Occó kínai, Széles Gáborral súlyosbítva: Kaposvárnak sikerült jó érzékkel kiválasztani a sz@rabbik elektromos buszt

Nagyon lehúzta a Totalcar a legújabb buszbeszerzést

Hetek óta a feje tetején ugrál Szita Károly médiacselédsége kötelező örömében, hogy Kaposvárnak sikerült beszereznie két, azaz kettő darab elektromos buszt, s ezzel szerintük – már ki tudja hányadszor – a fenntarthatóság világélvonalába küzdötte magát. Sajnos hiába nyitunk újabb és újabb frontokat a debilizmó elleni harcban, a hülyeség hidrája rendre két újabb üres fejet növeszt a levágott helyébe. Még szerencse, hogy időnként egészen váratlan helyről kapunk segítséget: nemrég a Totalcar, az Index autós magazinja csúnyán lealázta a Kaposvárra érkező, kínai alvázra épített tákolmányokat.

Pedig úgy tűnt, a cselédség valódi ünnepelnivalóra bukkant a szűkös láthatáron: Kaposvár két darab elektromos buszt vásárol! Nem is akárkitől – s adjuk át a szót itt a Totalcarnak, a szókimondásáról ismert, mondhatni legendás gépjármű-szaklapnak:

„Kínai Ikarusokat vásárol Kaposvár!”

Kivált a Kaposvár Most és főszerkesztője, Szekeres „kötőjeles-identitászavaros” Marno Alán az élharcos az ünneplésben, küszködik, mint párosujjú patás a jégen: tudják, akinek „egészséges fejbőrű vidéki gyerek” létére még az Indexbe sem sikerült bejutnia. Pedig az már akkor is a NER médiahulladék-udvar egyik szemétkupaca volt csupán – s még így sem, sajna.

„A Széles Gábor érdekeltségébe tartozó Ikarus még 2018-ban mutatta be az új elektromos buszát, amely akkor még konkrétan egy (kínai) CRRC San Bus King C12-es volt … ezeknek (a Fehérváron kicsit áttervezett) járműveknek a sorozatgyártása már megkezdődött, de egyelőre csak az udvarra szerelnek össze hatvan járművet, amelyeket majd később próbálnak meg értékesíteni. Az Electrobus Europe Zrt., vagyis az Ikarus elektromos buszait gyártó és értékesítő leányvállalata már ilyen módosított kínai busszal indult az idén januárban kiírt, két darabos, kaposvári közbeszerzésen.”

A tenderen az Ikaruson kívül még a MAN kamion és buszkereskedelmi Kft. indult, a többieket ilyen-olyan formai okok miatt kizárták, ám itt jön a cikk legfontosabb állítása: a MAN Lion’s City 12E típusa

„…minden műszaki tekintetben toronymagasan jobb az Ikarus termékével szemben…”

Akkor Kaposvárnak mégsem csak a legjobb jár?

Nem finomkodik a szerző a továbbiakban sem: a részletek tekintetében még kínosabb az összevetés:

„A két jármű között számos műszaki különbség van: a Lion’s City kétszáz kilóval könnyebb, sokkal igényesebb kialakítású és jól átgondolt, jól használható belső tere van. A MAN elektromos busza UITP SORT 2 mérési ciklus szerint 405 kilométert tud megtenni egy feltöltéssel. Az Ikarus ezzel szemben igencsak kisipari, manufakturális összeszerelésű és olcsó török burkolatokkal szerelt belső tere zegzugos, sok dobogóval tarkított, átgondolatlan üléselrendezéssel, például az utasfolyosó felé van befordítva egy-egy ülés. A Citypioneer SORT 2 mérés szerint mindössze 250 kilométert tud megtenni egy feltöltéssel, ami igen alacsony értéknek számít egy modern elektromos busznál.”

Tény, hogy a MAN drágábban, két darab töltővel együtt 383 millióért

vállalta volna a két villanybusz leszállítását, míg az Ikarus végül 314 milliós ajánlattal nyerte meg a tendert. Ugyanakkor a cikk megjegyzi, hogy „…az Ikarus olcsóbb volt, de a magasabb árat kompenzálná a nagyobb hatótáv, ami a mindennapokban jóval olcsóbb közlekedést jelentett volna”.

A kaposvári városvezetés döntése azért is érhetetlen, hiszen a városban

ma kizárólag MAN Lion’s City CNG buszok közlekednek, így sokkal jobban illeszkedett volna a flottába a MAN elektromos busza. Persze azt is tudjuk, hogy ezeket az öt éve üzemben lévő buszokat, amelyekről Szita Károly és médiacselédei rendszeresen elmondják, hogy mennyire környezetbarátok, újabb öt éven belül le akarják cserélni – ha jól sejtjük, éppen ezekre a kínai-török-magyar, műszaki színvonalukban messze leszakadt tákolmányokra, melyekről a Totalcar szerzője végül gúnyosan megjegyzi:

„…Annyi előnye kétségkívül van az Ikarusnak, hogy a saját kockázatra előregyártott buszok közül Kaposvár kiválaszthatja magának a jobban sikerült példányokat…”

Csak egy egészen halk kérdés: Önök vennének buszt/kávéfőzőt/karácsonyfadíszt egy olyan embertől, aki pár éve még egészen komolyan energiacellát, korlátlan energiaforrást ígért az emberiségnek? Egyáltalán: vajon miért hagyományos akkumulátorok vannak a Széles-féle buszokban?

H. I.


Ezt már olvasta?

Szita Károly és az igazmondás: alig ért véget a közgyűlés, máris leleplezzük három durva hazugságát