Parasztvakítás 2.0: a Kaposvár Most diszkréten becsempészi a köztudatba, hogy csak 2020-ban adják át a 67-es első szakaszát?

A múlt nagyüzemi újraírása

Régen túl vagyunk már azon, hogy szarkasztikus túlzásnak számítson a sorok közti olvasás. Ott tartunk, hogy bárminemű hivatalos nyilatkozat, a statisztika valaha józan számai csupán a napi propaganda céljait szolgálják. Aki egyszerűen csak hiteles, megbízható forrásból tájékozódni akar, szinte lehetetlen feladat elé kerül. Sokak szerint a Fidesz (kormány) éppen a szinte tökéletesre fejlesztett médiagépezetének köszönheti sikereit. Szerintünk viszont csak egyszerűen és mérhetetlenül gátlástalanok: minimális szégyenérzet sem szorult beléjük, akár ha holnap le kell tagadni azt, amit ma állítottak, vagy ha úgy kell tenni, mintha emberek, tények, gondolatok nem is léteznének. Ez már bőven Orwell 1984-ének világa …

… ahol, mint köztudott, a főhősnek, Winston Smithnek az Igazság-minisztériumban az volt a munkája, hogy utólag úgy hamisítson meg dokumentumokat, hogy azok a Párt aznapi irányvonalának megfeleljenek. Habár konkrétan ez a módszer sem áll távol a kaposvári hazudozó-hadtest zászlóshajójától, a Kaposvár Mosttól, megannyi szellemi hajótörött otthonától – gondoljunk az esetre, amely miatt most személyiségi jogi pert kaptak a nyakukba – nemrég viszont ennek egy árnyalattal kifinomultabb változatával kellett szembesülnünk:

egy anyagukban becsempészték a köztudatba, hogy a 67-es út első, Somogyaszaló-Somogybabod közti szakasza

az ígéret ellenére nem 2019 végén, hanem egy évvel később készül el:

 

A szokásos bombasztikus siker-hangszerelés mellett apró betűkkel: 2020 őszén. Egyértelmű, hogy nem a további útszakaszokról van szó, azok utána, újabb két év múlva készülnek el.

 

Ehhez képest ugyan a videóban a NIF sajtószóvivője, miután hosszasan ecseteli a kivitelezés fantasztikus paramétereit, a munka nehézségeit és grandiózus voltát, még az eredeti, 2019-es határidőre hivatkozik. Lehet, hogy neki nem szóltak? Azt viszont külön kiemeli, hogy csak a 33 kilométeres szakasz átadása után kerül sor a kaposfüredi és a Somogytúr-Látrány elkerülő megkezdésére, amelynek még engedély és kivitelező nélkül várja sorsát.

Elhangzik az is, hogy a három, ill. tizenegy kilométeres szakaszok mindegyikére 2-2 évet szán a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Eszerint tehát biztosak lehetünk abban, hogy csupán az említett szakaszról volt szó, amelyről cikkek tömege jelent meg azzal, hogy 2019 őszén megindul rajta a forgalom. Megjegyeznénk: szerintünk semmi akadálya nem lett volna annak sem, hogy az egész utat egyben építsék át négysávossá. Ám akkor egészen biztosan nem tudták volna tartani az állítólagos határidőt.

Emlékszik még erre valaki? 2014 elején a fejlesztési miniszter közölte, hogy megvan a pénz, kezdődik az építkezés. Majd év végén, az önkormányzati választásokra kiadott Szita-brosúra egy eldugott mondatocskájából kellett megtudnia a kaposváriaknak, hogy 2016 lesz a nyerő időpont. Aztán mégsem az, és nem annyiért készül, és talán 2018-ban. A többi mind igaz.

Megvan az okunk arra, hogy miért sejtünk újabb sunyiskodást az üzenet mögött: nyilván már kevesen emlékeznek arra, hogyan közölte Szita Károly kaposvári rajongóival, hogy nem indul meg 2014-ben a Kaposvári Közlekedési Központ építése: választási brosúrájában rejtett el egy mondatot.

De megemlíthetnénk e helyen azt is,

hogyan számolt be a helyi média arról, hogy a kaposvári vasútállomás felújítása egy teljes évet késett: sehogy.

És a színház? Vagy nagyon kevesen tudják,

vagy már beletörődött a publikum abba, hogy ezzel foglalkozzon: az eredeti tervek szerint 2018 októberében nyitó díszelőadáson kellene frakkban-klakkban feszengenie teljes kaposvári klientúrának.

Lehet, hogy azért kirendelik őket a malterosvödrök és törmelékhalmok közé?

Nota bene: az ellenzék helyében lehet, hogy szerveznék akkor valamit…

Összességében tehát van okunk a kételkedésre, s feltételezni, hogy nem volt ez véletlen. Persze lehet érvelni ellene is: az önkormányzati választásokra kell időzíteni az átadásokat. Kérdés, hogy valóban akkor lesznek-e, ugyanis egyre többször, több helyről hallani, hogy Orbán játszik a gondolattal: előrehozzák, és az év közepén, az EP-választásokkal egyidőben tartják meg a helyhatóságit.

A másik változat szerint pedig személyesen ő nevezi ki majd a polgármestereket. Ja, az eddig is így volt, utána meg már úgysem érdekelnek senkit a határidők.

H. I.


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!