Már láthatóak a katolikus nevelési intézményekben végrehajtott vezetőcserék eredményei: meg kellett szüntetni egy csoportot az óvodában

Engedjétek tőlem távozni a kisdedeket…

Júliusban adtuk közre a hírt arról, hogy Varga László kaposvári megyéspüspök azonnali hatállyal kirúgta Godó Lászlót, a Nagyboldogasszony katolikus iskola és Mészáros Ágnest, a Szent Margit óvoda vezetőjét „kölcsönös bizalomvesztés” miatt, tehát tulajdonképpen indoklás nélkül. A két vezető részletesen elmondta a felmentésük körülményeit a KAPOS-T-nek, melyről így az országos média és a szélesebb közvélemény is értesülhetett. A legújabb fejlemény az ügyben, hogy úgy tűnik, a legkisebbek, ill. nyilván szüleik távolmaradásukkal formálnak véleményt: decembertől négy helyett már csak három csoporttal működik az óvoda.

Ezt a jelenlegi, a fenntartó püspök(ség) bizalmát élvező óvodavezető közölte

a hozzánk eljutott információk alapján nemrég a szülőkkel. Sokan visszaléptek a beiratkozást követően, és voltak, akik tanév közben távoztak, de a pedagógusok között is akadt, aki felmondott. Ha folytatódik a trend, a tervezett új óvoda megépítése – mely miatt állítólag a nézeteltérés volt – akár okafogyottá is válhat.

Emlékeztetnénk rá, hogy Mészáros Ágnesnek 5 év elkötelezett munkája kellett

ahhoz, hogy az egycsoportos, 24 fős lakótelepi óvodából nyolcvan kisgyermeket befogadó, négycsoportos intézmény legyen – ez a folyamat most megtört. Nyilván nehéz elképzelni az érintetteknek, hogy egy ilyen intézkedés keresztényi szellemben fogant volna, s talán nem minden alap nélkül gondolják, hogy ez a gyermekekre, a szakmai munkára is kihat a jövőben.

A fenntartó püspökségtől persze annak idején is hiába kérdeztünk bármit,

csupán annyit sikerült elérnünk, hogy egyáltalán feltegyék a honlapjukra a felmentésről szóló közleményt, s annyit még, hogy Varga László püspök úr egy akkori Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy a „média elé vetették”, vélhetően, mint Dániel prófétát az oroszlánok vermébe. Nehéz szolgálat.

Attól viszont nem kell tartani, hogy a katolikus iskolában is hasonló folyamat zajlik majd, ugyanis az Orbán-kormány tébolyult oktatási politikájának köszönhetően drasztikusan csökkent a gimnáziumi helyek száma, ám a szülők foggal-körömmel ragaszkodnak ehhez a képzési formához. Itt tehát a mesterségesen létrehozott hiányhelyzet miatt nem várható keresletcsökkenés,

de ez korántsem jelent változatlan színvonalat.

A színvonal ugyanis – mondhatni évszázados nemzetközi tapasztalatok alapján – csak az autonóm oktatási intézményekre jellemző, s egyáltalán nem vigasz, hogy ez a közkeletű idegen szó Kaposváron nemcsak egyházi iskolai berkekben ismeretlen: úgy általában mindenhol.

H. I.


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!