Erősödik a kaposvári gazdaság? Két, azaz kettő darab lakást adtak át összesen a megyeszékhelyen 2021. első háromnegyed évében!

A Portfolio ingatlanpiaci elemzése

Talán nem csak nekünk tűnt fel, hogy a választási kampány közeledtével már szinte fülsértőre erősödött Kaposváron is az eddig is maximumon bömbölő sikerpropaganda. Egyszerűen minden fantasztikus: már most a legegészségesebb város vagyunk, környezetvédelmi eredményeink világra szólóak, a munkaügyi hivatalnokok egész nap csak pasziánszoznak unalmunkban, mert álláskeresőnek híre-hamva sincs, a gazdaság pedig rohamléptekben fejlődik, állva hagytunk minden versenytársat. Mikor aztán szembejönnek azok az átkozottul kínos tények, nagyot koppannak, mint az éji bogár. Ezúttal az átadott új lakások számában látható egy minden eddiginél rosszabb teljesítmény, holott ez a gazdaság egyik kulcsfontosságú mutatója.

Az adatokat a Portfolio.hu cikke a KSH legfrissebb számaira építette, ezért is van, hogy 2021 utolsó negyedéve még nincs feldolgozva. Kicsit bővebben idézünk a szokásosnál, mert náluk az a gyakorlat, hogy egy idő múlva már csak az előfizetők olvashatják az archívumban.

A cikk vezérgondolata, hogy a magyar ingatlanpiacon a 2016 óta tartó folyamatos emelkedés

az átadott új lakóingatlanok számában 2021 második negyedévére megtört, a harmadikban már 32 százalékkal kevesebb új lakást adtak át – „ekkorra futottak ki ugyanis a lakáspiaci kedvezmények által generált építések, ekkorra fejezték be azokat a lakásokat, amiket a korábbi évek ösztönzői hatására indítottak el a fejlesztők és a magánépíttetők” – fogalmaz a Portfolio.

Összesen 12.600 lakás épült az országban 2021. első háromnegyed évében,

ami 1,7%-kal kevesebb, mint 2020-ban, ugyanakkor az is látható, hogy a visszaesés nagyon nem egyenletes az ország különböző pontjain. Nem nehéz megtippelni: Budapesten és a gazdaságilag fejlett nyugat- és közép-magyarországi térségben

az átlagnál több, a leszakadó régiókban pedig jóval kevesebb lakást adtak át.

A leggyengébb aktivitás – nem meglepő módon – Heves, Nógrád és Tolna megyékre jellemző, de Baranya, Békés, Szabolcs-Szatmár, Komárom-Esztergom és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben sem érte el a háromszázat az átadott lakóingatlanok száma, míg Budapesten 5044 új lakás épült, hangsúlyozzuk, 2021 első háromnegyed évében.

Akár fel is csillanhatna a szeme „a szép tájú Somogy” szerelmeseinek,

látva, hogy a megyében a szerényen teljesítő versenytársakhoz képest ezernél több lakóingatlant adtak át 2020 hasonló időszakában, csak, hogy annál nagyobb legyen a csalódás: a 2020-as teljesítmény majd’ kétharmadával esett vissza,

ezer helyett 2021-ben csupán 354 lakást adtak át.

És itt jött az elemzés sokkoló száma Somogyról, ezt szó szerint kell idéznünk:

„a megyei visszaesés hátterében döntően a siófoki lakásberuházások tavalyi befejeződése állt … a megyeszékhelyen mindössze 2 lakás épült a 2020. I–III. negyedévi 62-vel szemben”.

Tehát egyrészt soha ne szédítsenek meg bennünket Somogy kedvező ingatlanpiaci számai: köztudott, hogy az átlagárakat és a beruházások számait a Balaton-part, különösen Siófok húzza fel majdnem budapesti szintre, a megye többi része csak a legelmaradottabb kelet-magyarországi vidékekhez hasonlítható.

Ez a szomorú tény sajnos megint Kaposvárra veti a legrosszabb fényt:

most tényleg mindenki jobb nálunk. A cikkben a legrosszabbként emlegetett Tolna megyében, ahol összesen 14 lakást adtak át, öt a megyeszékhelyen, a harmincnégyezres Szekszárdon valósult meg, ugyanannyi, mint Egerben. A dunántúli „vetélytárs”, Zalaegerszeg hozzánk képest valóságos „fellegvár”: itt 58 lakást adtak át 2021 első háromnegyed évében, míg pl. a szintén a leszakadók közé sorolt Békéscsabán 33-at.

Győr, Kecskemét, Sopron, Székesfehérvár, Érd, Debrecen, Szeged, Szombathely, Veszprém csillagászati távolságokban vannak, de még Borsod megyében, Miskolcon is 150 felett volt az átadott új lakások száma.

Egyetlen „versenyzővel” sikerült legalább fej-fej mellett végezni,

Nógrád megye székhelyével, Salgótarjánnal: ott is két lakást adtak át a mondott időszak alatt. Azt azért tegyük hozzá, hogy ott tíz százalék felett van az álláskeresők száma, és és közismerten a leginkább deprimált, legsúlyosabb gazdasági helyzetben lévő megyeszékhely. Jó társaság.

Nos, ebből kellene valami sikertörténetet előállítani a propagandista hölgyeknek és uraknak: kettő darab új lakás. Érdeklődéssel várjuk a diadaljelentést.

H. I.

Címképünk természetesen illusztráció, nem Kaposváron készült.


Ezt már olvasta?

Somogy, a halálrekorder: a tavalyi első negyedévhez képest majd’ ötven százalékkal többen haltak meg a megyében!