Megszereztük a kaposújlaki hulladékbotrány dokumentumait: kiderült, ki az erdő tulajdonosa, és milyen ellentmondás van az általa elmondottakban

Számos részlet továbbra is homályos

Közérdekű adatigénylést nyújtottunk be a Somogy Megyei Kormányhivatalhoz annak érdekében, hogy további részletekkel szolgálhassunk a tragikus fordulatot vett ügyről. Példás gyorsasággal kaptunk is dokumentumokat, amelyek néhány dologban közelebb visznek bennünket az események megértéséhez, ám továbbra is nagyon sok a nyitott kérdés. Jó néhány hozzánk eljutott információ még megerősítésre vár, ezeket előbb-utóbb közzé is fogjuk tenni, ám azt is tudjuk, hogy sem a kaposvári önkormányzatra, sem a kivitelező ZÁÉV-re nem számíthatunk: ők jó esetben hallgatni fognak, vagy épp igyekeznek eltüntetni a nyomokat – reméljük, kevés sikerrel. Új elem a történetben, hogy az erdőterület tulajdonosát is megbüntették, és az is, mivel védekezett.

Továbbra sem kívánjuk az általunk áldozatnak tekintett vállalkozó nevét nyilvánosságra hozni, habár a közösségi oldalakon és a hatósági iratokban is egyre többször szerepel, s kép is feltűnt már róla a Facebookon. Ugyanakkor az általunk megkapott mindkét kormányhivatali határozatban megnevezik az erdő, a Kaposújlak, Szarkavár major 025/2 számú ingatlan tulajdonosát:

Bihary Sándor Józsefné kaposvári lakos.

Őt szólította fel a kormányhivatal az augusztus 8-i hatósági ellenőrzés után, hogy nyilatkozzon arról, hogyan került a tulajdonában lévő erdőbe a nagy mennyiségű kevert építési-bontási hulladék. Igaz, erre a felszólításra csak augusztus 21-én, tehát majdnem két hét múlva került sor. Újabb tíz nap telt el, míg a tulajdonos írásban arról nyilatkozott, hogy

ez bizony a Csiky Gergely Színház bontási hulladéka, amelyet a kormányhivatal emberei a határozat szerint 5-600 köbméterre, vagyis körülbelül 900 tonnára becsültek.

 

A kormányhivatal határozatának rendelkező része.

 

Kiderült természetesen az is, hogy ki végezte a sitt odaszállítását (ő a tragikus módon elhunyt vállalkozó), aki a dokumentum szerint nyilatkozatával el is ismerte ezt. Ettől kezdve a hatóság számára ő az Ügyfél, akit egyrészt figyelmeztettek, másrészt köteleztek arra, hogy az általa odaszállított hulladékot az előírások szerint kezelje. Ez alatt nyilván a felrakodást, elszállítást és a megfelelő hulladéklerakóban való elhelyezést kell érteni – csak ez utóbbi, ha a kormányhivatal roppant szerény becslésével számolunk,

tízmillió forint, s ehhez jön még legalább ugyanennyi szállítási és rakodási költség.

Ez nem történt meg a kitűzött határidőig, és emiatt kapott kétszázezer forintnyi bírságot.

Az említett költségek már adhatnak magyarázatot arra, miért érezte kilátástalannak a helyzetét, ha nem kapott senkitől segítséget. Például fizetési haladékot vagy kedvezményes elbánást a Tóth István városi főmérnök felügyelete alatt álló Kaposvári Inert Zrt. lerakóhelyén.

 

A kormányhivatali – a vállalkozót érintő határozat másik részlete: megnevezik az erdő tulajdonosát, valamint két fontos részlet: a tulajdonos tudta, hogy a Csiky Gergely Színház bontási hulladékáról van szó, és, hogy a vállalkozó elismerte, hogy ő vitte oda.

 

Információink szerint egyébként a Csiky Gergely Színház építési projektjének felügyeletével ketten vannak megbízva az önkormányzattól: különös módon nem Szirják Imréné műszaki igazgató, hanem L. Balogh Krisztina főépítész és Tóth István főmérnök, korábbi alpolgármester, aki számára 2014 után kreálták ezt a kamuposztot, amelynek persze semmi értelme a főépítészi és műszaki igazgatói funkciók mellett.

Tóth felügyelete alá tartozott pl. a bontás, törmelék-elhelyezés, és hasonlók (nem volt véletlen, hogy őt „találta meg” az önkormányzatnál az áldozat hozzátartozója), míg L. Balogh Krisztina, ahogy látjuk, főleg Facebook-, média és PR-ügyekben serénykedik, bár az első KAPOS-T írás nyomán született RTL Klub híradóanyagában őt látták a forgatás idején a helyszínen.

 

Az erdővédelmi bírságról szóló határozat eleje – itt kitakarták a tulajdonos nevét.

 

A történet másik ága sem kevésbé szövevényes: már az első KAPOS-T-cikkben is hangsúlyoztuk, hogy az erdő tulajdonosa nyilvánvalóan megsértette az 2009. évi XXXVII. törvényt, mely az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szól. A Somogy Megyei Kormányhivatal is így látta, és meg is büntették – 223.800 forintra – mert lényegében kivonta az erdőművelésből a területet.

Ami a leginkább meglepő: őt is kötelezték – a vállalkozótól úgy tűnik, függetlenül – hogy állítsa helyre az eredeti állapotot, figyelem: 2017. november 30-ig.

 

Az erdőbírságról szóló határozat indoklása, benne a tulajdonos állításával, mely szerint ő töltésföld odaszállítására adott megbízást. Erről a másik vizsgálatban nem beszél.

 

Az erdőbírságról szóló jegyzőkönyvből azonban más is kiderül: a tulajdonos, ill. megbízottja azt vallotta, hogy ők a talajerózió megszüntetése céljából töltésföld odahordásáról egyeztek meg a vállalkozóval, aki ehelyett építési-bontási hulladékot szállított oda.

Más kifejezéssel élve csúnyán bemószerolta.

Az ellentmondás feloldására úgy tűnik, a kormányhivatal egyik szerve sem tett kísérletet. Mi látunk némi különbséget: ha valaki termőtalajjal fel kívánja töltetni a telkét, akkor neki kell súlyos összegeket fizetnie, míg, ha illegális hulladéklerakásra engedi át, valószínűleg ő kap pénzt.

Ez vajon nem tűnt fel senkinek? Neki sem? Ennyire lehet valaki naiv?

Egyre több jel utal tehát arra, hogy „az Ügyfél”, ahogy a kormányhivatal dokumentuma nevezi súlyos, több rendbeli cserbenhagyás áldozata lett. Erre utal az, ahogyan önmaga ellen fordult: minden öngyilkosság egy-egy meg nem hallott segélykiáltás, de az, aki a kőröshegyi völgyhídról veti le magát,

nagyon-nagyon hangosan, demonstratíve kiált segítségért.

Ezért is végtelenül szomorú, hogy az RTL Klub híradója tudatosan elhallgatta ezt a körülményt – úgy fogalmaztak, hogy „holtan találták” – a nyomában született 444.hu cikk pedig még rontott a helyzeten azzal, hogy szerintük „otthonában holtan találták”. És hiába kértük: nem voltak hajlandók kijavítani.

Nem is zárnánk le ezúttal semmivel: nyilvánvalóan folytatása következik.

H. I.

Nyilvánítson véleményt a KAPOS-T Facebook-oldalán!