Újabb szép, megalázó eredmény: Kaposvár országos tökutolsó, itt lehet családi házat venni legolcsóbban

A piac szava hitelesebb, mint a sikerpropaganda

Lelőjük a poént: még Salgótarján is jobban áll, mint a somogyi megyeszékhely. Szép grafikont találtunk a napokban: az ingatlan.com adta ki, és az Index közölte. A megyei jogú városok és Budapest ingatlanárait hasonlítja össze sajátos számítási mód szerint: hány négyzetméteres panelt-téglát, ill. családi házat lehet venni húszmillió forintból az egyes településeken. Panelból öt város van mögöttünk a huszonegyből, téglából hét, ám, ha a családi házakat nézzük, Kaposvár elbújhat szégyenében: egy húszasért 130 négyzetmétereset hajítanak itt a sikítva menekülő vevő után, s ezzel a boldog Szitaland az országos sereghajtó.

Tudjuk, hogy a Fidesz- és Kaposváriakért Egyesület-trollokat a harmadnapos nyavalya töri azért, hogy újabb és újabb zaftos részleteket tudjanak meg arról, amiről a kpsvr.hu, a „független hírportál” mélyen hallgat, de várniuk kell. Már csak azért is, hátha megritkítja őket az említett

kórság, s ezzel hozzájárulhatunk, hogy egy kicsit jobb hely legyen Kaposvár.

A szégyenletes grafikon tanúsága szerint tehát az országban bárhol drágábban találhatunk családi házat Kaposvárnál. Erre mondják: qrva kínos. Nyilván ennek vannak konkrét, ingatlanpaci okai, és van a másik, az általános: a családi ház az olyan végleges, az letelepedés. És azt, úgy látszik senki nem akar – miért is akarna? A Szita-évtizedek gazdasági pangásának, a leszakadásnak a tényét maga polgármester ismerte el, midőn a helyi televízióban

a következő évtized céljául tűzte ki a „bérek felzárkóztatását”.

És eddig mit tetszett csinálni? Erre szokott jönni az, hogy „a piaci folyamatokba a polgármesternek nincs beleszólása…” Ha eddig nem volt, akkor a következő évtizedben mitől lesz, tessék mondani? És dehogy nincs: mindenki tudja, hogy itt csak a csókosok kapnak munkát, előnyös üzletbérletet, kedvezményt, utat a telephelyükhöz, munkaerőpiaci támogatást, adókedvezményt, kiemelt beruházási státuszt (ez persze nem mind helyben dől el).

Így szinte biztos, hogy valódi innovációt, nemzetközi színvonalat képviselő

termelő cég nem jön ide. Nekik nem fér bele a feudális uram-bátyám stílus, a beleugatás, a rapportra rendelés, a pofára adott előnyök. Őket máshol kiszolgálják, megbecsülik, miközben Kaposváron a polgármester a közgyűlésen azzal dicsekszik, hogy „sikerült megakadályozni, hogy egy bevásárlóközpont ide települjön”.

 

Kaposváron a legolcsóbbak a családi házak, az ingatlan.com elemzése, forrás: index.hu

 

Van szerintünk más oka is a torz árviszonyoknak, s hálásak lennénk, ha olvasóink is megosztanák ezzel kapcsolatos gondolataikat. Úgy gondoljuk, azért van még a vártnál is jóval alacsonyabban a családi házak ára, mert Kaposvár eme övezetei – kevés kivétellel – súlyosan elhanyagoltak,

nagyon kevés jut oda azokból a forrásokból, amelyeket olyan bőkezűen szór szét a kormány.

A Cser, Szentjakab, Kaposfüred-Toponár, Töröcske, de különösen a legnagyobb, a Donner mindig is mostohagyerekek voltak. Néhány kisebb övezet, mint pl. a „Csalóköz” néven ismert Kisgát, a „Fidesz-lakótelep” a Cseri-tetőn, vagy a Róma-hegy egyes részeinek kivételével sorvad, enyészik.

A lakosság elöregszik, a fiatalok elköltöznek, a házak szigetelésére, felújítására

se pénz, se ambíció. A Donner hanyatlásáról már többször szóltunk: sem a „Los Angeles-i buziság”, a gyalogos, sem a Béla király utcai autós felüljáró nem változtat az elszigeteltségen. Helyben szinte semmi sincs, a tömegközlekedés botrányos, gazdátlan, kihasználatlan, mocsaras területek szakítják szét a lakóövezeteket.

A Donner szívében éktelenkedő gettó, amely szinte kizárólag önkormányzati tulajdonú

bérlakásokból áll, egyedül és kizárólag Szita Károly bűne. Vagy másfél-két évtized állt rendelkezésre ahhoz, hogy fokozatosan felszámolják az ingatlannak, lakásnak alig nevezhető vizes, dohos romhalmazt – semmit nem tettek, csupán meghirdettek valamiféle „közösségi tervezést”, amiről nagyjából egy éve már szó sem esik.

Van tehát ok bőven, és akkor még nem beszéltünk a migránsokról, a Coca-Cola ármánykodásáról, a gyíkemberekről, s persze az „eeemúttnyócévről”, amelyből annyi, de annyi lepergett már Kaposváron hasztalanul.

H. I.


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!