Brutális botrány: egy kaposújlaki erdőterületen rakták le a Csiky Gergely Színház bontási hulladékát, több ezer köbmétert!

Utánunk a vízmosás

Nem cifrázzuk, megrázó információk jutottak el hozzánk ma délelőtt: eszerint a Csiky Gergely Színház bontási hulladékának jelentős része, számításainak szerint legalább ötezer köbméter, fotóinkon is láthatóan ömlesztett, válogatatlan formában egy kaposújlaki erdei vízmosásban, ill. némely újlaki közterületen landolt. A bontási hulladék lerakásáról nem értesült a helyi önkormányzat, arra engedélyt nem adott, s emiatt rendőrségi feljelentés is született. A törmelék szállítását végző alvállalkozó viszont a helyszínelés után kétségbeesett gyorsasággal igyekezett eltüntetni a nyomok egy részét, a legkevésbé sem úgy, mint akinek tiszta a lelkiismerete. A körülményekből egy laikusnak is feltűnhet: itt számos jogszabályt megsértettek. Helyi lakosok vezettek bennünket a hulladéklerakó nyomára, akik elmondták, hogy hosszú hetek óta folyik a törmelék ideszállítása. Információink szerint egy magántulajdonú területről van szó, melynek hivatalos besorolása erdő.

Így a 2009. évi XXXVII. törvényt, mely az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szól, biztosan megsértették, hiszen annak 63. § 2. bekezdése az erdő talajának védelméről szól, kimondja, hogy „… az erdőben szennyvíz, szennyvíziszap, hígtrágya vagy talajszennyező anyag elhelyezése tilos”.

 

A Csiky Gergely Színház bontásából származó törmeléket egy erdei vízmosásba borogatják, amely helyenként 8-10 méter mély.

 

Ez a bontási törmelék azonban, amelyet a fotókon jól láthatóan nem válogattak, és így biztosan nem minősül inert, tehát nem bomló hulladéknak, nyilván szennyezheti a talajt és a talajvizet is. Lehet benne veszélyes összetevő – azbeszt például – vagy más, tovább bomló anyagok.

Ráadásul a lerakás egy vízmosásban van, amelynek másik vége a Kapos folyó, ill. a tőle nem messze lévő kaposújlaki ivóvíz-kút.

 

A földmunkákat jól láthatóan legalább 50 méter hosszban és 30 méter szélességben végezték, ami 1500 négyzetméter. A vízmosás mélysége 8-10 méter. Ha egyenletes lejtéssel számolunk, akkor legalább 5-7000 köbméter válogatatlan építési hulladéknak kell itt lennie.

 

Kérdés, hogy mit szól majd ehhez a környezetvédelmi, a vízügyi, az építési és az erdők felügyeletét végző hatóság?

Elmondhatjuk továbbá: minimum kétséges, hogy a kivitelező – a ZÁÉV Zrt., amelyről már nem is nagyon titkolják, hogy Mészáros Lőrinc áll a hátterében – betartotta az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól szóló 45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendeletet. Ez ugyanis előírja, hogy az egyes hulladékfajtákat a bontás során külön kell gyűjteni, ha meghaladnak bizonyos mennyiséget, pl. beton esetében húsz tonnát, s az egyes fajtákat külön-külön kell feldolgozásra elszállítani.

 

Egy darab a hátsó színpad padlóburkolatából. A világot jelentő linóleum.

 

Ez esetünkben, látva a lerakott, még be nem takart hulladékot, minimum kétséges.

Az ijesztő a dologban, hogy mindez ki sem derült volna, ha nincs ma egy kis lebukás.

Miután a törmelékszállítás már jó ideje folyt a Szarkavár melletti önkormányzati úton, a műút végétől nem messze, a major közvetlen közelében az esőzések miatt komoly kátyúk keletkeztek, és az egyik tíztonnás teherautó megsüllyedt. A találékony szállítók – információink szerint a Vektorút Kft. gépei voltak jelen – nosza, gyorsan leborítottak néhány rakomány durva bontási hulladékot a gödrökbe.

Igen ám, de ez már nem magánterület, hanem önkormányzati. Így a kaposújlaki helyhatóság erről értesülve azonnal meg is tette a feljelentést. A rendőrség kivonult, kihallgatták a jelen lévő szállítókat, és az eljárást folyamatba tették. Kérdés, hogy a police.hu-n vajon viszontlátjuk-e…

Ami azonban a leginkább árulkodó: a szállító cég emberei szélsebesen eltüntették az útról a korábban odaszórt törmeléket:

 

A ma reggeli történet. Balról: így nézett ki az út az önkormányzati feljelentés előtt, jobbról, ahogy utána. Így tüsténkedik, akinek jó a lelkiismerete.

 

Hangsúlyozzuk: mindez ma reggel történt.

Az már csak hab a tortán, hogy a szennyezés egy olyan városból indult, amelynek egy egykori környezetvédelmi mérnök a polgármestere, s amely – a lózungok szintjén legalábbis – „zöld város”, „okos város”, mikor, mi jut eszébe.

 

A tett helyszíne. A piros nyíl jelzi a lerakást, a vonal pedig a vízmosás irányát. A teherautók Szarkavár felől földutakon közelítettek, valószínűleg ezért nem tűnt fel sokáig senkinek.

 

Szita Károlynak egyébként is volt egy érdekes megnyilvánulása nemrég:

a szomszédban, Kaposmérőben is van ugyanis egy „ügy”. Az ottani önkormányzat a volt téglagyár helyén egy inert hulladékfeldolgozót kíván létesíteni, pont olyat, amit a Csiky Gergely bontásánál nem vettek igénybe. Ez amúgy szakszerűen alkotóelemeire bontja az építési törmeléket, és újrafelhasználható anyagokat hoz létre belőle. A kaposmérőiek viszont nem nagyon akarják a feldolgozót, mert féltik a nyugalmukat a zajtól és a portól, s azt beszélik, hogy majd Kaposvárról fognak ideszállítani feldolgozandó törmeléket.

 

A törmeléket elnyeli a tízméteres mélység: betakarják egy kis földdel, aztán évszázadokig szennyez.

 

Szita Károly viszont nemrég egy nyilvános rendezvényen kijelentette: szó sem lehet arról, hogy építési-bontási hulladékot más településre szállítsanak.

Kaposváron van inert hulladékfeldolgozó a Nádasdi utcában, jelentős kapacitással, és nem is adnak ki másképpen bontási engedélyeket, csak úgy, ha a kivitelező ezt veszi igénybe.

Nos, úgy tűnik, egy kisebb féltégla mégis bekerült a fogaskerekek közé, mert az agyonhájpolt, a Facebookon naponta nyüszítve körbeszopott Csiky-építkezés teljes törmelékéből – látva a kaposújlaki vízmosásba lerakott brutális mennyiséget – vajmi kevés juthatott a kaposvári feldolgozóba…

Ennyit ér a nagyhatalmú sündisznócska szava, ha pénzről van szó. Mert bennfentes körökben azt beszélik ám, hogy valahol nagyon-nagyon fent az hangzott el: az a kilencmilliárd, kispajtások nem kilenc, hanem csak öt. És érthető, ha azt a kis alkotmányos költséget valahol meg kell spórolni: hát irány az újlaki vízmosás.

Megkérdeztük az ügyről Lecső Péter színészt, aki amúgy kaposújlaki, és az ottani közgyűlés képviselője: nemrég írtunk arról, hogy három kollégájával együtt elbocsátották a Csikyből, mert kellett a hely a frissen végzett Vidnyánszky-tanítványoknak. Kesernyés mosollyal csak annyit válaszolt:

„Látod, utánam jött a színház … apró darabokban.”

H. I.

Kapcsolódó: Csiky-dosszié: színház az egész város

 

Nyilvánítson véleményt (lájk, komment, megosztás, ilyenek) a KAPOS-T Facebook-oldalán!