Kaposvár, vasúti szórakoztató központ: csinnadratta, makettek, sínbohócok

Egészen groteszk, egyúttal szórakoztató műsorfolyammá kezd alakulni az, amit a MÁV kaposvári vasúti ügyekkel kapcsolatban előad: miután a KAPOS-T rajtakapja éppen aktuális választási hazugságán a helyi Fidesz-hatalom felkentjeit, Dávid Ilona MÁV-vezér asszony slafrokjával és sleppjével együtt lerongyol kies városunkba, és legott tollba mondja a mégoly szorgos, ám éles eszűnek legkevésbé sem nevezhető helyi sajtómunkásoknak: tényleg úgy áll a helyzet, ahogyan a KAPOS-T-on olvasható, de figyeljék csak, mennyire másképp szól ez az illetékes főnéni szájából. És a sunnyogás professzora, a lapítás nemzetközi nagymestere ismét elégedett lehet: nem neki kell visszalapátolni a szart a lóba, nem ő, hanem Dávid Ilona közölte a kaposváriakkal immár hivatalosan is, hogy az intermodális izémizét egyelőre a felejtés vakvágányára állították.

Ez történt júniusban is: miután megírtuk, hogy bontott anyagból épül a dombóvári vasút, két nap múlva itt volt Dávid nagyasszony (nem vonattal jött, annyi ideje neki sincs) és elmondta: tényleg bontott anyagból készül a dombóvári vasút, de ő személyesen garantálja, hogy ebből a kaposváriaknak semmi bajuk nem származik. Nyilván teljesen véletlenül alakult ez így újra: megírtuk, hogy Szita Károly „programnak” csúfolt imádságosfüzetében sunyin elrejtve ott a dermesztő valóság, s mit tesz isten: két nap múlva megjelenik Dávid Ilona, és közli a hivatalos változatot: két évet csúszik az intermodális építése.

Tessék már utánaolvasni: mást mondtunk?

800px-Kaposvár_felüljáró_emlékmű

Idetesszük még egyszer a nagyon-nagyon gyengék kedvéért: közel száz évig szolgálta ez a felüljáró a kaposváriakat. Nem volt “elvágva” a Donner a várostól!

Persze szó sincs „egyes sajtótermékekben megjelent híresztelésekről, stb.”. Puszta véletlenségből alakult így, a sajtótájékoztatót már hónapokkal korábban betervezték, naná. Most, hogy magyarázkodni, mosakodni kell, jöhet valaki más, csak „neki” ne kelljen kiállni Kaposvár polgárai elé, a szemükbe nézni, és elmondani: sok más mellett ez sem úgy lesz, ahogy a sikerpropaganda szajkózta évekig. Lassan már makettmúzeumot nyithatnak Kaposváron az illetékesek, annyi a besült, meg nem valósult, halasztott projekt.

Persze a használt anyagból „felújított” Kaposvár-Baté szakasz hárommilliárdja már megint „történelmi léptékű”, fantasztikus eredmény, amihez foghatót a világ nem látott – legalábbis Szita Károly szerint. Mások, máshol szerényebbek: a Püspökladány-Szajol vonalra el tudott költeni a magyar állam (persze az Unió pénzéből) százmilliárdot, a Szombathely-Győr közti útra is el lehetett szórni ugyanannyit, csak itt, Kaposváron kell beérnünk „történelmi léptékű” aprópénzzel, műkővel, díszburkolattal, no meg makettekkel. Ezekkel és a számítógépen készült látványtervekkel van teli a padlás.

Persze sikerült a történelmi perspektíva mellé a szokásos kapitális baromságokat is odaállítani: újra és újra elhangzik, hogy az intermodális révén „ismét lenne közvetlen átjárás a Donner és a belváros között – a városrészek közötti ilyetén kapcsolat 1897-ben szűnt meg…”

Nehéz indulat nélkül elismételni az alábbi, egyszerű tényt annak, aki a kaposváriak láthatóan végtelen hiszékenységéből él húsz éve (kiválóan) ebben a városban, valamint azoknak, akik vagy hülyeségből vagy cinizmusból szolgamódra visszhangozzák a polgármesteri ostobaságot, így jobb híján leírjuk nagybetűvel, felkiáltójellel a végén (bár mindkettőt gyűlöljük, de hátha csak ezeket ismerik):

A DONNER ÉS A BELVÁROS KÖZÖTT NEM SZŰNT MEG A KAPCSOLAT! AZ ORSZÁG AKKOR LEGKORSZERŰBB KÖZÚTI FELÜLJÁRÓJA KÖTÖTTE ÖSSZE A KÉT VÁROSRÉSZT KÖZEL SZÁZ ÉVIG! MÉG EMLÉKMŰ IS ŐRZI A TÉNYT!

Még Magyarországon is ritka, hogy a tömény idiotizmus, téveszme ilyen mélyen gyökereddzék. Mi annál többet, mint, hogy a magunk módján harcolunk a képmutatás, a hazugság és a primitív ostobaságok ellen, nem tudunk tenni.

makett_2

Maketten jól mutatnak a lebetonozott sínek, de hol kerüli el a várost a teherforgalom? (Fotó: Körmendy makett)

Ezekből viszont akad bőven. Például a MÁV-nagyasszony szerint, akiről azért említsük meg azt is, hogy a Simicska-klán embereként került e pozícióba, és van rá esély, hogy hamarosan Némethné „egykori fejlesztési miniszter” Erzsike sorsára jut, a „vasúti teherforgalom elkerüli a belvárost”. Értjük. És vajon merre kerüli el, ha szabad – a jelenlévő, magukat valamiért újságírónak képzelő autisták helyett – kérdeznünk? Talán Toponár felé, ahová egykor tervezték, és ahol a legenda szerint az Esterházy-birtok lovait féltették a bűzös-gőzös masináktól? Vagy átrakják Taszáron egy űrsiklóra? Merre megy az új tehervasút Dombóvár és Gyékényes között, tessék mondani? És, ha már: nem mehetne arra a személyforgalom is, valami szerencsésebb nyomvonalon? Megjegyeznénk: a teherpályaudvar a vasút villamosítása, tehát a nyolcvanas évek vége óta a város szélén, a húskombináttal szemben van…

Arról sem ártana egy-két szót ejteni: valójában Kaposváron már most is intermodális a közösségi közlekedés, hiszen alig néhány száz méterre van egymástól a vasútállomás és a helyi, valamint a távolsági buszpályaudvar. Azért elkölteni öt stadion árát, hogy ne 150, hanem 50 méterre legyenek egymástól, megengedhetetlen luxusnak tűnik, mint ahogy az ár is: 35 milliárdért lebetonozni nyolc-kilenc sínpárt… Valójában ennél nem sokkal több az, amit kap a város. Jellemző: Győrben tavaly másfél milliárdért „intermodálisították” a közösségi közlekedést. Hiába, ők gazdagok.

És arról se feledkezzünk meg: Dávid Ilonának az égvilágon semmi köze az egészhez. Egy 35 milliárdos uniós beruházás kormánydöntés alapján megy, a MÁV legfeljebb „tűri”, hogy a területén végrehajtsák azt. Sok hűhó, pusztán azért, hogy a választási kampányban ne Szita Károlynak kelljen bejelenteni (ha már sokadszor lebukott) a rossz hírt: egyelőre elmarad az intermodális, és talán, ha lesz rá pénz, valamikor majd… Mint a színház.

Valójában ez most a színház, ez a Kaposvár-jelenség. A lényegen ugyanis Dávid Ilona magyarázkodása sem változtatott: dokumentum van róla, hogy januárban Némethné, akkori fejlesztési miniszter azt mondta, hogy a kormány elkülönítette a pénzt, 2014 végén indulhat az építkezés. Valaki tehát hazudott.

Ez utóbbit már megszoktuk, azt a néhány hetet pedig már féllábon is. Addig tologatjuk a kisvasutat a maketteken.

H. I.