Nagy gáz van a campuson: közelíti az egymilliárd forintot a Kaposvári Egyetem adóssága

Kovács Melinda lesz az új rektor?

Néhány napja tette közzé a Magyar Államkincstár az állami szervezetek január-februári – lejárt – tartozásállományának listáját, s itt kategóriájában az előkelő harmadik helyen szerepel a Kaposvári Egyetem, pontosan 893 millió forinttal. Az egyetemek rangsorában csak az egri Eszterházy Károly és a Debreceni Egyetem tud felmutatni ennél többet: előbbi 956 milliót, a debreceniek pedig 943-at. Csak a méretekkel van a baj: míg a Debreceni Egyetem hallgatói létszáma 27 ezer, az egri egyetemé 8600, addig Kaposváron 2700 főre esik az adósság. Kérdés, hogy mit csinál mindeközben a fideszes kinevezett, Borbás Zoltán kancellár, akinek az volna a dolga – milliós fizetésért – hogy ez ne forduljon elő.

Azt is csak a KAPOS-T adta hírül – nem panaszképpen, ez a dolgunk – hogy decemberben kormánydöntéssel kapott gyorssegélyt hat, „csőd szélén imbolygó” intézmény, köztük Kaposvár, összesen 2.4 milliárdot. Ennek ellenére, úgy tűnik, nem enyhült a helyzet, s a kancellár, akit azért ültettek az egyetemek nyakára, hogy kézben tartsa az el-elszabaduló pénzköltést, nem ura a helyzetnek.

Borbás Zoltán kancellár Kép: Agrofórum

Egy fenét persze: politikai perzekútorokat küldött a kormány,

s ez a legtöbb helyen működik is: a NER-kollaboráció melegágyai lettek a magyar egyetemek, párhuzamosan azzal, hogy egyre távolabb kerülnek minden nemzetközi mezőnytől. Oktatói, hallgatói csoportokon kívül hivatalosan, szervezetten senki nem állt ki sem a CEU, sem az Akadémia mellett – Kaposváron még ők sem.

Ilyenkor látható, hogy mennyire volt érdemes meghunyászkodni:

azt kapják jutalmul, amit mások büntetésül. Vidnyánszky Attila rektorhelyettessége, Eperjes Károly egyetemi tanársága, Takaró Mihály foglalkoztatása, a „keresztény értékrendű vezetőképzés”, s a többi pucsítás meghozta a gyümölcsét.

Az igazi gond persze a hallgatói létszám: az egy-egy évfolyamon megengedett elméleti kapacitás 1600 fő. Ennek legfeljebb a fele az, amit egy évben ténylegesen felvesz az intézmény. Szinte megoldhatatlan a feladvány:

a tehetséges diákok nagy hányada már nem is Magyarországon kezdi meg tanulmányait.

Nem tudjuk, hogy az újabb és újabb pénzügyi hullámvölgyek nem hoznak-e magukkal olyan drasztikus lépéseket, százas nagyságrendű létszámleépítést, amire 2017 elején is sor került – s amiről persze sem az ország, sem a város nem értesült volna, ha a KAPOS-T nem írja meg.

Nem várja tehát különösebben barátságos közeg a hamarosan – nyár elején – hivatalba lépő új rektort.

Szávai Ferenc professzor mandátuma ugyanis lejár, s már nem választható újra. Bár korábban, úgy tudjuk, több aspiráns is volt, mára csak egy maradt: Prof. Dr. Kovács Melinda, az Állattenyésztési Tudományok doktori iskola vezetője, az MTA levelező tagja pályázik, s így – ha nem is megerősített információk szerint – ő lehet a következő rektor.

Erőt, egészséget, kitartást kívánunk neki – szüksége lesz rá.

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszön