„Kaposváron nem tudunk koronavírus-fertőzöttről”, de hol vannak a hivatalos területi adatok?

Harc az információs monopóliumért

Lepődjenek meg, vagy kapjon a fejéhez, aki helyi/országos cselédmédia megveszekedett híve: szerényen azt állítjuk, hogy eddig a KAPOS-T bánt a leginkább felelősségteljesen a járvánnyal kapcsolatos helyi információkkal. Először elejét vettük ugyanis annak a pániknak, amely annak nyomán esetleg kitört volna, hogy a Kontrássy utcai rendelőből egy fertőzésgyanús esetet védőruhában elszállítottak – rákényszerítettük a kórházat, hogy adjon ki nyilatkozatot. Másrészt pedig felléptünk – úgy tűnik, sikeresen – a hisztériakeltő hecckampány ellen, amely az idős polgártársainkra irányult. A felelős hatalom ugyanis mindkét esetben hallgatott, s a hiteles információk eltitkolása sokkal nagyobb veszéllyel jár, különösen a közösségi oldalakon terjedő, valóban ellenőrizetlen hírek idején. Most is szigorúan a felelősségérzet vezérel minket, midőn felhívjuk a figyelmet a helyi járványtájékoztatás furcsaságára.

Ma talán az egyetlen ország vagyunk a világon – persze az Iránhoz hasonló

diktatúráktól eltekintve, ahol már tömegsírokba temetnek – amely nem közöl hivatalos területi adatokat a fertőzöttekről, házi vagy egészségügyi intézményben lévő karanténban tartottakról, stb. Hangsúlyozzuk: területi adatokról van szó. Azt, hogy Kővágószöllősön találtak egy fertőzöttet, a helyi polgármester Facebook-oldaláról tudta meg a közvélemény, ahogy a balatonlellei esetet is.

Hivatalosan nem erősítették meg, igaz nem is cáfolták ezeket, de az Index, a 444 és a RTL Klub arról számolt be tegnap, hogy több tucat kérdésük közül

egyre sem válaszolt a válságtörzs az első online sajtótájékoztatón,

pl. a területi adatokra vonatkozóan sem. És itt jön a kétkedésre okot adó mozzanat: ha valaki ellátogat Kaposvár Megyei Jogú Város hivatalos weboldalára, a koronavírus-információk pont alatt a következőket olvashatja:

„Kaposváron továbbra sem tudunk koronavírus-fertőzöttről! Helyi adatokat csak az operatív törzs tájékoztatását követően tudunk majd közölni!”

 

Kaposváron azért sem tudunk koronavírus-fertőzöttről, mert az operatív törzs nem közöl területi adatokat. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ellenkező esetben feltétlenül lenne Kaposváron fertőzött személy, de sokkal megnyugtatóbb lenne, ha biztosat tudnánk. Ezt sem hitelesnek, sem naprakésznek nem neveznénk.

 

Magyarul, s még egyszer hangsúlyozzuk, nem a pánikkeltés a célunk, hanem épp ellenkezőleg, a fokozott óvatosságra való felhívás: az, hogy „nem tudunk” fertőzöttről, nem jelenti azt, hogy nincs ilyen a városunkban, csak azt, hogy az országos operatív törzs

még mindig nem ad ki területi adatokat, vagyis Kaposvárra vonatkozóakat sem!

Ezért biggyesztették oda utólag a második mondatot a kaposvári tájékoztató oldalra, mintegy mentegetőzésként. Az állami irányítás alá tartozó intézmények pedig el vannak tiltva az önálló tájékoztatástól: minden területi esetet valamilyen magán-forrásból, pl. a közösségi oldalakról tudunk.

Amúgy pedig szerintünk az is elfogadhatatlan, hogy Kaposvár lakóinak

Szita Károly polgármester politikusi Facebook-oldaláról kell tájékozódnia létfontosságú ügyekben, s a helyi sajtó sokszor nem is közli annak kivonatát írásban. Így a polgárok rákényszerülnek a politikusi (propaganda)oldal követésére, ahol ezért jócskán meg is ugrott a követők száma. Tiszta haszon.

Megjegyeznénk: ezt művelték abban az emlékezetes esetben is, amikor pl. a püspöki beiktatást Szita Facebook-oldala sajátította ki, s csak innen lehetett lehetett átvenni. Ezzel próbálkozott Orbán Viktor is az emlékezetes „tátogós” tájékoztatója idején, ahol ugyan százötvenezerrel bővült a tábora, de feltesszük: többségük nem a Fideszre fog szavazni legközelebb.

Már, ha lesz legközelebb: a kormány most éppen korlátlan felhatalmazást kér

határozatlan időre, mely itt, a demokratikus Európában meglehetősen szokatlan lépés. Szóval „a kormány a helyén van”, jelentsen ez bármit, és folytatja az eszement harcot az információs monopólium kisajátításáért a járvány napjaiban is.

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!