Kaposmérői fórum-ügy: primitív hazudozás, ostoba rágalmak, lejáratás – nagyjából erre számíthat a közvélemény a Fidesztől és a helyi médiától a következő két évben

Nagystílűen, becsületesen, fontos dolgokról – ahogy tőlük megszoktuk

Sok minden borzolhatja a kedélyeket Kaposváron és környékén, de az, amiből a helyi média Tardi Tamás újdonsült megyei közgyűlési alelnök segítségével nemrég „ügyet” habosított, az biztosan nem. Napjainkban számos építési-bontási hulladékbotránytól hangos a – mi is? – nos, hát a KAPOS-T és tényfeltáró munkája nyomán az országos média, ám e bűncselekményekben az említett helyi erők csupán cinkos hallgatással veszik ki a részüket. Erről mély csend van, viszont hatalmas médiaricsaj bírt kerekedni valami körül, ami csupán Prukner Gábor kaposmérői polgármester és Tardi Tamás főállású Gelencsér Attila-csicska vágyfantáziáinak izzadságos végterméke, nem több.

Említettük már korábban a kaposmérői inert hulladék-feldolgozó, ill. lerakó ügyét: az önkormányzat megvett egy kft-t., az Inert Inwest-et (így, dupla „w”-vel) Egres Józseftől, és a magántulajdonban (!) lévő volt mérői téglagyár területét kívánják a feldolgozandó építési törmelékkel feltölteni. Ez nem mindenkinek tetszik a község polgárai közül, mert – főleg a közelben lakók – féltik a nyugalmukat a feldolgozó és a szállítási zajtól, egészségüket a szálló portól és az esetlegesen oda kerülő veszélyes hulladéktól.

Ennek megvitatására hívtak össze egy lakossági fórumot július 13-án a faluházba s az itt történtekről szólt a sajtótájékoztatója – ha nem járatjuk le túlságosan a „sajtó” és a „tájékoztatás” fogalmait ezáltal – bő másfél hónappal később, augusztus 28-án Tardi Tamás fideszes megyei közgyűlési alelnöknek „El a kezekkel a somogyi falvaktól!” címmel.

Ebből – s persze a helyi cselédsajtó bőséges és hűséges beszámolóiból – megtudhattuk, hogy „Elzavarták Pintér Attilát, Kaposvár szocialista önkormányzati képviselőjét a kaposmérőiek rögtönzött falugyűlésükről.” Tardi felszólítja Pintért, aki szerinte „váratlanul és hívatlanul” jelent meg ott, hogy „hagyja békén a somogyi embereket, ne akarjon kéretlenül zavart kelteni”, valamint „… ne avatkozzon olyan ügyekbe, melyekhez semmi köze” és „… kaposvári képviselőként városának határain belül dolgozzon”. Mindezt szolgai egyöntetűséggel leadta a Somogyi-Sonline, a Kaposvár Most, a Kapos Extra, a Kapos Tv.

 

Ezen úgyis besz@rsz, amellett, hogy színtiszta hazugság. Részlet a Kaposvár Most cikkéből, mely – állítólag – a Somogy Megyei Önkormányzat közleménye alapján készült. És tényleg ott van: “olyanba ütötte az órát”. Néha tényleg nehéz eldönteni: ezek tényleg ennyire hülyék, vagy csak nem akarnak okosabbnak mutatkozni fideszes gazdáiknál?

 

A Kapos Tv kiegészítette annyival, hogy szót adott Prukner Gábor mérői polgármesternek, aki szerint „politikai rendezvényt akartak csinálni a fórumból … felkészületlenek voltak, és nem tudtak a lakosság részére tájékoztatást adni a beruházásról”, már Pintér Attila és „néhány baloldali politikus”.

Nos, ha nem lenne biztos, hogy éppen erről fog szólni a következő másfél-két év fideszes propagandája, egy mosolyt és legyintést sem érdemelne mindez.

Miután azonban pontosan erre lehet számítani, kórkép gyanánt,

eszelős, vagy végtelenül, a kétségbeesésig romlott figurák vergődését afféle rovar- és féregtani alapossággal megvizsgálni semmiképp nem haszontalan.

 

A többiek természetesen meg sem kérdezték az érintettet, a Somogyi sunyibb volt: “Pintér Attila azt állítja” felcímmel közlik nyilatkozatát, megkérdőjelezve annak hitelességét. Érdekes: Tardi Tamás esetében nincs ott, hogy “azt állítja”, pedig a közelben sem volt.

 

Fontos kiemelni, hogy ezúttal szemtanúként is: e sorok írója is részt vett ezen a fórumon, ugyanis meghívták. Mint újságírót, s mint moderátort, miután korábban már vezetett hasonló beszélgetést néhányszor.

Müller Zoltán kaposmérői polgár, a fórum szervezője hívta meg Pintér Attilát, csupán azért, hogy elmondja az egybegyűlt, amúgy szép számú hallgatóságnak: van eszközük a hatalmi önkénnyel szemben, s, hogy megossza tapasztalatait a tavalyi kaposvári gumifeldolgozó elleni népszavazási kezdeményezéssel kapcsolatban.

Kaposmérőben ugyanis általánosan elterjedt vélemény, hogy Prukner polgármester személyes ügynek tekinti a hulladéklerakót, és tűzzel-vassal meg kívánja valósítani.

Nyilván a helyiek is hallottak a tavalyi kaposvári aláírásgyűjtés sikeréről, melynek során szabályosan a földbe döngölték a Pruknerhez hasonlóan arrogáns Szita Károlyt és a mögötte álló milliárdos Csányi Sándort a hulladék-feldolgozójukkal. Csupán tehát ezért

hívták meg, hangsúlyozzuk, hívták meg Pintér Attilát a szervezők. Lehet, hogy a Tardi-félék számára ismeretlen ez a fogalom, őket nem nagyon szokták meghívni sehová.

Nem hívatlanul jelent meg, és nem csinált politikai fórumot. Elmondta, hogy igenis van lehetőség, ha a kaposmérőiek elszántak, és fel kívánnak lépni érdekeik védelmében: Kaposváron fényesen sikerült.

És tegyük hozzá: nem a középkorban vagyunk, még, ha Prukner polgármester úgy is gondolja: nem írhatja elő, hogy ki léphet be a falujába, és ki szólalhat fel egy helyi lakosok által szervezett – a legkevésbé sem politikai – fórumon. Pintér Attila ki is hangsúlyozta, hogy a konkrét ügyben nem illetékes, és csak a helyi népszavazás és aláírásgyűjtés mikéntjét hivatott elmondani. Nem tájékozatlanságból nem kezdett el a helyi hulladékfeldolgozóról beszélni, hanem, mert nem ezért hívták meg.

A fórumon egyébként – a terem legvégében – meghúzódott Prukner polgármester is, aki nyilván személyes sértésnek vette, hogy nem trónolhat a díszhelyen, s amolyan Duli-Fuli módjára időnként félhangosan kommentált. Miután a helyi népszavazásról szóló ismertető elhangzott, többen felvetették – én, mint moderátor, és Pintér Attila úgyszintén – hogy, mint mindenki, a polgármester is kapjon szót, és mondja el a saját verzióját.

Erre jött ez az européer, nagyvonalú, elegáns gesztus, hogy „csak akkor, ha a kaposváriak elhagyják a helyiséget”. Akinek volt már óvodáskorú gyermeke, ismeri ezt: „… jó, de csak akkor, ha veszel csokit!” – nagyjából erre emlékeztetett.

Tegyük hozzá: a teremben nem különösebben támogatták polgármesterüket infantilis magánszámában, erről tanúskodik a Jobbik kaposmérői szervezetének Facebook-bejegyzése is:

 

A Jobbik igazán nem vádolható az MSZP iránti elfogultsággal, de ez a primitív, kisstílű lejáratókampány nekik is sok volt.

 

Ennek, és a szervező, Müller Zoltán határozott kérése ellenére – elsősorban a békesség okán és a jelenlévők iránti tiszteletből – távoztunk a fórumról, bár engem külön is megkért a szervező, hogy, mint moderátor, maradjak.

Nos, ez a kaposmérői kaland valódi története. Ebből kreált majd’ két hónappal később „ügyet” Gelencsér Attila magyar hangja, Tardi Tamás és Prukner Gábor polgármester. És ezt szajkózta világgá a Fidesz teljes helyi cselédmédiája drámai hangszerelésben, mint életbe vágóan fontos politikai kérdést.

De, hogy valami hasznunk is legyen az egészből, a legfrissebb fejlemények: a helyi választási bizottság formai okok miatt (ahogy Kaposváron is tavaly) elutasította az ívet és a rajta szereplő kérdést. A javított változatot beadták, elbírálás alatt van. Lehet, hogy itt is a bíróság mondja ki a végső szót?

És persze slusszpoénnak is kell lennie: Pintér Attilától eddig három Kapos Tv-s munkatárs kért elnézést a primitív, gennyes riport miatt. A Kaposvár Most és a Somogyi jobban idomított egyedekből áll.

H. I.

Nyilvánítson véleményt (lájk, komment, megosztás, ilyenek) a KAPOS-T Facebook-oldalán!