Rangos fődíjat nyert a kaposvári színészhallgatók által alapított k2 Színház Londonban, a 2021 Offies Awards gálán

A Búcsúkoncert bizonyult a legjobbnak…

…mely „erős mezőnyben nyerte meg a Voila OffFest díjat a független színházi előadásokat jutalmazó 2021 Offies Awards gálán” fogalmaz a színház.org színházi szaklap, s a hír, ahogy azt megszokhattuk, végigfutott szinte a teljes magyar médián. A k2 fiatal művészei ez esetben is az összmagyar színházművészet hírnevét erősítették, s így joggal büszke rájuk – politikai oldatól függetlenül – mindenki. Kaposvári nézőpontból azonban kissé lehangoló, hogy a minden sikersztorira vércseként lecsapó Fidesz-média, köztük a Somogyi-Sonline olyan egyentudósítást közölt az eseményről, amelyből éppen csak az maradt ki, hogy az alapítók, ill. tagok többsége itt, az egykori Kaposvári Egyetemen végzett. Tegyük hozzá: még jóval azelőtt, hogy Vidnyánszky Attila rátelepedett volna a valaha jobb napokat látott intézményre.

Vagy lehet, hogy éppen ez velük a baj? Merthogy a többi gyökérnek

(Kaposvár Most, Kapos Tv, kpsvr, 74nullanulla) csak az „agancstolvajokat fogtak Mesztegnyőnél” című, egyedülállóan fantasztikus hírig terjedt ma az eseményhorizontja, amit a police.hu-ról sikerült hihetetlen szakmai judíciummal felvértezve átvenniük, esetleg a mosást nem igénylő alsógatyákig. Mert náluk ez a színvonal.

A KAPOS-T már több alkalommal beszámolt a k2 Színház sikereiről: 2010-ben az alapítók, Benkó Bence és Fábián Péter még kaposvári hallgatók voltak Kelemen József osztályában, ám társaikkal együtt néhány év alatt – részben még diákként – a magyar független színházi szféra elismert alkotói lettek.

A londoni független színházi fesztivál 2012 óta nyújt bemutatkozási lehetőséget

brit és európai színházi társulatoknak, aktuális, innovatív produkcióknak. A mostani előadásról – a járvány miatt online rendezték a fesztivált és a díjátadót is – így fogalmaz az előadás Facebook-oldala:

A k2 Színház egy abszurd-melankolikus zenés estre invitálja nézőit. A Búcsúkoncert című produkcióban egy nagyestélyibe öltözött társaság próbál önfeledten szórakozni, a háttérben egyre sűrűbben bekövetkező nagyvilági katasztrófák ellenére. Hiába fogy a levegő, koncertjük nem áll le. Akkor sem, ha a pezsgőkészletek lassan kimerülnek, és a vacsoraasztal körül sorra ürülnek a helyek. Vegyél részt te is az elit utolsó vacsoráján!

A darabot Tarnóczi Jakab rendezte, szereplők: Piti Emőke, Gyöngy Zsuzsa, Király Dániel, Borsányi Dániel, Nagyhegyesi Zoltán.

Megjegyzés: bár a felületes szemlélőnek úgy tűnhet, szó sincs arról, hogy nekünk bármi bajunk volna azokkal a nagyon kedves, becsületes, s nem utolsó sorban tehetséges fiatalokkal, akik most járnak ide, vagy az elmúlt években voltak a kaposvári szak hallgatói. Ez nagyon nincs így, elismeréssel szóltunk SzFEs diáktársaik melletti kiállásukról is. Az viszont meggyőződésünk, s erről nem ők tehetnek, hogy ma már nincs jelen a kaposvári Színházi Intézet falai között az az alkotó légkör, pezsgés és szabadság, ami a k2-höz hasonló értékeket a felszínre hozhatná.

H. I.

Címkép: jelenet az előadásból, kép forrása: k2 Színház, Facebook


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!