Kamujelöltek nyomában, harmadik rész: „tizenháromezer Varga István van Magyarországon”

„A Fideszt pedig nagyon utálom…”

Cikksorozatunk első két részében áttekintettük, mit is lehet tudni a körzetünkben induló három egyéni jelölt közül kettőről, Nadrai Norbertől és Horváth Ákosról, utoljára maradt a legnagyobb visszhangot kiváltó eset, Varga Istváné. Egyrészt Nadrai Norbertről, ha a valódi szándékait nem is, de nagyon sok mindent lehet tudni, míg Horváth Ákos afféle utánlövés csupán: vagy már akkor lezsírozták az indulását a Fideszben, mikor még nem dőlt el, hogy ki nyer az előválasztáson, vagy már eleve a szőnyegbombázás taktikáját választották. Így csupán egy tényleges „névrokon-verseny” lesz a választáson. Habár épp ennek Varga Istvánnak kellett volna a leginkább álcáznia magát, végül róla sikerült a legtöbbet megtudnunk.

Ahogy az előző részben említettük, a lakcímek teljesen legális,

törvényes forrásból jutottak el hozzánk, és az sem volt kétséges egy percig sem, hogy a hivatalos választási jelöltlistán feltüntetett személyek közszereplőnek számítanak. Így a pontos személyes adataik kivételével nagyon sok mindent közzé lehet tenni róluk – erre tettünk kísérletet Varga István esetében is.

Egyet hangsúlyosan előre bocsátanánk: Balatonfenyvesen él és dolgozik egy Varga István, aki gázszerelő. Fent van a Facebookon is, de kérünk mindenkit, hogy ne zaklassa: nem róla van szó!

Balatonfenyves egy félreeső kis utcájában viszont megtaláltuk, akit kerestünk,

egy Kádár-kocka kinézetű „nyaralóban”, amelyhez az elmúlt fél évszázadban valószínűleg senki nem nyúlt karbantartási szándékkal. Az épület nemhogy a jó gazda gondosságának nyomait nem viseli magán, de a tisztes szegénységét sem. Először úgy tűnt, hogy – hasonlóan Horváth Ákos esetéhez – fiktív címbe sikerült beleszaladnunk, ám kisvártatva előballagott hősünk, hogy a sarkából épp kifordulni készülő kiskaput egy számzáras kerékpárlakattal behatolásbiztossá tegye.

Miután kiderült, hogy ő az a Varga István, aki szerepel

a Somogy egyes választókerület jelöltlistáján, viszont távolról nézve sem doktor, s nem ő a hatpárti támogatással induló DK-s jelölt, szívélyesen elbeszélgettünk. Próbáltunk ezt-azt megtudni róla reménybeli szavazói számára azon kívül, hogy a délutáni pizsamaviselet vajon korai lefekvés vagy a késői ébredés jele-e. Habár nem készültünk környezettanulmányt írni róla, azért összességében annyi biztos, hogy Varga István jelölt úr nem töltött sok időt az élet napos oldalán – mondjuk ezt annak ellenére, hogy ismerünk másokat is, akik ugyanabban a pulóverben harcolták végig a rendszerváltás óta eltelt nehéz évtizedeket.

Mint kiderült, magától értetődő, természetes dolognak tekinti jelöltségét.

Elmondása szerint miután értesült róla, hogy indul Kaposváron és környékén egy Varga István, úgy gondolta, ez épp elég ok arra, hogy ő is beszálljon. Miután megfogalmaztuk kételyeinket azzal kapcsolatban, hogy így volt-e a legcsekélyebb értelme is az indulásának, hevesen bizonygatni kezdte, hogy őt semmi más nem motiválta. Nem kapott felkérést, biztatást – pénzt pedig különösen nem – nem kínáltak neki állást, előnyt, s nem zsarolták, fenyegették meg semmivel. Utánanézett: Magyarországon szerinte tizenháromezer Varga István van, ám arra már nem mondott semmit, hogy ez milyen összefüggésben van látszólag teljesen értelmetlen indulásával.

A Fideszt pedig – állítja – különösen utálja.

Ezért biztosan bónusz is jár majd. Arra a kérdésre, hogyan sikerült összeszedni Kaposváron ötszáz-plusz érvényes ajánlást, hamiskás mosoly volt a válasz: „vannak ismerőseim, barátaim…” Ezt – jobban, mint gondolná – érteni véljük, ugyanakkor nem taksálnánk többre a tarifáját egy mostani nettó minimálbérnél. Kérdeztük továbbá, hogy van-e köze ahhoz a nyilvánvalóan ál-Facebook-profilhoz, amely az elmúlt napokban tűnt fel balatoni naplementés borítóval és egy testes, ősz hajú, szakállas embert ábrázoló profilképpel, amely

kommentekben hirdeti magáról úton-útfélen, hogy „ő az igazi Varga István”.

Tegyük hozzá: míg a KAPOS-T Facebook-oldaláról percek alatt kitiltottuk a szájtépő Fidesz-pribéket, az állítólagos „ellenzéki” kpsvr oldalán a mai napig vígan reklámozza magát.

Varga úr ez ellen is határozottan tiltakozott: azt állította, hogy van ugyan Facebook-profilja, de fotó nélkül, összesen nyolc ismerőssel, és semmi köze az álprofilhoz. Ezt a kijelentését akár még el is fogadhatjuk, hiszen ott van a mögötte állók Facebook-hadserege, kamukommentelők százaival, ahol eggyel több már nem számít.

Amúgy is jobb, ha a közösségi oldalt nem ő kezeli: még elszólná magát egyszer.

Ennyit sikerült megtudnunk: persze az igazán hiteles, életszerű politikai thrillerekben úgy mennek a dolgok, hogy a kis közvélemény-kutató gyakornok csajszi besétál a parlament egyik tanácstermébe, és az asztal alatti, lehallgatókészülékek számára kialakított kis kosárkába elhelyezi a féltégla méretű diktafonját, amin aztán a gonosz boszorkány ékesszólással leleplezi saját magát.

Nekünk viszont nincs ilyen színes fantáziánk, csupán a tudomásunkra jutott,

ellenőrzött tények egy nagyon-nagyon kicsiny hányadát adjuk közre, s az olvasóinkra bízzuk a következtetést, miért és hogyan sikerült ennek a két lúzernek összeszedni segítség nélkül az ötszáz hiteles (!) kaposvári aláírást, és vajon miért törték magukat ennyire?

Tekintve, hogy mindez egyedül kinek áll érdekében, ehhez sem kell túl színes fantázia.

H. I.


Ezt olvasta már?

Gelencsér Attila 2021-ben: már csak pózolásra futja, a „Big” becenév a múlté