Korántsem olyan szívderítőek a kaposvári egyetemi felvételi adatok, ahogy azt a helyi sikerpropagandisták sugallják

Egy rakás szak indulása kétséges a felvi.hu szerint

Csúsztatás, elhallgatás, mellébeszélés a kaposvári (sajtó)proletárok fegyvere: úgy tűnik, ők, és a MATE – lánykori nevén Szent István Egyetem – hivatalos tájékoztatói megint rossz vetítőterembe ültek be, mikor a felvételi ponthatárokról és az induló szakokról szóló filmet adták. Tavasszal még a jelentkezők számának „robbanásszerű növekedéséről” zengedeztek, ehhez képest szinte sokkoló, hogy a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar által Kaposváron indítani kívánt tizenhat szak közül – feltehetően az előírt minimális létszámkeret el nem érése miatt – egy sem indul, s az agrár-, gépész- és a pedagógiai szakoknál is tátong jó néhány lyuk.

A kaposvári cselédsajtó csupán annyit emelt ki szerencsés kézzel,

hogy egy-egy szakon mennyi volt a ponthatár, de még ezt is a lehető legidiótább tálalásban: szerintük hatalmas királyság, hogy a legtöbb kaposvári szakra alacsony pontszámmal is be lehet kerülni! Megszámoltuk: a SZIE kaposvári induló képzései közül 24 darab 280 pontos van, a magasabb pontszámúak döntő többsége, kilenc a Rippl-Rónai Művészeti Karé, ám ott többnyire alkalmassági vizsga van, és másként számolják a pontokat. Kirobbanó, fellegvár, diadal, konfetti, szerpentin.

Ami viszont igazán megdöbbentő, hogy a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar

által Kaposváron indítani kívánt tizenhat – nem tévedés: 16! – szak, felsoroljuk: gazdálkodás(i) és menedzsment, ellátásilánc-menedzsment, marketing, vezetés és szervezés mellett az „n. i.”, tehát „nem indul” jelzés van. A négy felsorolt szak mindegyikét meg kell szorozni néggyel, mert mindből indult (volna) nappali-állami finanszírozású, ill. -költségtérítéses, plusz ugyanez levelezőn, így jön ki a tizenhat.

 

A felvételi adatok egy része a felvi.hu-ról, az Oktatási Hivatal oldaláról

 

A gazdasági képzések esetében tehát Kaposváron – hangsúlyozzuk, a felvi.hu, az Oktatási Hivatal autentikus  tájékoztatása alapján – egyelőre nulla számú szak indul.

Nem indul továbbá a Gépészmérnöki Karon – amelynek képzéseire Szita Károly

Kaposvár „újraiparosítását” építené – a tervezett levelező alapképzés sem állami, sem költségtérítéses formában, de úgy tűnik, nincs igény a kaposvári Pedagógiai Kar Budapesten indítandó „csecsemő- és kisgyermeknevelő” szakára, ez Kaposváron sem indul fizetős formában, de ugyanígy járt az általuk tervezett budapesti tanító, valamint óvodapedagógus szak is. Neveléstudomány mesterképzést sem tudtak nappali formában indítani, csak levelezőn.

A kaposvári művészeti karon egy képzés nem indul, a fotográfia mesterszak (nekik ez az egyetlen mesterképzésük) költségtérítéses formája. Tegyük hozzá, hogy a mostani állapot még bármely szakon minimálisan változhat az augusztusi pótfelvételin: újdonság, hogy idéntől nemcsak költségtérítést fizető hallgatókat,

de állami finanszírozású helyekre pályázókat is fel lehet venni: ekkora a baj.

Gombos Péter, a kaposvári campus főigazgató-helyettese nemrég nyilatkozott a Kaposvár Mostnak: színes cukorpapírba csomagolva nagyjából ugyanezt mondta el, kiemelve, hogy micsoda fantasztikus lehetőség a lemaradó jelentkezők számára, hogy szinte minden szakon indulhatnak pótfelvételi helyekért…

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!