Mélyül a cukorgyári gödör: egy éve még a kaposvári futball halálát vizionálták egy szakmai befektető miatt, erre most közelít a harmadosztály

Nem múlik a rontás a sokat szenvedett Rákócziról?

Hamarosan egy éve lesz, hogy a KAPOS-T közreadta a hírt, mely szerint az akkor már csak formálisan NBI.-es (tehát már kiesett, s 2020 őszétől a másodosztályban induló) Rákóczi „háza táján” nagyszabású terv kezd körvonalazódni arról, hogy a kaposvári csapat legyen a MOL-Fehérvár fiók-egyesülete, ahol az ifjú fehérvári „huszárok” (is) játéklehetőséget kapnak, sokrétű szakmai együttműködés mellett. Akkor – bár jó néhány dokumentumot is bemutattunk – a labdarúgó kft. vezetése hevesen cáfolt, no, nem a tervet, csupán a megvalósulást. A hírek szerint a csapat akkori szakmai vezetéséből ketten, s persze a mindenhatót játszó városállam-fő „a kaposvári futball halálát” látták a projektben, s ezért állták útját. Most, hogy közös erővel sikerül leküzdeni a csapatot ismét a harmadosztályba, vajon mennyire elégedettek?

A három anyaszomorítóból kettő már nincs Kaposváron,

a csapatról pedig már sokan tudni vélik, hogy atomjaira hullik a valószínű kieséssel. Távozott az edző, Várhidi Péter, s nyomában Disztl László is, akire eredetileg csupán azért volt szükség, mert a fedélzetet már korábban elhagyó Waltner Róbertnek nem volt meg a Pro-licence, kellett mellé valaki, akinek papírja is van.

Waltner Róbert azóta valószínűleg megszerezhette a licencet, mert évközi távozása után a Zalaegerszeg NBI.-es csapatánál – egyelőre – közmegelégedésre végzi feladatát. De ne feledkezzünk meg a szintén év közben távozó Illés Jánosról sem, akiről pedig mindenki úgy gondolta,

hogy ki sem lehet robbantani a cukorgyári bunkerből.

Az új helyzetben a csapatot fenntartó cég nagyságrenddel kevesebb pénzt kap az MLSZ-től, pl. a televíziós jogdíjak miatt, így a 2019-es közel 800 milliós árbevétele, melyből 124 millió volt a nettó eredmény – nem is rossz ez a korábbi évek szűkösségéhez mérten – töredékére csökken.

Sportszakmai kérdéseknek nemhogy a megválaszolására, de még a felvetésére

sem érezzük magunkat hivatottnak. De talán attól is el kellene szakadni, hogy „mennyenek daógozni a kométába háromműszakba ezek a botlábúak”, ugyanis a profi sport erről szól: annyit érsz a piacon, amennyit megadnak érted, ha odébbállsz egy házzal, s ott megkapod ugyanazt vagy többet, lehetsz informatikus, vízóra-leolvasó, csataképfestő, nem kell szégyellned magad.

Ha viszont csupán a közéleti, gazdasági-politikai vetületét nézzük

a folyamatnak: az nem járja, hogy valaki, jelesül Szita Károly polgármester némi aprópénz, néhány tíz millió forint önkormányzati támogatás fejében mindenható akar lenni, míg néhány valóban nagyhatalmú sündisznócska, pl. Seszták Miklós Kisvárdán, vagy Tállai András Mezőkövesden súlyos milliárdokat szerez évente a csapatának, megváltva ezzel a beleszólás jogát.

Egy percig sem akarjuk ezzel azt mondani, hogy ez rendben van így: legfeljebb a NER logikája szerint, és az ő koordináta-rendszerükben. De, ha még erre sem képes valaki, akkor a legkevesebb, hogy hagyja működni a klubot (céget, csapatot, mindegy) a saját erejéből és elképzelései szerint.

Nem állítjuk, hogy az egy évvel ezelőtt felvetett elképzelés,

az együttműködés Orbán Viktor második kedvenc csapatával, mely azért már konkrét társasági szerződés formát is öltött, valóban működőképes lett volna. Az biztos viszont, hogy az akkori, pozícióban lévő személyek közül többen elveszítik jól fizető állásukat, Szita Károly „pedddddig” a befolyását, és ez elég volt ahhoz, hogy megbukjon a terv. Azóta a „fúrómesterek” majd’ mindegyike messze jár, Kaposvárnak meg marad a fapados harmadosztály.

Szita Károly ismét elmondhatja néhány évvel korábbi, történelmi szavait: „akik a Rákóczit ide juttatták, azoknak távozniuk kell” – kérdés, lesz-e még kinek címezni.

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!