Pártja ellen indul a választáson a veterán szoci szakszervezetis, Szöllősi Istvánné

Kizárás fenyegeti, mert egy helyi civil egyesület jelöltjeként indul – Frissítés!

Komoly meglepetést okozott a somogyi megyeszékhelyen Szöllősi Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének egykori főtitkára, az MSZP egykori parlamenti képviselője azzal, hogy egy kaposvári civil egyesület, a Polgári Szabadság Platform jelöltjeként indul az önkormányzati választásokon. Miután most is tagja a szocialista pártnak, ráadásul megyei elnökségi és országos választmányi tag, szinte biztosan kizárás vár rá, de – ahogy fogalmazott – „ha őt egy Jobbikkal szövetkező párt kizárja, arra akár büszke is lehet”. Kapott hideget-meleget, s még fel is szólították: lépjen ki önként a pártból, ha jót akar.

Szöllősiné 1989-től volt a PSz főtitkára, 1994-98 között az MSZP országgyűlési képviselője, Békés megye ötös választókerületében szerzett egyéni mandátumot. Megrögzött baloldaliként saját bevallása szerint már a Bokros-csomag miatt is súlyos vitái voltak a pártvezetéssel. Ez végül 2004-ben, Medgyessy Péter bukása után, amikor a párt testületei Gyurcsány Ferencet támogatták Kiss Péter ellenében miniszterelnöknek, kenyértöréssel végződött.

– Egy akkori helyi vezető a taggyűlésen azt mondta nekem: „pofa be”. Felálltam, és kimentem – idézte fel az Átlátszónak az akkori eseményeket.

Több mint egy évtizedre szakított a szocialista párttal, s csak a közelmúltban, Árok Kornél hívására tért vissza a Kaposvár környéki MSZP-alapszervezetbe.

Árok Kornél legújabb pártkarrierje hasonlóan színes történet. Számos szak- és pártszervezetet boldogított, főként a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnökeként és a Szolidaritás Mozgalom társelnökeként vált ismertté, de megjárta pl. 2014-ben a Schmuck Andor-féle Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártját, ahol rövid időre budapesti főpolgármester-jelölt is volt. Most Kaposváron csapos egy italmérésben.

Árokot a kaposvári szervezet nem fogadta tagjai közé, valószínűleg cifra

politikai múltja miatt. Ám belépett egy addig tetszhalottnak látszó pártalapszervezetbe Kaposvár környékén – a kaposvári MSZP-tagok szerint alig néhány fős, névleges tagsággal. Ennek ellenére Árok Kornél már megyei alelnök is.

Szöllősi Istvánné

Az MSZP Somogy megyei próbálkozásáról egy ellenzéki összefogás érdekében nemrég írtunk: azóta kiderült, hogy minden

ellenzéki párt külön indul a megyében.

Árok hívására lépett be újra a városkörnyéki szervezetbe Szöllősiné, ám most innen is kifelé áll a szekérrúd: az MSZP alapszabálya szerint ugyanis, ha egy tagjuk a párttal vagy olyan szövetséggel szemben indul a választáson, amelynek az MSZP tagja, kizárással kell számolnia.

Ennek ellenére a veterán politikus

állítja: nem ő változtatott az értékrendjén, hanem a szocialista párt veszíti el sorban azokat az ideológiai kapaszkodókat, amely nélkül szerinte nincs tisztességes, az emberek boldogulását szolgáló politika.

– Az utolsó csepp a pohárban

számomra az a bizonyos hetedik alkotmánymódosítás volt – fogalmaz. Azt, hogy az én pártom egy olyan szervezettel szövetkezzen, amely segédkezet nyújtott a Fidesznek abban, hogy alaptörvényben rögzítsék az otthontalan, kisemmizett emberek „törvényes” üldözését, gyalázatosnak tartom. (Közismert, hogy a Fidesz mellé a Jobbik is odaállt az azóta is folyamatos viták kereszttüzében álló módosítás ügyében.)

Kilépni nem kíván a pártból.  Viszont egy másik, helyi, őt szintén érzékenyen érintő, ún. Deseda-ügy kapcsán került közel a Kaposváron 2010 óta működő Polgári Szabadság Platform nevű civil szervezethez. A PSzP 2013-2018 között – kettős tagsággal – a tavaly megszűnt Együtt pártot is képviselte Kaposváron.

A Deseda víztározó, Kaposvár mesterséges tava, mondhatni büszkesége,

az idén tavasszal került be az országos hírfolyamba: példátlan, a száz tonnát közelítő halpusztulás sújtotta az országos hírű, közkedvelt vízisport-, kiránduló- és horgászhelyet. Főként nagytestű, planktonevő busák tetemei úsztak a víz színén, s a kaposvári, Szita Károly vezette önkormányzat érdemben nem sokat segített a tavat üzemeltető horgászegyesületnek, és az akkoriban épp

az összefogással bajlódó ellenzéki pártok sem fordítottak kellő figyelmet az ügyre.

Legalábbis annyit nem, amennyit a magát a Deseda szerelmesének tartó Szöllősiné elvárt volna. A PSzP viszont, amelyet amúgy különösebb indok nélkül kihagyott az együttműködésből a „hivatalos” ellenzék, a választás egyik legfontosabb témájának tekinti a Deseda ügyét – több lakossági fórumot szerveztek, s igyekeztek minden eszközzel napirenden tartani.

Szöllősiné volt az, aki magánszemélyként, környezetkárosítás miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, mert – hasonlóan a PSzP-hez – úgy gondolta, hogy nem szabad megállni a szokásos „elöregedtek a busák” -magyarázatnál, sokkal inkább a környező mezőgazdasági kultúrák

növényvédőszer- és műtrágya-szennyezése játszhat közre a halpusztulásban.

A kilencvenes években sokat szereplő, saját pártjában számos konfliktust felvállaló politikus azzal, hogy elvállalta a civil szervezet jelöltségét a tó környékét is magában foglaló körzetben, sejthetően az utolsó meccsre készül a szebb napokat látott MSZP-vel szemben: innen valószínűleg nem lesz újabb visszaút, valaki másnak kell majd lekapcsolni a villanyt. Ha nem is Szöllősiné elvesztése sújtja majd végleg a porba a szocialistákat, nem hiányzik nekik, különösen Somogy megyében egy újabb kínos történet.

 

Az írás az Átlátszó.hu és a KAPOS-T közös tényfeltáró projektje keretében készült, eredetiben itt olvasható.


 

Frissítés: Ahogy arra számítani lehetett, a több mint egy hete megjelent írásnak meglehetősen zajos utóélete van: számos Facebook-poszt, szélsőséges vélemények sora született a cikk nyomán. Szöllősiné számított rá, hogy vihart arat, ugyanakkor elmondta, számos támogató, biztató üzenetet is kapott itthonról és az ország minden részéből.

Sokan fogalmazták meg ugyanazt, amit ő: Kaposváron a szocialista párt nagyon rosszul jött ki az „összefogásból”, hiszen egy kiváló, rátermett polgármester-jelöltet veszítettek, aki ráadásul a listán sem kapott bejutó helyet. Az MSZP lenullázásában a Jobbik, az LMP és a Momentum lelkes partnerre talált a helyi DK-ban.

A kpsvr, a pártösszefogás kampányhíradója persze „megtalálta” a szájuk íze szerinti városi legendát Szöllősiné történetében: ő valóban kinyilvánította, hogy nem kíván olyan szervezetben részt venni, amely a Jobbikkal együttműködik. Ebbe kapaszkodva Bogdán Erik Felder Frigyes egy harsány, „Hidegzuhany!” c. cikkben kürtölte világgá, hogy a Polgári Szabadság Platform, amely Szöllősinét jelöltként indítja, soha nem is akart megállapodni a Kaposváriakért Egyesülettel, hiszen abban a Jobbik is ott van. Vaslogika.

Pintér Lóránd, a PSzP elnöke, akit a cikk hazugsággal vádol, elmondta, hogy épp ellenkező a helyzet: a kpsvr hazudik. Tavasszal, mikor a Kaposváriakért Egyesülettel az egyeztetések zajlottak, még szó sem volt arról, hogy Szöllősiné jelöltje lesz a szervezetnek. Nem beszélve arról, hogy a KE akkori ajánlatai „értékelhetetlenek” voltak – nyilván nem véletlen, hogy írásban kérték: a részletek ne kerüljenek nyilvánosság elé. Most pedig megpróbálják újraírni a történelmet.

A közös indulás „hajója” elment, most már csak az öt körzetben lehetséges koordinált jelöltállítás forgatókönyvén lenne érdemes dolgozni – fogalmazott Pintér Lóránd – a PSzP ennek érdekében kész minden érintettel megállapodni.

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!