Érdemes Kaposvárnak a feje búbjáig kormánypártinak lenni? Úgy tűnik, nem: mintha minden sorban leghátul állnánk…

Befőttesüveg-fellegvár leszünk?

Tanulságos elemzést közöl a G7, a kiváló gazdasági online lap arról, hogy mennyivel is rövidítette meg a kormány az ellenzéki önkormányzatokat járványintézkedések címén: számításaik szerint átlagosan és lakosonként 39 ezer forinttal. Az elemzésből kiderül, míg a fideszes helyhatóságoknál hat százalékkal csökkentek a bevételek, az ellenzékieknél ez tizenegy százalék. A cikk kimerítően gazdag adathalmazából azonban számos más szempont alapján is lehet csemegézni, így szokásunk szerint összevetettük Kaposvár helyzetét más megyei jogú városokéval. Talán már nem is kell előre bocsátanunk, hogy az eredmény lesújtó: Kaposvár a legdurvábban kisemmizett megyeszékhely, annak ellenére, hogy vérfideszes – vagy talán éppen azért.

A G7-cikk első diagramja tartalmazza ezeket az adatokat,

egyrészt a polgármester pártállását – fideszes, ellenzéki vagy független – azt, hogy mennyit változott 2019-hez képest a 2021-es költségvetési bevétel százalékban, s mennyi ez összegszerűen 2021-re. Hangsúlyoznánk: az összevetés alapja az, hogy az adott önkormányzat mennyi pénzt kap idén a központi költségvetésből.

Ebben nincs benne a saját bevétel, melyet a törvényekkel és rendeletekkel alaposan megnyirbáltak, hogy aztán „pofára”, amolyan párthűség-pénz gyanánt kompenzáljanak egyeseket. Az adatok azonban azt mutatják, hogy ez sem alakult mindig egységes logika szerint, s

mintha a legnagyobb kárvallottja idén éppen a vakbuzgó fideszes Kaposvár lenne.

Szita Károlyéknak ugyanis nem kevesebb, mint mínusz 32 százalékkal kell számolniuk, ennyivel soványabb az, amit 2019-hez képest a költségvetésből kapnak. Ez a második legnagyobb veszteség, ugyanennyivel rövidítik meg a szintén kormánypárti Debrecent, s ennél csak egy ellenzéki megyei jogú város kap kevesebbet, Érd, mínusz 42%-ot.

Itt azért nem árt figyelembe venni, hogy Érd csupán egy főváros környéki alvóváros, egészen más infrastrukturális, stb. körülményekkel, nem utolsósorban budapesti szintű lakossági jövedelmekkel. Néhány példa a fideszes önkormányzatok sorából: Sopron mínusz 30, Szolnok mínusz 17, Nyíregyháza mínusz 9, Zalaegerszeg mínusz 5, ám Győr már plusz 24, Veszprém pedig

36 százalék (!) többletet zsebelhet be állami forrásból, mint 2019-ben.

Itt jegyezzük meg, hogy a budapesti kerületi önkormányzatokat nem vettük be az összehasonlításba, hiszen ott külön van kerületi és fővárosi költségvetés, mely sok tekintetben (tömegközlekedés, csatornázás) összeadódik, így torzítaná a képet.

Az ellenzékiek közül Tatabánya pl. nyolc százalékkal lett rövidebb, Szombathely 22-vel, Szeged nyolccal, Pécs mindössze néggyel, ám a Márki-Zay Péter vezette Hódmezővásárhely már pluszban van, nem is kevéssel: 33%-kal kap többet, mint 2019-ben.

Az sem tanulság nélkül való, hogy a somogyi kisvárosok közül Siófok csupán tíz százalékkal kap kevesebbet, viszont Nagyatádban akár a csúcstartót tisztelhetjük plusz hetven százalékkal! Még egyszer, lassan: Kaposvár mínusz 32%.

A bruttó összegek is érdekesek: Kaposvárnak egy állandó lakosára

185 ezer forint költségvetési támogatás jut idén, míg ez az összeg Veszprém esetében több mint két és félszerese, 485 ezer forint, akárcsak Győré – 431 ezer – de a kormánypárti városok átlaga így is 358 ezerre jön ki, míg az ellenzékieké láthatóan jóval alacsonyabb, átlag 231 ezer, de így is jóval felülmúlja Kaposvár 185 ezrét. Nagyatád 336, Siófok 238 ezer forintnyi költségvetési támogatást kap egy főre vetítve.

Más szóval, míg a G7 számításai szerint egy 10 ezer lélekszám feletti ellenzéki település egy főre vetítve 39 ezer forinttal, egy hasonló kormánypárti 15 ezerrel kap kevesebbet, addig

a kormánypárti Kaposvár fejenként mínusz 59 ezer forinttal rontja az átlagot.

A G7 számításai az év eleji költségvetési állapotot tükrözik, ehhez hozzá lehet még számolni kb. tízezer forintot per fő Kaposvár esetében, erről májusban született kormánydöntés, s amelynél sok város jóval többet kapott, meg az év közben kiutalt kisebb összegű támogatásokat, amelyekhez vélhetően szinte minden nagyobb település hozzájut.

Sebaj: most, hogy már van kínai napelemparkunk, no meg a csúcstechnológia élvonalát képviselő török befőttesüveg-gyárunk, nem is szorulunk rá a kormányra úgy, mint a szegény, ágrólszakadt Győr, Székesfehérvár vagy Kecskemét. Eb ura fakó, de tényleg.

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!