Eddig tartott: pár hónap alatt már a harmadik külső tag, dr. Kálmánné Kovács Kata is távozott a Töröcske-Zselic kertváros részönkormányzatából

„Milyen kár, hogy a gyávák harsogásától már alig hallani a bátrakat…”

Néhány napja benyújtotta lemondását a töröcskei településrészi önkormányzat külső tagja, dr. Kálmánné Kovács Kata. A KAPOS-T írása nyomán ismerte meg őt a kaposvári közvélemény, miután önzetlen és sokrétű jószolgálati tevékenységeinek egyikét, az elhíresült „padkihelyezést” a Vadkörte utcai játszótérre első körben hatósági vegzálással hálálta meg a városháza. Akkor végül úgy festett, hogy jóra fordulnak a dolgok, őt pedig – nyilván közéleti-jótékonysági aktivitása okán – felkérték, hogy legyen tag a töröcskei részönkormányzatban, ahol éppen – ebben a ciklusban már másodszor – megüresedett egy hely. Örömmel elvállalta, úgy gondolta, hogy ez szélesíti a lehetőségeit, ám nemrég elmesélte nekünk, hogy csalódott, így néhány rövid hónap után benyújtotta lemondását. Munkássága azért nem maradt visszhangtalan: bekerült az imami magazin „Év női példaképe Somogy vármegyében 2023” pályázat döntőjébe.

A töröcskei részönkormányzatnál meglehetősen nagy a jövés-menés:

tavaly áprilisban Darabos Anita – szintén külső tag – mondott le, majd szeptemberben az őt felváltó Jandzsó Jenő is lelépett. Ekkor kérték fel Katát, aki lelkesen vetette bele magát a munkába, bár hangsúlyozzuk, a legtöbb tevékenységét csupán folytatni kellett. A Vadkörte utcai játszótéren, ahová a padot is kihelyezték, soha nem járt még hivatalos, városi fűnyíró, mindig ők gondozták a zöldterületet.

Most már egy helyes kis „minikönyvtár” is színesíti ott a kínálatot,

benne a környéken élők adományaival, melyeket bárki olvasgathat a helyszínen, hazavihet, bővíthet, cserélgethet. A házuk előtt, a „szeretetfogason” kihelyezett kabátok várják a rászorulókat, már vagy kétszáz talált így gazdára. Egyre bővülő támogatói körével rendszeresen „felejtenek ott” saját készítésű textiljátékokat a város játszóterein, de Valentin-napon is sokan találkozhattak velük a belvárosban, a sétálóutcán:

textilszíveket osztogattak a járókelőknek.

Kata önkéntes beteglátogató a kórházban, adományokat gyűjt a Borostyán Anyaotthonnak, de tőle származik a „Vigyél egy termosz meleg teát az osztálytermekbe” kezdeményezés is. Az egyre növekvő számú szövetségesével alapított „Kertvárosi Hírvivő” nevű Facebook-csoportban csak egy rövid felhívást kellett közzétenniük, hogy a környékükön lakó nehéz sorsú, gyermekét egyedül nevelő fiatalasszony sok-sok tűzifát kapjon.

Kata az egyre szélesedő civil támogatás mellett azonban

attól, akitől a leginkább elvárható, s akinek a legnagyobbak volnának a lehetőségei – konkrétan ezalatt az önkormányzatot és Czimmermanné Németh Andreát, a körzet fideszes képviselőjét értve – vajmi kevés támogatást kapott. Legtöbbször csak egy megjegyzést: „te túl sok vagy”. A töröcskei közösségi házban rendezett farsang volt az utolsó csepp a pohárban: félsötétben, hideg teremben kellett megtartaniuk a rendezvényt, ahogy fogalmazott, „méltatlan körülmények között”. Czimmermanné ide is csak félórára látogatott ki.

Úgy tűnik tehát, körülbelül ennyi volt Kata „politikai karrierje”,

amely számára egy percig sem politikáról szólt, csak – saját megfogalmazása szerint – „a lélekmentő munkáról”. Ahová viszont becsöppent, a fideszes vezetésű önkormányzatban másképp van: ott még a levegővétel is politika. Számos forrásból tudható, hogy Szita Károly, aki már többször bejelentette, hogy 2024-ben ismét indulni kíván, fiatalítani akar: a fideszes képviselők idősödő és fáradó, egyre unottabb és érdektelenebb részét le kívánja cserélni. És nem kétséges, hogy ez a nagy többség: el sem olvassák az előterjesztéseket, a közgyűlésen egy papírcetli vagy egy tablet nem sok, annyi sincs előttük, hozzá nem szólnak, várják a megváltó végszót, meg a banki utalás pittyenését a telefonjukon.

Közröhej például, hogy a részönkormányzatok éves „munkaterve”

jellemzően abból áll, hogy felsorolják a városi közgyűlések időpontjait… Nyílt titok, hogy a részönkormányzat nem más, mint fideszes kifizetőhely: minden Szita-párti képviselő tanácsnoki tiszteletdíjat, 260 ezer forintot kap, az is, akinek nem jutott bizottsági elnöki hely – őket településrész-önkormányzati elnökként fizetik ki. Így nem csoda, hogy nem rajonganak azért, ha feltűnik valaki, aki tenni is akar: a tizenöt-húsz éve az önkormányzatban melegedő fideszes őskövületek, akiket a fitt, fiatalos és tettrekész Szita Károly ki akar kukázni,

nem látják szívesen a versenytársakat. Még szeretnének maradni.

Amit Kata csinál, annak igazából – már, ha mindenképpen intézményes formára gondolunk – egy civil szervezetben, egyesületben volna a legjobb helye. Tudjuk, hogy még ott is megtalálja a hatalom a neki tetszőket és az ellenséget, de, míg vannak néhányan, mint pl. ő, akik nem húzzák be a nyakukat, és nem állnak be a sorba, van remény.

A sok szívmelengető jótett mellett emiatt  (is) lehet szavazni az imami oldalán:

https://kaposvar.imami.hu/dr-kalmanne-kovacs-kata-az-ev-noi-peldakepe-somogy-varmegyeben-2023-palyazat-dontose

H. I.


Ezt olvasta már?

A Birodalom visszavág: tényleg elhittétek, hogy Kaposváron győzhet a jó szándék és a tenni akarás?