Apa, folytatódik: két hónappal kitolták a 67-es út kivitelezésének ajánlattételi határidejét

Ebből az idén már egy kapavágás sem lesz

Ma került fel a Közbeszerzési Értesítő honlapjára az a korrigendum (módosítás), amelyben a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. július 22-ről szeptember 15-re változtatja a 67-es út „Vállalkozási szerződés Kaposvár és az M7 autópálya közötti R67 jelű 2 x 2 forgalmi sávos gyorsút Kaposfüred és Látrány elkerülő utak közötti szakaszának kivitelezése” című kiírásának beadási határidejét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy – ellentétben a helyi sajtóban nemrég megjelent, szokásosan hurráoptimista feltevésekkel – az idén már szinte biztosan nem kezdődik el a tényleges munka: a beadástól számítva legalább egy hónap az érdemi döntéshozatal, az esetleges fellebbezésekről és további bonyodalmakról nem is beszélve. Így már nagyon derűlátónak kell lenni ahhoz, hogy valaki arra számítson: az idei télvíz beállta előtt megindulnak a földmunkagépek.

A 67-es nagy kalandja tehát tovább folytatódik: kérdés, hogy mi indokolhat egy közel kéthónapos határidő-módosítást. Úgy sejtjük, a szokásos beruházási-lenyúlási rendszerbe csúszhatott némi hiba: pl. kiderült, hogy nem elég az egyfolytában csökkenő összeg arra, hogy a megfelelő „alkotmányos költségek” plusz Voldemort nagyúr zsebpénze is kijöjjön belőle, így aztán némi újratervezés szükséges.

Talán még nem felejtették el a KAPOS-T olvasói, hogy a 67-es útra állítólag elkülönített összeg folyamatosan apad: az eredeti, valamivel több, mint 77 milliárdból, amelyet tavaly októberben Orbán ígért, s amelyet az év elején még Szita Károly is büszkén hangoztatott, pl. a január 28-i közgyűlésen, nos, ebből év közepére már csak 51 milliárd maradt, amint ezt Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkártól június 2-i sajtótájékoztatóján megtudhattuk. Nemrég viszont arról értesülhettünk, szintén kormányforrásból, a 1422/2016 sz. határozatból, hogy egyelőre csupán 26,2 milliárd forint áll rendelkezésre a 67-es úthoz.

szita_illuminatus_nyugat

Nem vidéki illuminátusok divatbemutatója: a Megyei Jogú Városok Szövetségének szombathelyi sajtótájékoztatója. Középen a mester, Szita Károly, jobbról Puskás Tivadar szombathelyi polgármester és Tasó László államtitkár, ministránsok. Utóbbiaknak még gyakorolniuk kell a kéz- és fejtartást. (fotó: nyugat.hu)

 

Csak nehogy a végén még szegény Mészáros Lőrincnek kelljen fizetnie azért, hogy nekiállhasson betonozni valahol Mernyeszentmiklós és Vadépuszta között…

Majdnem teljesen biztosak vagyunk abban, hogy a mostani határidő-módosítás és a folyamatos pénzcsökkentés összefügg, és a háttérben kemény lobbicsata zajlik: talán rég megvan a nyertes, de egy kicsit jobban ki kell bélelni a már így is puha fészket. Az is lehet, hogy az egyre szűkülő forrásokkal való játszadozás ismét csak Orbán műve: hadd harcoljanak, hízelegjenek, teperjenek a polgármesterek a soványodó koncért: aki mélyebbre nyal, több fejet nyújt át tálcán, több sorstársát tudja bemószerolni a „nagyembernél”, az majd egy kicsit többet kap. Vagy nem.

Persze, ha minden csupán az érintett polgármester jellemhibáin múlna, Kaposvárra már húsz éve kétszer nyolcsávos sztráda vezetne…

Ami tehát biztos, kivitelező a 67-esre csak szeptember 15-e után lesz, és akkor sem nagyon hirtelen. Új játékos lépett be ugyanis a ringbe, a mi jó édes Lajosunk, a Simicska. Nemrég vált egyértelművé, hogy, miután a bíróság felülvizsgálta ügyüket, a Közgép újra teljes jogú résztvevője lett ennek a irdatlan, sok száz milliárdos piacnak. A cégtől, illetve a versenytársaktól jövő visszajelzések alapján tudni lehet, hogy „a Simicska-cég azt teszi, amit a szakítás után gyakorolt: annyi pályázaton indul el, amennyin csak tud, olcsó árajánlattal vág a versenytársak alá, s mivel ezzel sem nyer, megtámadja a tendereket. Ezzel a technikával korábban hónapokra blokkolta az infrastruktúra-fejlesztésre szóló közbeszerzési eljárások eredményhirdetéseit. Simicska azt ígérte a G-nap után, hogy „minden jogi lehetőséggel” élni fog a Közgép védelmében, és a jelek szerint nem tesz mást most sem”. A Világgazdaság cikkét idéztük.

Az is lehet, hogy már éppenséggel miattuk áll a balhé, és a NIF Zrt. így próbál időt nyerni, míg a kormány ki nem talál valamit Simicska és a Közgép ellen.

Mindezzel együtt egy újabb, tipikus, de egyúttal kétségbeejtő körülményre is utalnunk kell: a jelenlegi 67-es néhány szakaszon már most gyakorlatilag járhatatlan. Konkrét tengelytöréssel, gumironcsolódással fenyegető kátyúk, gödrök és felmaródások vannak az út számos szakaszán, amelyekre már nem fordítnak gondot, mert „úgyis készül az új út”.

big_potholes

A zenélő 67-es út: még talán emlékszik mindenki, hogy azt ígérték: zenélni fog a 67-es. Csak nem tették hozzá, hogy csontzene lesz… (illusztráció)

 

Egy fenét készül. Még a holdban sincs, és mire egyáltalán néhány szakasz a megvalósulás közelébe kerül, a régi ténylegesen járhatatlanná válik, és csak a gondviselésnek lesz köszönhető, ha elkerülik az itt járók a súlyos baleseteket.

Inkább már ezeknek a szakaszoknak a felújításán kellene gondolkodni, bár az ilyen katasztrofális utakon talán a teszetoszaság magyar világcsúcstartói könnyebben utolérik egyszer az őket orruknál fogva vezető hazudozókat.

H. I.

Szóljon hozzá a KAPOS-T Facebook-oldalán!