert tagjai a magyar színházi világnak, és Ascher Tamás vagy Alföldi Róbert is szívesen dolgozott velük, egészen egyedi kulturális kezdeményezésekkel, produkciókkal állnak elő évről évre. Ilyen volt a tavalyi és korábbi Ördögkatlan Fesztiválokon, hogy a társulat néhány nappal a fellépés előtt a helyi lakosok kollektív emlékezete, szájhagyomány által megőrzött történetekből írt (Benkó Bence és Fábián Péter) darabot, és azt adták elő

kiérlelt, hátborzongatóan erős jelenetekkel, mellbevágóan hiteles dialógusokkal.

Azzal a kezdeményezésükkel is találkozhattak a KAPOS-T olvasói, amelynek eredményeképp az Egyesült Államokban élő 56-os emigránsok sorsából, élményeiből készült színdarab, melyeket személyes interjúkban gyűjtöttek össze 2016-ban, s ebből Závada Péter írt drámát. A projekt megvalósult, a címe „Holdkő, hovatartozás egy szuszra”, s ez lesz például az egyik előadott produkció a New Yorkban, június 23 és 27 között rendezett fesztiválon.

Jegyezzük meg: a Holdkő-projekt sikeréhez kaposvári támogatók is hozzájárultak.

 

Jelenet a K2 Színház Holdkő című előadásából. Szerző: Závada Péter, rendezők: Benkó Bence és Fábián Péter Kép: K2 Színház

 

Azért azt több helyen, pl. az eseményről szóló Facebook-posztban is kiemelik, hogy a szervezés motorja, lelke és nem utolsó sorban az ötletgazda a fáradhatatlan Boros Anna volt, aki szintén itt, a Kaposvári Egyetem színész szakán végzett, ahogy a többiek, az „off-Vidnyánszky” korszakban.

A öt napos program parádés: ahogy említettük, a K2 bemutatja a Holdkő című K2-Závada-művet,

előadják Mohácsi János – már nyugodtan kijelenthetjük, kultikusnak számító – darabját, a Dohány utcai seriffet, de a Konrád György szövegeiből összeállított „koncertszínház” – Kutató kezek címmel – szintén izgalmasnak ígérkezik. Ennek az előadásnak a zenéjét a Szakértők együttes, a korábbi kaposvári, majd budapesti Mohácsi-darabok elengedhetetlen „kísérője” szolgáltatja Boncz Ádámmal.

A Kutató kezek előadásnak az a LaMaMa Experimental Theatre Club ad otthont, amely nemrég elnyerte a Tony Awards díjat, a Broadwayon kívüli színházi világ első számú elismerését.

A Szakértők Kovács Márton vezetésével önálló koncertet is ad, valamint 3 napos intenzív workshop is szerepel a programban Levko Esztella vezetésével, melynek során a résztvevők megismerhetik a testtudat, a non-verbális színpadi kifejezőeszközök, valamint a színpadi jelenlét fejlesztésének módszereit.

A belterjesség és provincializmus kényelmetlen érzését csökkentendő, a rendezvények mindegyike ingyenesen látogatható lesz Kaposvár-kártyával, és számos légitársaság indít rendkívül kedvezményes áron charterjáratokat a közeli Taszár repülőteréről – feltéve, ha addig sikerül eltávolítani a még senki által nem használt polgári terminálból a Kossuth téri leándereket.

H. I.


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!