Újabb győzelem a Szita-Homatech összeesküvés felett: a Kaposvári Törvényszék helybenhagyta az ellenzék népszavazási kezdeményezését!

És láss csodát: egyből előkerült a „Krakus” márkájú nyúlcipő

A kaposvári politikát és főleg a polgármestert ismerőknek feltűnhetett Szita Károly pálfordulása a tegnapi közgyűlésen: eddig kizárólag a Fidesz rágalmait visszhangozta, most viszont, kissé összefüggéstelenül ugyan, de a népszavazás fontosságáról szónokolt, arról, hogy a többségnek kell döntenie. Nos, az ellenzéki összefogás sem mondott soha mást, csak éppen hozzátették azt is, hogy demokráciában a döntés előtt kellett volna megkérdezni a polgárokat. Most viszont új helyzet állt elő: a törvényszék jogerős végzése alapján érvényes a kérdés, lehet gyűjteni Kaposváron az aláírásokat.

A helyi választási bizottság, amely elutasította a népszavazási kezdeményezést, persze ugyanolyan Fidesz-pri… delegáltakból áll, mint az országos, melyről itt írtunk: az OVB tagja, Boda Pál kaposvári ügyvéd is a kopasz verőlegényekkel felvonuló Fideszt támogatta a város szégyenére.

Elnöke, Gálosi Vera ügyvéd, tagjai Fekete László, főállású díszpolgár, akinek érdemeit homály fedi, és Varga Róbert nyugalmazott könyvtárigazgató – legfeljebb a Szita-klientúrán belül honorábilisek.

Utóbbi kipróbált harcos még a Kapos Televízió kft. felügyelő bizottságában is szolgálja a helyi elnyomó apparátust, kiegészítve Tuskán Boglárkával, a Fidesz helyi irodavezetőjével és Szabóné Kudomrák Zsuzsannával, a Kodály iskola igazgatójával – a kiegyensúlyozottság jegyében…

Az igazán szégyenletes persze az, hogy, míg a többi érintett ma reggel kapta meg a Törvényszék végzését, addig Szita már tegnap tudta – ezért kezdett el teljesen más húrokat pengetni, és a népszavazásról szónokolni. Szóltak neki, mert mindenki szem a láncban: emberei minden kilométerkőnél ott vannak. Húsz év alatt olyan klientúra-rendszert alakított ki, amelyben csicskások százai lesik a parancsát,

és ez az informális kapcsolati háló, akár egy mindent átszövő rákos daganat sorvasztott el Kaposváron közéletet, demokráciát, kultúrát, oktatást, gazdaságot, jövőt.

 

torvenyszek_vegzes

Méretes pofon a gyáva Szita-csicskáshadnak: azért mindent nekik sem lehet. Legközelebb jöhetnek a kopaszok…

 

Az persze önmagában is szégyen, hogy milyen feltételek mellett lehet helyi népszavazást tartani a városban. „Természetesen” a helyi fideszes többség az erre vonatkozó rendeletben a törvényben megengedett maximális számú aláírást, a választópolgárok 25%-át határozta meg, ami kb. 13.500 kaposvári polgár támogatását teszi szükségessé. Ez arányaiban éppen a tízszerese annak, amit a törvény az országos népszavazáshoz előír: van Magyarországon kb. 8 millió választópolgár, annak a 25%-a kétmillió – lenne, de a törvény országosan csak kétszázezer aláírást szab feltételül.

A pofátlanság csúcsa. Korábban, 2010 előtt az érvényesség küszöb volt 25%, most pedig ennyi aláírást kell összegyűjteni. Látható, hogy a Fidesz az összes lehetséges ponton a saját hatalmi igényeihez szabta a demokratikus intézményrendszert. Arról nem beszélve, hogy mindössze harminc nap áll rendelkezésre arra, hogy a kaposvári választópolgárok negyedrészének aláírását a kezdeményező összegyűjtse.

Szita Károly ordenáré pimasz cinizmusa abban is megnyilvánult, ahogy a népszavazásról beszélt tegnap a közgyűlésben: „… elkezdtem kételkedni abban, hogy az ellenzéki pártok valóban kíváncsiak-e arra, hogy akarnak-e a kaposváriak népszavazást … ehhez nem kell mást tenni, mint össze kell gyűjteni hitelesített formában a város szavazópolgárai negyedének az aláírását…”

Kevés ilyen hazug embert hordott a hátán a föld valaha is. Úgy tesz, mintha valaki más, és nem ő hozta-hozatta volna az erről szóló helyi rendeletet, és nem tudná, hogy már az április elsejei (pénteki, naná) bejelentés utáni hétfőn beadta Pintér Attila, az MSZP képviselője a HVB-hez a kérdést. Úgy tesz, mintha nem az ő utasítására tagadta volna meg az egyébként egyértelmű kérdés hitelesítését a három cselédje, és úgy általában semmi köze nem lenne semmihez: előkelő idegenként jár-kel a városban, és, amikor már eldőlni látszanak a dolgok, akkor előveszi a régi, bevált politikusi módszert:

amit nem tudsz megakadályozni, annak állj az élére…

Ezzel próbálkozik most Szita Károly. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a tegnapi közgyűlésen már homlokegyenest ellenkező hangnemben nyilatkozott a lufis kismama-felvonulásról, mint a tegnapelőtti, az utasítására született, és a Kaposvár Moston leközölt gyalázatos, inszinuáló Fidesz-közlemény, melyet persze Dér Tamás alpolgármester jegyez.

„Magam, ebben a kérdésben is, a többség véleményét fogom támogatni… de azt, hogy a többség mekkora, azt nem a Facebookról fogom megtudni.”

szemelye_a_garancia

Mintha könyvből olvasná, és már megint személye a garancia. Szita Károly kioktatja az ellenzéket, és úgy tesz, mintha nem tudná, hogy már két hónapja be volt adva a népszavazási kezdeményezés, amit éppen az ő emberei utasítottak el. Ekkora pimaszsághoz állampárti, III/II-es rutin kell…

 

Hát, ekkora baromságokat tud mondani helyből, nekifutás nélkül Kaposvár polgármestere. Hanem honnan, édes jó Lajosom? A fizetett siserahad által kreált kamu-közvéleménykutatásból? És ha már ilyen jófejnek tetszik lenni: miért nem a döntés előtt érdeklődött ennyire a többség véleménye iránt?

Ha olyan biztos a dolgában: miért nem csináltatott csicskásaival egy gumiégetőt támogató Facebook-oldalt?

Végtelen cinizmus, sunnyogás, helyezkedés, nyilvánvaló, azonnal tetten érhető hazudozás. Ma már nem megvezetett „rendzavaró csőcselék” a gumiégető ellen tiltakozó kaposváriak tömege, hanem „az édesanyák kétségeit kifejező békés és helyénvaló demonstráció” résztvevői lettek egy-két nap leforgása alatt.

És már látszik, hogy jó néhányan megint bedőlnek neki.

Szita egyértelműen menekülni próbál a maga által ásott veremből. Be fogja áldozni a szárnysegédeit, ő a kaposváriakat képviselő polgármester, akinek fogalma sincs miket nyilatkozgatott itt össze Dér-Tamás a helyi Fidesz nevében. El fog határolódni ha kell, a saját médiája rágalmaitól, névtelenül mocskolódó cikkeitől, és megpróbálja eljátszani a „jó királyt”, aki nem tudott zsoldosai túlkapásairól.

Ám a dolgok most túlnőttek rajta. Tehet bármit: ez a mai, és a közelmúlt minden egyes napja az ő veresége.

H. I.

Szóljon hozzá a KAPOS-T Facebook-oldalán!