Kaposvári kötődésű alkotók közreműködésével készül Tóth Krisztina Denevér című darabjának ősbemutatója

Online bemutató: május 12-19 között

Egyedülálló látványvilág, bezzegszülők, abszurd humor és feszült nyomozás egy eltűnt gumidenevér után – egy független alkotócsapat, Cseicsner Otília dramaturg, Melkvi Bea színésznő és Dicső Dániel rendező viszi színre az egyik legnépszerűbb kortárs magyar író sajátos hangulatú, csupa aktuális témát feszegető darabját. A tucatnyi irodalmi díjjal kitüntetett, sokkötetes szerző, Tóth Krisztina óvodai környezetbe helyezett krimijének középpontjában egy rejtélyes „bűneset” áll. A darab különlegessége a látványvilág mellett, hogy szereplői, Melkvi Bea négy, Karalyos Gábor két nagyon különböző figurát alakít.

Tóth Krisztina nevével az is találkozhatott nemrég,

akinek a kortárs magyar irodalom idegen terep: az írónő nemrég kisebb médiavihart kavart nyilatkozatával, mely szerint ki kéne venni a kötelező olvasmányok közül Az arany embert a nemi szerepek ábrázolása miatt. Denevér című, abszurdba hajló drámája alig fél évvel a pandémia megjelenése előtt jelent meg a Jelenkor folyóiratban. Az író mintha megérezte volna, hogy mi vár ránk, s műve lehetővé tette számunkra, hogy művészi eszközökkel azonnal reflektáljunk a jelenlegi helyzetre.

Noha az előadást a világjárvány okozta bezártság hívta életre,

fontos megjegyezni, annak témája nem köthető a koronavírushoz, formai szempontból pedig többet vállal, mint egy egyszerű színházi közvetítés, ugyanis annak köszönhetően, hogy eleve a kamerának játszanak a színészek, sokkal inkább egy 21. századra optimalizált tévéjátékot tudnak létrehozni az alkotók.

 

Karalyos Gábor és Melkvi Bea Fotók: Kállai-Tóth Anett

Ebben a sztoriban reményeink szerint mindenki találhat bosszantóan ismerős

elemeket, szúrós humort és fajsúlyos dilemmákat” – fogalmazott az előadás rendezője, Dicső Dániel. A történet végül fordulatos krimivé dagad, amely során a nézők nemcsak bepillanthatnak a főszereplő képzeletébe és emlékeibe, de egy esendő anya szemszögéből figyelhetik meg az egymás iránti figyelem és felelősség hiánya által okozott sérüléseket.

Cseicsner Otília dramaturg: Külön öröm számomra, hogy több kaposvári kötődésű alkotó vett részt a munkában: rajtam kívül Karalyos Gábor színművész, illetve a látványtervező Kiss Donatella, Nyári Virág és Urbancsek Adél, mentoruk: Cselényi Nóra. A produkció létrehozásában nagy segítségünkre van az Infomark Kft, mely a művet a 3K Kaszásdűlői Kulturális Központtal együttműködésben mutatja be.

H. I.

Az előadás online premierjét május 12-én tartják, internetes közvetítés formájában május 19-éig látható a http://bit.ly/denever_osbemutato oldalon, később pedig – amint a körülmények lehetővé teszik – az alkotók szándéka szerint élő színházi keretek között is bemutatják.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!