És akkor hol is van a beígért közbringa? A városházi környezetvédelmi igazgató úgy beszél róla, mintha létezne!

Mármint a kaposvári közbicikli-rendszer, melyet 2020 júniusára ígért nyilvánosan Borhi alpolgármester. Frissítve!

Szóljon, aki látta valahol: nem Zsombort, rá annyira nem vagyunk kíváncsiak, a közbringát. Már nem is éreznénk otthon magunkat, ha egyszer az életben valamit normálisan csinálna a lebutított, megfélemlített városházi apparátus: most éppen az általunk is nagyon várt levegőtisztasági projektbe, ill. annak kötelező reklámozásába sikerült egy kicsit belenyúlni. A Kapos Tv honlapján ugyanis megjelent a „nyilvánosság biztosítása” címszó alatt egy reklámcikk, amelyben azt állították,

„… a Kaposvári Közlekedési Központ megépítése, a helyi közösségi közlekedést kiszolgáló alacsony kibocsátású CNG gázüzemű buszok forgalomba állítása, valamint az elektromos közbringa és roller rendszer kialakítása mind azt a célt szolgálja, hogy a városban élőknek legyen lehetősége választani a közlekedési alternatívák között célpontjaik eléréséhez…”

Azt hagyjuk is, hogy ezek a cikkek a Fidesz-rendszerben egyértelműen a csicskamédia

kistafírozásának eszközei, ráadásul a folytonosan mocskolt-köpködött EU pénzén. Néhányszor már szóvá tettük: a legordasabb akciók egyike pl. az volt, mikor a Táncsics gimnázium és a Klebelsberg kollégium udvarába – uniós pénzen – kerékpártárolókat építettek összesen 5.6 millió forintért, majd minderre – nem tévedés! – kifizettek a Zselici Forrás Kft.-nek, a Kaposvár Most és kapcsolt részei kiadójának 2.8 milliót „rendezvényszervezés, reklám, hirdetés és nyilvánosság biztosítása” címén.

5.6 millióért építettek (legyünk jóhiszeműek), aztán a qrva nagy semmit

2.8 millióért szénné promózták a csókos médiában – nyilván teljesen feleslegesen. Persze, hogy nem szoktak le erről azóta sem: a Hungairy programban – végre, talán – levegőtisztaság-mérés is lesz a városban. Még híre-hamva sincs ugyan, de a pénz már nyilvánvalóan kellett a kutyaeledelre a csahosoknak, így a reklámcikkben kicsit megdicsérte magukat a városháza környezetfejlesztési igazgatója, Kovács Katalin.

Megjegyeznénk: azt a KAPOS-T tette szóvá – először és egyetlenként – hogy Kaposvár azon kevés megyei jogú városok egyike, ahol nincs hiteles, online adatokat szolgáltató levegőtisztaság-mérés, ám ez a városházát és kapcsolt részeit soha nem akadályozta meg abban, hogy időről időre világgá kürtöljék: tiszta a levegő. (Nyilván a múlt századi tolvajnyelv értelmében használták a szófordulatot: lehet lopni.)

Most ismét ezt az utat járják, így a Kapos Tv honlapján megjelent promó-cikk

sem fog a hitelesség mintaképeként bevonulni a helyi sajtótörténetbe, ugyanis úgy beszél a kaposvári közbringa-rendszerről, mintha létezne: „az elektromos közbringa és roller rendszer kialakítása mind azt a célt szolgálja…” Kovács Katalinnak úgy látszik, senki nem szólt, hogy a kaposvári, írd és mondd három darab állomásból álló közbringa-rendszer már 2018-ban csúnyán eltaknyolt: az állomásokat leszerelték, és a közbicikliből mindössze egy

Facebook-hozzászóló zseniális névjavaslata maradt: „legyen Taposvár!”.

Azt is megírtuk persze – csak mi és csak itt – hogy már 2018. december 31-én készen kellett volna lennie a 18 állomásos, 160 elektromos rásegítésű kerékpárból álló rendszernek, amire 2016-ban (!) megkapta a pénzt a város. Mikor kínos, bizonytalan ügyekről van szó, Szita Károly Borhi alpolgármestert küldi a nyilvánosság elé, akin akkor is látszott, hogy azt sem tudja jóformán, hol van.

 

Fake news Kapos Tv (vagy városháza) módra: bal oldalon a Kossuth téri (egykori közbringa-dokkoló) és napjaink kiábrándító  valósága.

 

Mindenesetre ő megígérte, hogy a kaposvári közbringa-rendszer 2020 júniusában

mind a tizennyolc-húsz állomásával és 160-180 kerékpárjával a kaposváriak és az ide látogatók rendelkezésére áll majd. Nos, ebből semmit nem látunk, pedig eljött az idő. Az eset azért is súlyos, mert az említett 987 millió forintnak már lett gazdája a közbeszerzésben: az elkopott sárga bringaút-felfestéseket újították fel belőle, s (talán) elkészül egy-két épített szakasz is.

A tenderben viszont már szó sem volt a közbringáról, így kérdéses:

ezt a részt ki, mikor, és főleg miből fogja teljesíteni? Amúgy tegyük hozzá: a G7 c. gazdasági portál nagyon alapos cikke szerint a világ már túlhaladta a dokkolós-állomásos technológiát: Budapesten is feltűntek a Lime okosrollerei, amelyeknek nem kell dokkoló, GPS-alapú a vezérlésük. A felhasználó ott hagyja, ahol akarja.

Tegyük hozzá, ezzel ugyanúgy járnak, mint a biomassza-fűtőművel:

mire a nyögvenyelés egyáltalán eljut a megvalósításig, már törlik is az EU-ban a környezetbarát, megújuló energiaforrások közül.

Szóval lehet, hogy nem is kéne már annyira erőlködni ezen az idejétmúlt és drága állomásos rendszeren sem, ha egyáltalán érdemes: a G7-cikk szerint ugyanis csupán az EU-s támogatások miatt volt érdemes ezeket telepíteni Magyarországon,

fenntartani pedig szinte biztosan ráfizetéses lesz.

Az mindenesetre biztos, hogy a sportcsarnokokkal, sportuszodákkal, út- és hídépítésekkel, tehát azzal, amiből közvetlenül vagy közvetetten tíz- és százmilliárdokat lehetett Mészáros Lőrinc zsebébe pörgetni, nagy volt a sietség. A környezetvédelmet, a társadalmi jóllétet segítő projektek körül viszont mintha nem lenne ekkora kapkodás.

Az pedig csak hab a tortán, hogy egy nemlétező rendszerrel büszkélkednek: lehet, hogy addig jó nekünk, amíg nem nyúlnak semmihez?

H. I.

Frissítés, 2020. 6. 2.: Habár egy hétig ott feszített a cikk a Kapos Tv főoldalán, mára, nyilván a jó lelkiismeret jegyében hirtelen eltüntették – még az elmúlt napok hírei közt sem található, így kivételesen idetesszük az elérését, ha valakinek netán zöldséghiánya van:

http://kapos.hu/hirek/reklam/2020-05-26/kaposvar_levegojenek_tisztasaga_mindannyiunk_kozos_feladata.html 


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!