Kaposvári körkép, 48 órával az évszázad legnagyobb havazása után

Először a mi utcánk, aztán a többi

Nem szívesen ismételjük magunkat, még, ha valóban eltelt is egy év, s az újszülöttnek minden sztori új, de a két nappal ezelőtt a városra lehullott 15-20 centiméternyi hó – persze elsősorban a Facebooknak köszönhetően – láthatóan megviseli a „lakosság” idegrendszerét. Sorban jelennek meg bejegyzések arról, hogy botrányos állapotok uralkodnak a kaposvári utcákon, járdákon, gyalogátkelőhelyeken, és eddig még Szita Károly polgármesterre sem számíthattunk: ahogy a hatékony hóeltakarításnak, úgy tavalyi, kissé falsra sikeredett videós „városjárásának” sincs nyoma az idén. A némileg az észak-koreai diktátor szemlekörútjaira emlékeztető, teátrális kis etűdről megemlékeztünk tavaly, és úgy tűnik, ahogy Kim Dzsong Un nem tanul semmit, úgy „Csárlsz, Kaposvár hercege” sem: először az én utcámban takarítanak, a többi, a maradék ráér tavaszig. Vagy akár bele is fulladhatnak a hóba, hiszen messze még a választás.

Persze erről is volt már szó tavaly, s épp ezért irritálóbb egy fokkal, hogy csupán annyi változott: azokat a Facebook-felhasználókat, akik a cikkünk megjelenése után, netán attól függetlenül, szóvá tették, hogy Szita Károly biztonsági öv nélkül autózta végig a várost, jó példát mutatva arra – barátjával, Kósa Lajossal együtt – hogy egyes állatok egyenlőbbek a többinél”, nemes egyszerűséggel kitiltották a polgármesteri FB-oldalról.

kaposvar_ho_alatt_2

A sok Facebook-poszt közül egy szolidabb: “hó van mindenütt…”

Tegnap már világosan látszott, hogy a két nappal ezelőtti hóesés nyomai nem fognak egyhamar elmúlni. Az esti órákban, tehát közel 24 órával az esemény után szinte minden kaposvári utca, ahol szerencsénk volt járni: a Szigetvári, Iszák, Bartók Béla, Damjanich, Tallián Gyula, Pázmány Péter utcákon nyoma sem volt hóeltakarításnak, különösen a Kossuth Lajos utca szinte egész hossza volt katasztrofális a belvárosban.

Jól látható volt a különbség a Közútkezelő és a városgazdálkodás kezelésében lévő utak között: a 67-es és 61-es városon átvezető szakaszait ekkorra már letakarították, ám a városi, ill. országos utak találkozása emlékeztetett arra, ahogyan az ember átér Ausztriába Magyarországról.

Ezek után tettünk ma délelőtt egy kis sétát, mondhatni a szokásos útvonalon:

hohelyzet_01_08_gilice_cseri

A havas Donnertől a szokás szerint tükörtiszta Cseri útig, ahol enni lehetne az aszfaltról

 

A felüljárónál balra, a Cser felé kanyarodnak a hóeltakarítók, és a sorsára hagyják a Donnert. A Szigetvári utca helyzete érdekes: egykor a városon átvezető 67-es út volt, és nyáron, mikor az árokpartot kell kaszálni, akkor országos útnak tekintik, és évente csupán kétszer teszik, amikor havat kell takarítani, akkor városi útnak számít. Mindenből a rosszabbat: így van ez, ha egy városrésznek olyan „személyiség” a képviselője, mint dr. Szép Tamás.

Ahogyan tavaly is, jól látható, hogy a Cseri út tisztára van nyalva, ám a becsatlakozó utcák, pl. az Erdősor, a Gárdonyi Géza vagy az Eger utca már botrányos. Hangsúlyozzuk: a Cseri út minden bizonnyal a Közútkezelőnek „köszönheti” állapotát, hisz ez vezet Kaposszerdahely-Szenna felé.

hohelyzet_01_08_korosi_erdosor_kaposret

A Kőrösi Csoma u. alsó szakasza, az Erdősor utca, és a változatosság kedvéért a valóban nagy forgalmú Kaposrét sor – szinte járhatatlanok

 

Csakhogy míg a becsatlakozó utcák kivétel nélkül takarítatlanok, letaposott hóval-jéggel borítottak, addig – láss csodát – a Kőrösi Csoma Sándor utca felső szakasza tiszta. Hangsúlyozzuk: csak a felső.

Ugyanígy látható, hogy átvezető Bethlen Gábor és Nagyváthy utcákban is szokatlan alapossággal takarították el a havat más városi mellékutakhoz képest, s a Nagyváthy köz is hasonló elbánásban részesült.

hohelyzet_01_08_korosi_bethlen_nagyvathy

És a Selyemút, a szerencsés trió: a Kőrösi Csoma felső, Cseri úthoz közeli szakasza, a Bethlen Gábor utca és a Nagyváthy köz – itt az aszfalt látszik, nem a jeges hó, nyilván itt lakik a Mikulás.

 

Ha valaki nem értené – ez Kaposváron előfordulhat – mi ezzel a bajunk: amíg a hóeltakarító gépek valami titkos „fantom-protokoll” alapján helyi nagyemberek házainál kóricálnak, addig a város nagy forgalmú útjain: a Kossuth Lajoson, a Damjanichon, a Dózsa Györgyön, a Fő utca felső, autók járta részén úgy letapossák a havat, hogy dinamittal sem lehet felszedni. A Fő utcán ma délelőtt tíz-tizenkét centis jégbordákon kellett az amúgy is leszűkült – miután a parkolókat sem takarítják – útpályán kerülgetni a szembejövőket.

hohelyzet_01_08_kossurh_fo_damjanich

Fontossági sorrendek: míg a hóeltakarítók a Csorda-hegyen szorgoskodnak, a belvárosban tízcentis jégbordákon rodeóznak az autósok…

 

Ennél még egy kisebb helikopter is praktikusabb lenne. Vagy egy drótkötélpálya a cseri csorda-hegyi marhalegelőtől a városháza tornyáig.

H. I.