Na most akkor, kedves pártok, mondjátok meg, mi legyen…

… valami kis összefogás, legyen-e, vagy ne legyen*?

Nem hinnénk, hogy Hódmezővásárhely február 25-éje után különösebben győzködni kellene bárkit arról, hogy mindazt, amit az április 8-i választásokról hittünk, újra kell gondolni – Kaposváron is. Több cikkünkben is vázoltuk – tegyük hozzá: egyedüliként a megyeszékhelyen – a választások előtti politikai helyzetet, az induló párt-, ill. független jelöltekről, amit megtudtunk, megosztottuk olvasóinkkal. Továbbra sem kívánjuk azokat kiszolgálni, akiknek a kapacitása az egymondatos Facebook-beszólásokra, netán vicces képecskékre-videókra van kalibrálva, viszont mindent, ami segíthet a döntésben, közzéteszünk. Most pl. elemzésünket arról: egyáltalán van-e még esély az ellenzéki összefogásra Kaposváron, s az milyen megfontolások alapján valósulhat meg.

A kérdés mindenekelőtt, hogy van-e értelme? Erre határozott igennel kell felelnünk: ma Gelencsér Attila, a Fidesz jelöltje az egyik legelutasítottabb politikus Kaposváron, de talán az országban is. A legtöbben nem is tekintik kaposvárinak, sokkal inkább az általa mozgatott „somogyvári maffia” fejének. Mengyi-Voldemort Roland haverja, az Azori-szigetek hőse, a „bízzák Taszárt a következő kormányra” nagysikerű projekt gazdája, aki nyolc év alatt a komolytalan parlamenti jegyzőségig vitte, ámde szépen gyarapodott.

Még a fideszesek nagy része is ellenszenvvel viseltetik iránta, s 2014-ben a teljes ellenzéki összefogás éppen annyival verte volna meg, amennyivel Márki-Zay győzött vasárnap.

Sajtóhírekből úgy tudjuk, hogy a Jobbik Vásárhely után sem kíván összefogni senkivel, habár a Márki-Zay Péter mögött létrejött összefogásnak ők is részesei voltak. Azt mondják, ez egy önkormányzati választás volt: habár kétségtelen, hogy jelentősége túlmutat azon, a parlamentire mégsem alkalmazhatók ugyanazok a szabályok.

 

Gelencsér Attila és Rumszauer Miklós plebános férfias csűrdöngölőt járnak a Szent Margit templom oltára előtt, felkészül Dér Tamás és Gíber Vilmos (kép: Gelencsér Attila Facebook-oldala)

 

A tapasztalat az, hogy jobboldali beállítottságú körzetekben inkább jobbos jelölttel kell próbálkozni,

aki mögé a baloldal is beállhat (lásd Márki-Zay), és fordítva. A kérdés, hogy Kaposvár minek számít: az 1994-től 2010-ig terjedő 16 évben mindig szocialista egyéni bejutó volt: egyszer Csákabonyi Balázs, háromszor Lamperth Mónika, s csak 2010 után fordult meg a trend.

A Jobbik jelöltje, Miháldinecz Gábor közel kilencezer szavazatot, 21.85%-ot ért el 2014-ben, harmadik helyen végzett Gelencsér Attila és Kolber István mögött. Szavazatainak többségét jellemzően a Kaposvár környéki, a választókerülethez tartozó kistelepüléseken szerezte. Most valószínűleg úgy számolnak, hogy megismételhető a relatíve jó szereplés, sőt: miután úgy tűnik, hogy az MSZP-DK jelöltkoordináció nem mindenkinek tetszik a baloldalon sem, talán még onnan is csíphetnek szavazatokat.

Viszont, miután a városi szavazókörökben rendre húsz százalék alatti eredményeket ért el,

Miháldinecz nehezen képzelhető el közös jelöltként: a választók nagyjából ugyanoda árazzák be őt és a pártot is mint négy éve.

Az MSZP-sek egy része viszont nem lesz hajlandó a DK-s jelöltre szavazni, s talán el sem mennek április 8-án. Ráadásul a szocialista pártnak óriási szüksége van a listás szavazatokra, ám a jelölt, László Imre neve mellett csak a Demokratikus Koalíció áll majd. Ezt elég nehéz lesz megmagyarázni bizonyos választói rétegnek.

Mondjuk ki végre: a baloldali szavazók fő problémája Kaposváron az, hogy a DK jelöltje,

dr. László Imre nem helyi: semmi kötődése a városhoz, és – talán éppen ezért – sem a kaposvári DK-t, sem a helyi MSZP-t a kutya sem kérdezte meg arról, hogy szeretnének-e egy budapesti jelöltet. Ez 2014-ben nem így volt: a helyi szervezetek véleményét kikérték a jelölés előtt.

Az MSZP információink szerint azért mondott le Kaposvárról, mert nekik Siófok volt a fontos: itt indult volna Harangozó Gábor megyei pártelnök, jó ideig ő is szerepelt a különböző félhivatalos listákon. Ám „közbejött” a budapesti sztárügyvéd, Magyar György, akiről sokan tudni vélik, hogy Simicska embere,

így végül egy marék színes kavicsért sikerült eladni a megyeszékhelyet.

Lamperth Mónika zsíros kenyeret oszt. Háromszor nyerte el az egyéni képviselői mandátumot.

Ha pedig nem lesz Jobbik-baloldal összeborulás,

akkor a közvélemény-kutatóknál kisebb támogatottságra mért pártok jelöltjeinek sincs okuk visszalépni, hiszen elvesznek a megszerezhető töredékszavazatok. Tehát az Együtt, a Momentum és az LMP – mindegyik állított jelöltet – esetleg alapos okkal arra vár, hogy akár a Jobbik, akár a DK tegyen feléjük egy lépést, ám eddig, úgy tűnik, hiába.

Két kérdés merülhet fel még:

az egyik, hogy van-e, lehet-e értelme a Jobbik nélküli összefogásnak?

Elvileg lehet. A 2014-ben Kolber Istvánt indító MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP összefogás 28.44%-ot produkált, az LMP – Felder Frigyessel – 5.04-et. Ha ehhez még hozzáadjuk a Momentum „x” százalékát, közelítünk Gelencsér 40 percentjéhez, aki most ennél kevesebbet fog elérni.

Csakhogy Kolber helyi jelölt volt, akire más pártok hívei is szívesebben szavaztak – László Imre nem az, s valószínűleg e bő egy hónapban nem is tudja a hátrányt ledolgozni.

Így ismét csak azt kell megválaszolni, hogy van-e értelme egyoldalúan visszalépni egy – állítólag – erősebb párt javára, amelyet Kaposváron nem mért meg senki, s közismert, hogy elutasítottsága legalább olyan magas, mint támogatóinak elszántsága. És amely eddig annyi együttműködési készséget mutatott, hogy, „ha nagyon akartok, beállhattok mögém”.

Meggyőződésünk szerint ezeket az alkukat – a Jobbikkal is – a jövő évi önkormányzati választásokra előre tekintve már régen meg kellett volna kötni, ugyanis ott – remélhetőleg – a helyi erők döntenek a jelöltekről, és nem Budapestről osztják majd ki a szerepeket.

És 2019-ben még nagyobb szükség lesz Kaposváron egy, a gumiégető elleni összefogáshoz hasonlóra.

A másik kérdés, hogy előkerülhet-e még március 5-ig egy olyan Márki-Zay Péterhez hasonló karizmatikus, pártok felett álló személy (szerintünk ő nem az, de ez most lényegtelen), aki mögé beállhatna az ellenzék.

Nincs, és március 5-ig már valószínűleg nem is fog feltűnni. Az eddig egy szem független, meglehetősen rejtélyes jelöltről, Nadrai Norbertről írtunk már: fizikai határokat feszegető gyorsasággal adta le az ajánlásokat, ugyanakkor még azt sem tudjuk róla, hogy nem csatlakozna-e azonnal, az új parlament alakuló ülésének napján a Fidesz-frakcióhoz.

Egyszóval a zöldségeskofa-tempó, ez a „nemérdekelmárcsakfogjanakössze” csoda lenne, ha működne. Most sem, és egy ilyen alapon megalakuló parlamentben még kevésbé. Viszont Kaposváron 2019-ben lehetne legalább akkora csodát tenni, mint Hódmezővásárhelyen két napja. Közel húszezren már jelezték, hogy nem lenne ellenükre.

H. I.

*Erdős Virág verse nyomán

Fontos információ: a Facebook hamarosan megváltoztatja az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!