Most komolyan: hogy Kaposváré Európa legszebb főtere? Van, aki elhitte ezt a marhaságot?

A kommentelők nem is…

… de az országos médiumok nagy része csont nélkül beszopta a már hivatalosan is hazugsággyárnak tekinthető Magyar Távirati Iroda hírét. Kivéve a hvg.hu, amely az esetről szóló cikkében kétségeket fogalmaz meg az állítás – és a díj – komolyságával kapcsolatban. Az első hírek nyomában a ma már – talán némileg a KAPOS-T hatásának is betudhatóan – határozottan kritikusabb helyi közvélemény is megfogalmazta aggályait, mely szerint ez csak egy kamudíj, egy meglehetősen alacsony támogatottságú, bár kétségkívül nemes célokért dolgozó gittegylet meglehetősen szerény értékű trófeája. Mi is csak a jegyzőkönyv kedvéért tesszük, s nem állítjuk, hogy bárkinek, aki a városszépítésben, az élhető környezet kialakításban részt vesz, a munkája ne lenne tiszteletre és elismerésre méltó.

Ami valójában minden elszáradt kórónál, túlnőtt, idomtalan platánfánál, teraszra besuvasztott óriás-kaspónál élhetetlenebbé teszi Kaposvárt, az a városvezetést elvtelenül kiszolgáló helyi média egyre görcsösebben sulykolt sikerpropagandája, agymosó hazudozása.

Az MTI persze azonnal leküldte fotósát (Varga György képe), és képesítették a nagyszerű hírt. Európa legszebb főterén látszik Európa legszocreálabb főtéri szállodája, a Kapos Hotel, melynek átépítéséről már lemondtak. És lám, milyen szerencse: lehet, hogy ez tetszett meg a világra szól különdíjat adományozónak…

Ennek köszönhető ez az újabb kínos eset is, hiszen nyilvánvaló, hogy az MTI-t is (félre)tájékoztatta valaki.

A tények röviden: van ez az Entente Florale Europe „verseny”, amelyet minden évben megrendez a „European Association for Flowers and Landscape” nevű szervezet. A 45 európai országból mindösszesen kilenc tagja van: Ausztria, Belgium, Csehország, Németország, Magyarország, Írország, Olaszország, Hollandia, és Szlovénia. Az éves tagdíj 2100 euró, bár arról fogalmunk sincs egyébként, hogy ez mit fedez, s vannak-e további költségek.

Az mindenesetre érdekes, hogy Magyarország az egyetlen, amely két taggal képviselteti magát a „boardban”, az elnökségben: dr. Bocsi Andrea és Prutkay János. A „verseny” menete a következő: elvileg van egy országos válogató, melyet a Virágos Magyarországért Környezetszépítő Verseny keretében tartanak, és ezen dől el, hogy város és falu kategóriában kit jelölnek a nemzetközi „megmérettetésre”. Amúgy ezek kiosztanak, ha jól számoltuk, huszonöt különböző díjat…

Itt azonban mindenképpen ismét ki kell hangsúlyoznunk: a közel háromszáz település városszépítő munkájáról, amellyel igyekeznek minél jobban szerepelni ezen a belföldi szemlén, csak elismeréssel lehet szólni – beleértve természetesen Kaposvárt is. A baj nem ezzel van.

Ilyen bombasztikus szalagcímekkel jelent meg szinte minden országos lapban a hír – kivéve a hvg.hu-t, amely nem volt rest utána nézni az igazságnak – a 444 először lehozta a marhaságot, aztán finomított.

A két fődíjas jut be az Entente Florale-ra, melynek már a hangzása is barátságos a magyar fülnek: „antant”. A nemzetközi zsűri kiszáll, szemléz, és az éves díjkiosztón vagy arany vagy ezüst medállal honorál. Ezt nevezik – szerintünk értelmetlenül – versenynek. Ez maximum egy szemle, baráti találkozó, kölcsönös vállveregetés, semmi egyéb.

Az, hogy valaki itt ezüst medált kap, elvileg a „nem felelt meg” vagy a „futottak még” kategória.

Hogy ezt valahogy kompenzálják – ezért, vagy másért – szokás különdíjakat osztani ilyen helyeken, már csak a szájíz miatt is. Emlékeztetnénk rá: olyasmi ez, mint a pálinkaversenyek, melyekről év elején írtunk. Illetve egy fenét: mi akkor is, most is a hazug, hamis, népámító, parasztvakító propagandáról írtunk és írunk, legfeljebb azokról sincs különösebben jó véleményünk, akik – nyilván önértékelési zavarból vagy épp üzleti megfontolásból – hagyják, hogy bombasztikus, ám hazug hírek hősei legyenek.

És, hogy ki hazudott? Nos, egyértelmű: aki tájékoztatta az MTI-t, s persze a nyomában azok, akik ellenőrzés, kétely nélkül átvették a hírt:

„Kaposváré Európa legszebb főtere!” Igen ám, csakhogy nem ez van odaírva, csupán annyi, hogy a legszebb főtér: „best town square”.

Sőt még csak nem is, mert a „most beautiful” talán jobban illene a magyar torzításhoz, de kicsire nem adunk.

És ez szerepel az üvegibriken, amelyen a nem felhőtlenül boldog Borhi Zsombor alpolgármester szorongat a kezében:

A Kaposvár Most videóján jól látható, hogy szó sincs Európa legszebb főteréről: csupán a verseny résztvevői közül részesítették afféle vigaszdíjban a “best town square” elimeréssel Kaposvárt.

Tehát nem Európa legszebb főtere a kaposvári Kossuth tér emberek, hanem a résztvevő, írd és mondd tizenöt település közül a legszebb!

Európában még van ezen kívül több százezer város, falu, amely nem vett részt e közepes méretű magyar kft. vállalati bulijára emlékeztető díjátadón. Vessenek magukra: habár nyitva áll mindenki előtt a pálya, de valamiért, úgy tűnik, kissé belterjes maradt ez az immár 1996 óta megrendezett „verseny”.

A lényeg úgysem ez, csupán a propaganda: hogy világgá lehessen kürtölni: Európa Kaposvár lába előtt hever! A sok plundrás, kehes burkus megtört gerinccel kushad Borhi naccságos úr és hölgykoszorúja diadalát látva!

Hogy az egész nem több egy kínos blamánál? Hogy a Kaposvár Most lelkesen készült az aranyéremre, amint azt a videó elején a magyar nyelvet hézagosan ismerő fiatalember beharangozza? Sebaj, majd elütjük egy még nagyobb hazugsággal.

És bejött: az MTI persze leadja így, „Európa legszebb…”, átveszi a 444.hu, az Index, a Népszava, mert a fáradt, alulexponált ügyeletesek lesz@rják, egynek jó lesz, hadd örüljenek a kaposvári parasztok.

Európát meg a nagy ünneplésben elfelejtették értesíteni: szegények mostantól csak élnek hülyén, mind az ötszáz millióan, és nem tudják.

H. I.

Nyilvánítson véleményt (lájk, komment, megosztás, ilyenek) a KAPOS-T Facebook-oldalán!