Kaposvári „X-akták” 1976-ból: ufóhívők bomlasztják a marxista-leninista szellemet a Latinca Művelődési Házban!

Ki volt „Haraszti”, a művelődési központ besúgó-fantomja?

Az a kétes, mára lemoshatatlan hírnév jutott Kaposvárnak, hogy színháza helyett kommunista spicli polgármesterével azonosítják, ám amilyen tempóban építi a Fidesz az új pártállamot, Szita Károly lassan ismét nemzeti hős lesz. Mindkét rendszernek ugyanis – a Kádár- és az Orbán-rezsimre gondolunk – a nyílt, szabad és kritikus gondolkodás a legfőbb ellensége, melyet a legelszántabban üldöz(ött). Ám ezúttal Károlyunk fellélegezhet: az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára által nyilvánosságra hozott ügynökügyek között egy olyan kaposvári történetre akadtunk, amelyben kivételesen nem „Krakus Péter” a főszerepelő, hanem egy „Haraszti” fedőnevű népművelő, a Latinca Művelődési Központ munkatársa, és persze számos földönkívüli jövevény…

…akik egyike, H. János György hajós napra pontosan negyvenhat éve,

1976. január 9-én besétált a Kossuth Lajos utcai Latinca Sándor Megyei Művelődési Központba azzal a munkatársak körében nem kis riadalmat keltő elképzeléssel, hogy tudományos-fantasztikus klubot szeretne létrehozni Kaposváron. Habár felmutatott egy, a TIT Természettudományi Stúdiójának igazgatója által aláírt megbízólevelet, „a művelődési központ igazgatója és munkatársai kétkedve fogadták”, „ugyanis beszélgetéseik folyamán kiderült, hogy az illető gondolkodásában,

világnézetében nem áll szilárd politikai, materialista, marxista alapokon”.

Ezért is kerülhetett sor arra, hogy egy hónappal később, február 10-én jelentést továbbítson az állambiztonság gépezete a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság III/III. osztályán Stickel Lajos rendőrőrnagynak, „szigorúan titkos!” megjelöléssel, „sci-fi klubról jelentés” tárgyban.

Adta: „Haraszti” fedőnevű titkos megbízott (hálózati személy).

Innen át is adnánk neki a szót, halálos vétek volna nem idézni:

„Miután (H. János Györgyöt) a központ munkatársai figyelmeztették nézeteinek felülbírálására, azután, hogy a figyelmeztetést megszívlelte, engedélyt kapott – fenntartással – az első tudományos-fantasztikus klub (Galaktika klub) foglalkozásának megtartására. Az előadás anyagának „tényeit” – nem azonosítható tárgyak megjelenése, stb. – külföldi, elsősorban nyugati országokban megjelent folyóiratok, képes magazinok cikkeivel, fotóival támasztotta alá.”

Erre még talál némi látszólagos mentséget a jelentéstevő „Haraszti”, mondván „tudományos fantasztikummal foglalkozó szakirodalom nincs, vagy hozzáférhetetlen bizonyos okokból”, ám aztán gondoskodik arról, hogy tartótisztje számára értékelhető dolgok is legyenek a jelentésben:

„Ismerősöm véleménye szerint a Nyugat pontosan ezt a hiányt „igyekszik pótolni”. Ezáltal lehetőség nyílik a fellazítás újabb, burkolt formájára. A gondolkodó, e téma iránt fogékony embereket könnyen hamis ideológiához, hamis következtetéshez vezetheti a probléma nem helyes alapról történő vizsgálata. … indokolt figyelemmel kísérni a jövőben is”

A művelődési központban dolgozó besúgó szerint tehát már az is gyanúra ad okot, ha valaki a tudományos-fantasztikus irodalommal foglalkozik.

Ismeretlen, idegen, tehát gyanús.

A jelentés alapján a megfigyelt személy ún. „priorálására”, előéletének, viszonyainak megvizsgálására adott utasítást dr. Balogh János alezredes, a somogyi III/III. Osztály vezetője. H. János György foglalkozása eszerint hajós, adatai: „telelő ügyeletes hdgy, Hídépítő Vállalat: Hajózási és Robbantási Csoport. 1117. Budapest, Lágymányosi téli kikötő. „H.V. u. 5.” Állóhajó. Lakása: 7400 Kaposvár, Kertész u.

A tartótiszt, Stickel Lajos őrnagy szerint „a jelentés értékes adatokat tartalmaz”

a megfigyeltről, „akinek politikai nézetei zavarosak”, és megszabja a következő feladatot is „Harasztinak”: „jelentse, hogy a Latinca Sándor Művelődési Központban milyen klubok működnek, azokat kik vezetik … ismeretei szerint milyen a politikai beállítottságuk”.

Innen válik igazán érdekessé a dokumentum, a besúgóról:

„A hálózati személy (titkos megbízott) az 1970-1980-as években Kaposváron lakott, és népművelőként dolgozott a Latinca Sándor Megyei Művelődési Központban, 1977-től pedig a Kilián György Úttörő és Ifjúsági Művelődési Központban. Tagja volt a Fonómunkás Kisszínpad társulatának.

1974 júliusától működött együtt Haraszti fedőnéven a Somogy Megyei Rendőrfőkapitányság III/III. Osztályával a kulturális elhárítás területén. Feladata a kaposvári népművelők, valamint a közművelődési rendezvényeken megfordulók politikai magatartásának és külföldi kapcsolatainak megfigyelése volt. Adott jelentéseket az öntevékeny színházi csoportokról, természetvédőkről, valamint a kaposvári klubokról is. A titkos megbízott munkadossziéja az 1974. augusztus 16. és 1987. május 26. közötti hálózati tevékenységével kapcsolatos iratokat tartalmaz.”

Jelentett a Fiatal Értelmiségiek Klubjáról (FÉK), a Fiatal Alkotók Műhelyéről, Somogy megyei természetvédelmi egyesületekről és az Orfeo-ról, az 1970-es évek egyik legnagyobb hatású, fiatal ellenzéki művészekből álló (nem kaposvári!) csoportjáról.

„Haraszti” ügynök és a mögötte álló gépezet a hetvenes években még

ereje teljében volt: a korabeli egy szem pártsajtóban, a Somogyi Néplapban csak lesajnáló célzások formájában szerezhetett tudomást a nagyérdemű a klub létezéséről – nyilván ez sem volt véletlen. Csak több mint egy évtizeddel később, 1987-ben alakult újra Kaposváron a Galaktika Baráti Kör helyi alegysége, épp azidőtájt, mikor a jó „Haraszti” ügynök búcsút mondott az aktív szolgálatnak.

A megfejtéseket, az üggyel kapcsolatos személyes emlékeket, kiegészítéseket privát üzenetben vagy emailben várjuk!

H. I.

Forrás: Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára Facebook-oldal


Ezt már olvasta?

Krakus-dosszié: végtelen történet