Összeomlottak a Kaposvár Most rajongói: megszűnt a Facebook-kommentelés lehetősége a cikkek alatt!

Bedurcizott a primadonna, és ránk vágta az ajtót

Talán itt a vége ennek az általunk ismert világnak. Nehéz megszólalni a letaglózó hír után: „Kaposvár első hírportálja”, ahogy magukat nevezik, immár megfosztotta olvasóit a cikkek utáni véleménynyilvánítástól. A jelentős köz- és állami hirdetési pénzek elnyelése árán Kaposvár népét bulvár- és álhírekkel, rágalmakkal, manipulációval hülyítő kompánia egész kis sírós-panaszos vádbeszédben magyarázza a bizonyítványt, és vonja kétségbe a jogerős ítélet alaposságát, ami még a fideszes propaganda-orgánumoktól is szokatlanul primitív. Az olvasókon elégtételt venni – nos, ez kb. olyan, mint felpofozni otthon a gyereket, vagy belerúgni a macskába, ha rossz napunk volt a munkahelyen. Ennyire telik, arra viszont korántsem, hogy egyenesen, és tényszerűen beszámoljanak arról, mi is történt. Miután ez még nem fordult elő a praxisukban, ne is várjunk effélét.

A pőre tények: a bíróság – az ügy megjárta a legfelsőbb fórumot is – jogerősen megítélt dr. Takács Richárd ügyvédnek, a megyei közgyűlés jobbikos tagjának nyolcszázezer forintos sérelemdíjat, miután a Kaposvár Most a hírhedtté vált 2015-ös „sétálóutcai parkolásról” szóló cikkei alatt a kommentek közt szép számmal akadtak gyalázkodó, becsületsértő tartalmúak.

Mindössze ezt felejtették el közölni a nyilvánossággal a kommentelés letiltása kapcsán.

Az eredeti történet részleteit megtalálhatják akkori írásunkban. Ehhez csupán annyit fűznénk hozzá, hogy álláspontunk változatlan: a Szita Károly vezette önkormányzat egy betarthatatlan, ezért erkölcstelen helyi szabály alapján próbálta támadni Takács Richárdot és édesapját, Takács Norbertet – nyilvánvalóan bosszúból.

Korábban volt lehetőség arra, hogy a behajtási engedély birtokában 30, majd 15 percig várakozzanak is a sétálóövezetben az ott lakók – ezt megszüntették, figyelmen kívül hagyva, hogy nem mindenki tud beállni az udvarába. Ez volt az alap a „klónok támadására”. (Indult egy újabb per is amiatt, hogy az önkormányzat bevonta mindkettejük behajtási engedélyét: tárgyalás még szeptemberben.)

Az önkormányzat szégyene továbbá az is, hogy évtizedek óta nem készült el a hátsó szervizút,

Még a nagyszerű Kéki Zoltán címzetes főjegyző idejében kezdődtek az atrocitások.

amely a Fő (sétáló) utcai ingatlanok autós megközelítését lehetővé tenné. Van helyette önkényeskedő közterület-felügyelet, és a fideszes helyi hatalommal szembekerülőkre uszított revolversajtó.

Ezen az sem változtat, hogy a bíróság nem vizsgálta, mennyire erkölcsös vagy észszerű az önkormányzat sétálóutcai behajtási rendelete, s emiatt számos pontban a hírportálnak, ill. fenntartójának, a Zselici Forrás Kft.-nek adott igazat. Más pontokban viszont nem.

Nos, ennek az ügynek a – vélhetően utolsó – hullámverése az említett ítélet, melyet ugyancsak sérelmez a Kaposvár Most, amellett, hogy – Takács Richárd tájékoztatása szerint – nem hajlandó végrehajtani pl. más ügyben született jogerős helyreigazító verdiktet.

Érvelésük egészen abszurd: a saját Facebookon-oldalukon megjelenő tartalmakért szerintük mindenki felelős, csak ők nem.

Felelős, aki írta, felelős a Facebook a „sokezer alkalmazottjával” (akik nyilván naponta elolvassák a milliárdnyi posztot), de az, akinek a kezében ott van az elsődleges moderálási jog, aki állítólag „profi újságíróként” a téma részleteiben is otthon van, s akit szakmai szempontból is kell(ene), hogy érdekeljen, ki mit fűz hozzá a förmedvényéhez, nos, ő nem felelős. Vicc.

A bírói gyakorlat amúgy nem vár el lehetetlent a tartalomszolgáltatótól, már ha lehetetlenség alatt nem azt értjük, hogy mi pl. követjük a kommenteket kora reggeltől késő estig. És szép számmal moderálunk ki többnyire olyanokat – legyünk elnézőek – akiket valójában

saját maguktól kell megvédeni a hozzászólásukból kiolvasható mentális állapotuk miatt.

Az persze ne tévesszen meg senkit, hogy pl. a KAPOS-T-n nincs közvetlenül a cikkek alatt hozászólási lehetőség: ez csupán technikai kérdés. A Kaposvár Most – ha jól értjük – a továbbiakban a saját, párhuzamosan működtetett Facebook-felületén csupán olyan tartalmakat oszt majd meg, amelyeknél nem áll fenn a kockázata „veszélyes elemeknek”.

Azért még a Kaposvár Most szintjén is szép teljesítmény ilyen irtózatos hülyeségeket leírni: „Meggyőződésünk, hogy a Facebook felületén a kommentek moderálása a Facebook feladata.” Naná. Véletlenül nem személyesen Mr. Zuckerbergé?

Vagy: „… a sértő kommentek jelentéséről sem a lapunk, hanem a Facebook értesül … az igazságszolgáltatás – egyelőre – jól érzékelhetően nem tud mit kezdeni az online világgal, abszolút sötét terület számára”.

Nekünk meg éppen úgy tűnik, hogy a Kaposvár Most tévedt ez ügyben (is) a homályzónába.

Pedig egész annyira egyszerű: jön az önkormányzati választás, és most találtak egy aprócska ürügyet, hogy még a minimális kritikai megnyilvánulásra se legyen lehetősége annak, aki nem a Fidesz és Szita Károly nótáját fújja. És így még kényelmesebb is, a pénz meg ugyanannyi, ha nem több.

H. I.


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!