Kampány, kampány, kampány: Márki-Zay Péter erőseket mondott Somogyban, új versenyzők a porondon…

…és szegény, szerencsétlen Horváth Ákos már megint be akart kerülni a hírekbe?

Nyilván nem tehetjük meg, hogy ne írjunk rendszeresen arról, ami az elkövetkező másfél hónapban vár ránk, bár sok kedvünk nincs hozzá: Magyar- és fokozottan Somogyországban kétségbeejtően alacsony a közbeszéd és a médiafogyasztás kultúrája. A végletesen megosztott közönség számára csak a kritikátlan hozsánna vagy az ellenfél gyalázása az elfogadható, s ha valaki nem hajlandó besorolni egyik vagy másik táborba, valószínűleg mindkét oldal haragját magára vonja. Hálátlan szerepekből eddig is kijutott a KAPOS-T-nek, megszoktuk, viszont tiszteljük annyira olvasóinkat, és alkotmányos jogaikat a tájékozottsághoz, hogy megírunk mindent, ami hiteles és ellenőrzött forrásból a tudomásunkra jut – például az előttünk álló választási kampány fejleményeiről.

Somogyi erős mondatok: sajátos forgatókönyvet választott Márki-Zay Péter,

az ellenzék miniszterelnök-jelöltje turnéja somogyi szakaszához: 12-én, szombaton hajnali kilencre várta rajongóit Kaposváron a Kossuth térre, akik a Somogyi-Sonline beszámolójában kb. százan, a résztvevők szerint háromszor annyian voltak. Beélesített kamerával várta a jelöltet a Kaposvár Most: személyesen a főszerkesztő, Szekeres-Marno Alán próbált megcsípni valami zaftos mondatot, de hoppon maradt.

Egészen Csurgóig kellett volna loholnia a nyomában, mert Ander Balázs körzetében viszont már ütött a szó: az ellenzék miniszterelnök-jelöltje többek közt arról beszélt, hogy „az a párt, ahol a legtöbb meleg ember van, ahol a kormányban most három meleg miniszternek a botrányát készíti elő egy blog, ez a kormány melegellenes gyűlöletkampányt folytat”. Eszerint a sokak által várt Messiás, az Ördög Ügyvédje él, s egyetlen szavára

Fidesz-talpasok hadai fognak kiegyenesített kaszájukba dőlni.

Meglátjuk. És Fonyódon folytatódott a turné egy még erősebb mondattal: „Én ezeket a kanyarokat nem tudom követni. De azt, amit Orbán Viktor egy személyben megtestesít – ezt a szivárványkoalíciót úgymond, a liberálisokat, a kommunistákat, a konzervatívokat és a fasisztákat –, ezt mi a szövetségben külön-külön képviseljük. Gerinces emberként mindenki megtarthatja a saját világnézetét, a saját álláspontját.”

Csak sajnálhatjuk, hogy Kaposvárra már megint nem jutott a szaftosából: megnéztük volna a kaposváriak arcát, mikor ezt hallják, bár a kora reggeli órákban az ember még nem érzékeny túlzottan a finom iróniára – már, ha az volt.

Itt, ahogy a művelt amerikai mondja, „business as usual”, minden csak a szokásos

mederben csordogál: a két nagy pártkonglomerátum – mert hajlamosak vagyunk elfeledni, hogy a Fidesz mellett ott van ám a KDNP is – helyi jelöltjei leadták az ajánlásokat. Habár az ellenzéki összefogás hasonlóan ellenfeléhez azt kommunikálta, hogy minden jelöltjük már szombaton leadta, a valasztas.hu adatai szerint dr. Varga István (DK) esetében erre csak tegnap, 14-én került sor. Azt is tudjuk, hogy a két „nagy” mellett a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya nevű pártalakulatok is bejelentették indulási szándékukat a körzetben – ők még gyűjtenek.

Számos újabb jelöltről viszont csak pár órája szereztünk tudomást:

kiderült, hogy a Gattyán-párt, hivatalos nevén Megoldás Mozgalom is képviselteti magát egy fiatal kaposvári biztosítási szakember, Hauser Gergő személyében, akinek privát Facebook-oldalán már számos ismerőse gratulált. Ami ennél sokkal szembetűnőbb, már csak azért is, mert a biztosítós szakma a négy évvel ezelőtti választáson is túlreprezentált volt, hogy a Somogy 2.-es, barcsi vk-ban is kaposvári jelöltet láttunk viszont: Palkó Sándor kaposvári tanárt. Ráadásul a jelöltek közt, (Baranya egyes-Pécs), van egy másik Palkó, Ádám is, s ők számos Facebook-képen együtt szerepelnek, vélhetően apa és fia.

A Gattyán-párt szerepéről, ahogy a többi kis támogatottságú pártéról is,

általános vélemény, hogy csupán a szavazatok megosztásáról szól, s inkább az ellenzéktől visz el voksokat, azokét, akik a Fideszt vagy az összefogást valamely párt vagy személy szerepeltetése miatt nem óhajtják támogatni.

Tovább is van ám: a Szanyi Tibor vezette ISZOMM-párt a Thürmer-féle (valódi) kommunistákkal felütve szintén indít valakit Kaposváron, akit a párt honlapja szerint

Varga Tamásnak hívnak, ám sem kép, sem egyéb tudnivaló nem érhető el róla.

A képet színesíti – és még hol a vége! – az a dr. Nadrai Norbert is,

aki 2018-ban már egyszer elindult független jelöltként, 2019-ben pedig bejutott a kaposvári közgyűlésbe az önkormányzati választásokon egy kaposvári civil egyesület, a Szőlősgazdák színeiben. Nadrai 2018-ban 999 szavazattal 2.24%-ot ért el, most információink szerint ismét a megmérettetésre készül, gyűjti az ajánlásokat.

Cikkünk írása közben jelezte nekünk a kevés jótét lelkek egyike,

hogy mi került fel a kpsvr.hu nevű LMP-propagandaoldalra: „választási átverés Kaposváron” címmel azt állítják, hogy valaki(k) egy másik Varga Istvánnak és – most figyelj! – Horváth Ákosnak (!) gyűjtenek ajánlásokat, akik persze nem is az igaziak. Az előválasztáson leszerepelt Horváth Ákosra is találtak magyarázatot: merthogy az előválasztás idején „mindkettejük győzelmére felkészült a Fidesz”, s ezért bekészítettek

egy Horváth Ákos nevű klónt is, és most őt sem hagyták veszni.

Ha csak Varga Istvánról lenne szó, akár meg is fontolhatnánk a kpsvr-en szokásos, légből kapott állítást, ugyanis, ahogy fentebb említettük, valóban van egy Varga Tamás nevű jelöltje az ISZOMM-pártnak. Ám az, hogy Horváth Ákosnak is gyűjtenének, elképesztő baromság, s csupán arra jó, hogy a vesztest ismét megforgassa a nyilvánosságban, s ő jól elmondhassa, hogy „hamisítanak, mint egy svájci órát”. Ákoska, téged? Szerinted október óta nem volt ideje a Fidesznek észrevenni,

hogy te már nem játszol? Ennyire hülyének nézitek a kaposváriakat?

Az akció nyilván nem egyéb a szokásos LMP-Felder-hazugságnál, amely Horváth Ákos környékén raklapszámra fellelhető: mondjunk bele a vakvilágba valami jó vastagot, amit aztán két nap múlva úgyis elfelejt mindenki.

Apropó: dr. Varga István – az igazi – kihívta már vitára Gelencsér Attilát? Vagy ez is csak a kpsvr provokációja volt?

H. I.

Címkép: Márki-Zay Péter kaposvári kampánynyitója (Facebook-videó). Szekeres-Marno Alán, a Kaposvár Most riportere hiába szeretett volna valami szaftosat kiszedni belőle, Csurgóra És Fonyódra tartogatta a javát.


Ezt már olvasta?

A tettenért sánta kutya esete: még álhírt gyártani is dilettáns a kpsvr.hu