Béke poraira: a megyei közgyűlés tegnapi döntésével kivégezték a Somogy Televíziót

A szálak az Orci útra vezetnek

Alig temettük el a Somogyi Hírlapot – persze csak virtuálisan, hiszen fideszes zombi formájában továbbra is itt fog kísérteni – újabb, a helyi médiavilágot megrázó földindulásról vagyunk kénytelenek beszámolni. A Somogy Megyei Közgyűlés tegnapi zárt ülésén döntött arról, hogy megválik a Somogy Tv-től, ettől a sok szégyenteljes pillanatot okozó, fogantatásától kezdve zűrös kolonctól, amely politikai hasznot nem produkált, ám az évek során annál lelkesebben nyelte a tíz- és százmilliókat – persze közpénzből. A Gyenesei István akkori megyei közgyűlési elnök által 2005-ben létrehozott „megyei televízió” alig több, mint tíz éves fennállása során soha nem volt több, mint aktuálpolitikai kapcarongy. Most viszont, mikor a közgyűlés lényegében és nem túl elegáns módon megszabadult tőle, bár volna rá okunk, nem járunk örömtáncot: emberek, kollégák fogják elveszíteni megélhetésüket, akik nem ezt érdemelték.

Egyszerűen szólva: a leépült, funkcióit, bevételeit, vagyonát vesztett sóhivatal, a megye, amely már saját hivatali apparátusát sem tudja fenntartani, hosszú évek óta finanszírozta a súlyosan veszteséges televíziót, amelynek január elsejétől el fogja engedni a kezét.

A Somogy Televízió Kht.-t 2005. július 21-én jegyezték be. Életre hívója, tulajdonosa a megyei önkormányzat volt, Gyenesei István elnök bábáskodott személyesen a világra jötte fölött, régi haverját, a korábban az MTV pécsi stúdiójánál riporterkedő Németh „Csárli” Károlyt hozta ide főszerkesztőnek. Gyenesei azért kényszerült erre a lépésre, mert ekkortájt már véglegesen megromlott a kapcsolata Szita Károllyal, így a Kapos Televízióban szabályosan letiltották, s a Somogyi Hírlapnál is az egyszer már leírt, most újra helyzetbe hozott Lengyel János, Szita harcostársa volt a főnök – ott sem termett neki sok babér.

Gyeneseit aztán, függetlenül attól, hogy mindvégig próbált két kapura játszani, a 2006 őszi önkormányzati kataklizma úgy söpörte el, mint közmunkás az őszi avart, s a Somogy Tv-vel nem ért el mást, mint, hogy a trónját elfoglaló Gelencsér Attilának izgalmas játékszert adott a kezébe. Ő persze hamarosan leváltotta Némethet, akit, hogy a gazdáján rúgjanak még egyet, még sikkasztással is megvádoltak.

kresz_somogytv

Kresz László, a Somogy Tv felvirágoztatója

Helyébe azt Kresz Lászlót hozta, akit először kirúgtak a Duna Tv-től, miután 2005-ben hírigazgatóként elmulasztotta, hogy Sólyom László államfővé választásáról megszakított hírben számoljon be a csatorna, majd egy év után a Széles Gábor-féle Echo Tv-től, Magyarország szellemi dögkútjától is távoznia kellett. Elkötelezett jobboldaliságához, pontosabban Fidesz-hűségéhez egy percig nem férhetett kétség, s így a vele kezdődő második korszak már nemcsak a szimpla személyi kultuszról szólt, hanem az ideológia tűzzel-vassal történő terjesztéséről is.

Amit azonban a „médiapolitikusok” képtelenek felfogni jobb- és baloldalon egyaránt: a szarból nem lesz sugárút.

Egy politikai presszió alatt lévő zsoldostársaság soha nem lesz képes színvonalas, kritikus, a média valódi feladatait igényesen teljesítő televíziót vagy újságot csinálni. Egészen őszinték leszünk: élő emberrel, aki azt mondta volna, hogy a Somogy Televízió jó, igényes műsorokat csinál, és szívesen nézi, nem találkoztunk.

Műsorainak többsége inkább a „nézhetetlen” kategóriába tartozott: nem ritkán hírhamisítás, torzítás, fideszes főnökeik fehérre nyalása, az ellenzék rágalmazása éppúgy nem állt tőlük távol, mint saját elvbarátaik „futtatása”. Nevenincs politológusok, hivatásos szédelgők, magukat újságírónak kikiáltó sajtócsicskák váltották egymást a stúdióban, őket kérdezték a beszélni nem tudó, szemüket meresztgető, kezükkel groteszk módon kalimpáló „műsorvezetők”.

Nézettsége, műsorainak visszhangja és egyáltalán az egész produkció vállalhatatlan volta és a ráfordított tíz- és százmilliók kontrasztja az illetékes fideszes muftik, Gelencsér Attila és Móring József Attila számára is egyre nyilvánvalóbb volt. Még korábban tettek egy kétségbeesett kísérletet arra, hogy „eldugják” a tévét, már pénzügyi szempontból: 2014-ben átalakították a fenntartó kft.-t „Somogy Társadalmi Felemelkedéséért Nonprofit Kft.”-vé, amelynek, ahogyan a neve is mutatja, sokkal szélesebb tevékenységi kört határoztak meg, így próbáltak pályázni TÁMOP-os programokra.

Ebben a cégben maradt afféle ottfelejtett, sarokba támasztott vacakként a tévé, de valamiért ez a konstrukció sem működött: Kresz László távozása után egy Gábor Márk nevű fiatalember lett az ügyvezető, ám ez sem hozott érdemi változást.

A Somogy tévé egyre kínosabb lett mindenkinek, mint a temetésen táncra perdülő szegény, félhülye rokon.

media_solutions_kft

A Somogy Tv-t átvevő Media Solutions Kft. céghálója. A cégnek nincs múltja, így a tulajdonosok másik, hasonló tevékenységet folytató cégét vettük górcső alá.

 

Nos, ezt lesz kénytelen nélkülözni a „nagyérdemű” januártól. Az eltüntetés pontos menetrendje még nem ismert, de információink szerint úgy, ahogy van, ingyen átadják egy Media Solutions nevű kft-nek, amelyet az idén áprilisban alapított két, Visz községben lakó magánszemély, Pulai Gábor és Pulai-Farkas Barbara. Egyikük sincs még harminc, a cég székhelye Budapesten van.

A cégkapcsolati hálóból annyi derül ki, hogy Pulai-Farkas Barbara egy másik, Media Design Hungary nevű, Kaposváron bejegyzett kft.-nek is az ügyvezetője, amely a nyilvánosan hozzáférhető információk szerint állami szervezetek pályázatainak kommunikációjával foglalkozik.

media_design_szerz_gyivi

A Media Design Hungary hangzatos nevű kaposvári cég egymilliós szerződésének bevezetője.

 

Többek közt a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Megyei Kirendeltségével, a volt GYIVI-vel szerződtek „kommunikációs és disszeminációs feladatokra” a KEOP 5.6.0/12-2014-0030 számú pályázattal kapcsolatban, közel egymillióért. A különös csupán az, hogy a kirendeltség honlapján, a munkatársak közt

ott található egy Pulai Gábor, műszaki referens. Nyilván véletlen.

Ugyanitt találjuk azt a Lőrincz Sándort is, aki előszeretettel nevezi magát újságírónak, és gyakran vezette a „Miért?” roppant eredeti címet viselő műsort. Nyilván ez is véletlen, mint ahogy az is, hogy Bátori Zsolt, aki ma már főigazgatóság budapesti nagyfőnöke, korábban a somogyi kirendeltség vezetője volt, előtte pedig a Somogy Megyei Közgyűlés főosztályvezetője, akiből Gelencsér 2014-ben alelnököt akart csinálni.

Véletlenek sorozata.

*Update: mint ahogy az is véletlen, hogy Kresz László pedig ma a Főigazgatóság osztályvezetője Budapesten. Haverok, buli, Fanta…

A Media Solutions – melynél nem kizárt, hogy éppen erre a feladatra alapították – veszi át a cég vagyontárgyait, és – úgy tudjuk – összesen négy fő munkatársat, két szerkesztő-riportert és két operatőrt. Nekik lesz a feladatuk, hogy úgy tegyenek, mintha még működne egy évig a tévé, és híradót gyártsanak – naponta. A terv az, hogy – főleg nyáron, a Balaton-partról – az MTVA-nak szállított anyagok bevételéből lesznek majd önfenntartóak.

Mondhatnánk, erre befizetünk. Persze azért mindenkinek megvan a magához való esze, ha pénzről van szó: habár ingyen kapja meg a cég ezt a fantasztikus értéket, a megyei közgyűlés harminckétmillió forint erejéig kezességet vállal az esetleges veszteségek pótlására. Azt egyelőre nem tudni, hogy az utcára kerülő munkatársak felmentését, végkielégítését miből finanszírozzák.

Szerintünk szükség lesz arra a kezességvállalásra. Ha ugyan nem a televízió technikai eszközeinek, és ennek a pénznek a szoros vagyonfelügyelet alóli kivonásáról szól az egész történet.

Elvégre egy hullának is lehetnek hasznosítható alkatrészei.

H. I.

Nyilvánítson véleményt a KAPOS-T Facebook-oldalán!