Kampány-tolltartó, kampánybrosúra, aláírásgyűjtés: Szita Károlynak és a Fidesznek mindent szabad?

Törvénysértések úton, útfélen

A téma, ahogy a sajtó évszázadaiban mindig, most az utcán hever. Szinte le sem kell hajolni érte, kiüti a szemünket. Az alább felsorolt szerény javaslatok, ill. meglátások szabadon felhasználhatók bárki által, hivatkozni nem kell, sem megköszönni: élhet vele a Kaposváriakért Egyesület, a Szőlősgazdák, különös tekintettel gyakorló bíró polgármester-jelöltjükre, vagy a PSzP, de tőlünk a Fidesz is, használhatja a kpsvr, vagy bárki. Ne sodorjon senkit lelki válságba az, hogy a KAPOS-T vette észre először, nem nagy ügy: sokszor tényleg a legkézenfekvőbb dolgok mellett tudunk elmenni vakon.

Az első, amit mi már korábban is szóvá tettünk, a politikai gyermekmolesztálás minősített esete, a tolltartó-osztás. Miután Szita Károly polgármester emberemlékezet óta egyetlen szeptember elsejét sem hagyott ki, hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy idén más a helyzet: augusztus 24-én elkezdődött az önkormányzati választási kampány. És, amint az nemrég közismertté vált, a Pécsi Ítélőtábla jogerős döntése szerint a szekszárdi polgármester, Ács Rezső, a Fidesz polgármesterjelöltje

törvényellenesen osztogatott uzsonnásdobozokat az egyik helyi iskolában.

Szita Károly polgármester bácsi törvénysértő kampánytevékenységet folytat egy iskolában. Ráadásul a kisdiákok arcát – vélhetően szintén szabálytalanul – nem takarták ki.

Mi több: az ítélet kimondja, hogy „az eseményt maga Ács Rezső tette kampánytevékenységgé azzal, hogy az arról készült beszámolót és fényképeket közzétette Facebook-oldalán”. A köznevelési törvény kifejezetten tiltja azt, hogy az iskolában gyermekfelügyeleti időben párttal vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható

politikai tevékenységet folytassanak.

Halkan megkérdenénk: lát valaki különbséget Szita Károly szeptember elsejei tolltartó-osztása, és Ács Rezső tevékenysége között? Mindkettő iskolában zajlott, kampányidőszakban, és ugyanúgy felkerült a hivatalos Facebook-oldalra, és mindkettőt gyakorló polgármester követte el.

Nem hinnénk, hogy a most mégoly magabiztosnak tűnő Szitának hiányozna egy bírósági elmarasztalás: csak meg kellene tennie valakinek, ahogy Bomba Gáborba, a szekszárdi ellenzéki polgármester-jelöltbe szorult ennyi kurázsi. Mi szóltunk.

Itt van azután ez a csodálatos százoldalas kiadvány,

ez a „tegnapmaholnap” Kaposvár, ez a sültdemagóg bugyuta képes lapozgató olyanoknak, akik életkoruk vagy más ok miatt nem látták azt a régi várost. A brosúra képanyagáról külön cikkben szeretnénk megemlékezni – fájdalmasan sz@r, de hagyjuk is.

Ami a lényeg: nyilván nagyon-nagyon sok millióba került a tervezés, a nyomda és a kézbesítés, nem beszélve arról, micsoda agykárosodást okozhat az óvatlanoknak. Valószínűleg többe van, mint amennyit az összes ellenzéki szervezet kampányra együttvéve fordítani tud.

Nos, szerintünk ez is tiltott kampánytevékenység, ugyanis jól látható a hátoldalán,

hogy a kiadó „Kaposvár megyei Jogú Város Önkormányzata”. Márpedig az önkormányzat saját költségvetéséből nem finanszírozhatja egyetlen párt agitációs-propaganda-tevékenységét sem, még, ha az a magasságos, magát egyre inkább állampártnak képzelő Fidesz is. Egy feljelentést ez is megérne.

A harmadik: épp ma kaptuk a sokadik jelzést arról, hogy a jelöltajánlások, ill. listák

leadásának határideje ugyan lezárult, de a Fidesz-aktivisták továbbra is járják Kaposvár utcáit, és gyűjtik az aláírásokat. Sok helyen azzal csengetnek, hogy „az önkormányzattól jöttünk”, máshol még mindig „Szita Károlynak és a Fidesznek gyűjtünk”, pedig ez már tilos.

A támogató nevek, emailcímek pedig jól jönnek, mikor az egyes szavazókörökben látszik majd, hogy a Kubatov-listás biztos szavazók közül kevesen jelentek meg, és lehet riasztani a „szimpatizáns” jelzésű polgárokat telefonon, vagy személyesen, és el lehet hurcolni az urnákhoz.

Ehhez sem kéne mást tenni, mint egy-egy aktivistát kicsit hosszabban beszéltetni,

esetleg felvenni, amit mond, netán lefotózni a narancssárga logós ívet, s már ismét megvan a bizonyíték a törvénysértésre.

Néhány egyszerű dolog, amelyet a világon egyetlen választási kampányban sem hagyna szó nélkül semmilyen ellenzék. Nem sületlen, ujjunkból szopott zagyvaságokkal kellene házalni, hanem rámutatni a valódi törvénysértésekre – már, ha egy kis jogérzék még akad valahol mutatóba.

H. I.


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!