Szita Károly és csapata ott folytatja, ahol abbahagyta: közgyűlési jegyzőkönyv a tudatlanság és arrogancia fellegvárából

Bohócügyi referens: Pintér Rómeó

Csak két-három hetet kell általában várni, hogy felkerüljön az utolsó, jelen esetben az október 31-i közgyűlés jegyzőkönyve a város honlapjára. Ennek okait részletesen kifejtettük korábban: nem elég, hogy kőkeményen cenzúrázzák, átírják az ott elhangzottakat, hogy egy szigorúan preparált változat kerüljön csak a nyilvánosság elé, ráadásul ez a munka láthatóan potenciális analfabétákra van bízva, különben nem venne igénybe többet néhány óránál. Arról nem beszélve, hogy már az egyetlen önkormányzat lehet a kaposvári az országban, ahol nincs elérhető hang- vagy képfelvétel az ülésről. És – sajnos, vagy hál’ istennek – még így is kell fűznünk hozzá kommentárt.

Kezdve ott, hogy az emlékezetes ellenzéki mandátum-ügy úgy csapódott le a közgyűlésen, hogy abból Mihail Bulgakov simán újraírhatta volna Képmutatók cselszövése c. darabját. Amit ezek ott eljátszottak… Szita Károly homlokát ráncolva, gondterhelten megkérdezte jegyzőjét, Csillag Gábort, hogy akkor most miért is nincs betöltve ez a két képviselői hely?

Csillag úr vette a lapot, mintha nem épp Szita Károly parancsai alapján értelmezte

volna félre az egész ügyet – pártatlanul és részrehajlásmentesen – s úgy tett, mint aki szintén nem érti: Horváth Ákos és Fejes István lemondtak a mandátumukról, a helyükre először jelöltek két személyt, majd a jelölést visszavonták, s beadtak újabb kettőt, majd ismét visszavonták a jelölést.

Nos először is erről kell elmondanunk, hogy finoman szólva sem fedi a valóságot.

Egyértelmű: Szitáék csupán azt a látszatot akarják erősíteni, hogy az ellenzéki oldalon teljes a káosz, s ebben segít nekik a jegyzői „értelmezés”. Holott éppen Csillag Gábor volt, aki felhívta az ellenzék figyelmét: született egy kormányhivatali állásfoglalás arról, hogy a lemondott képviselők helyére nem muszáj a sorrendben következőket küldeni, bárki jöhet a listáról.

Végül – ahogy Pintér Attiláék nyilatkozatából ez ki is derül – emiatt gondolták újra azt, hogy ki foglalja el a megüresedett két helyet, s delegáltak teljesen szabályosan két jelöltet, akiket többségi szavazás útján választottak ki.

A szavazáson vesztes Felder Frigyes ezt a megállapodást rúgta fel,

ám ő nem a jelölést vonta vissza, ahogy Csillag állította, csupán a tőle származó meghatalmazást. A különbséget azért egy kezdő jogásznak is illene tudni, nekünk viszont azt nem árt észben tartani, hogy a jegyző úr hasonlóan dicstelen szerepet játszott 2016-ban, mikor Szita Károly a törvény semmibe vételével próbált felállni a közel tizenkilencezer kaposvári által rámért megrendítő csapásból.

Az ülésen aztán folytatódott a szórakoztató műsor: az ellenzéki képviselőknek,

beleértve Nadrai Norbertet is, a közgyűlés Szervezeti és Működési Szabályzatának felülvizsgálatánál eszébe sem jutott felvetni pl., hogy kép- és hangfelvétel nyilvánosságra hozatalával tegyék hitelesebbé a működésüket. Így marad ez is régiben: Szekeres Alán sajtópribék fogja meghatározni, mi marad az utókornak a hajcihőből.

A szöveg döntő része ezek után az a rizsaáradat, amely „Szita Károly örökös programjaként szolgáló, ömlesztett bullshitgyűjteményének” nevezhetnénk jobb híján, s amivel majd alkalomadtán, itt-ott foglalkozunk majd, de ígérjük, módjával, nehogy megártson.

Inkább a kis közjátékokkal, amelyek annyit biztosan előre vetítenek,

hogy a 2019-2024-es önkormányzati ciklusban Kaposváron pontosan ugyanúgy mennek majd a dolgok, mint annakelőtte. Az ellenzéki képviselők hozzászóltak, Szita Károly és a famulusai pedig a megszokott, primitíven arrogáns módon próbálták kioktatni őket, kihasználva, hogy ebben az SZMSZ-nek nevezett trágyarakásban még válaszadásra sincs lehetőség.

 

Szóval itt a nagy csont, aminek már rég meg kellett volna akadni a kaposváriak torkán: a Statisztikai Szemlében megjelent tanulmány 2017-es GDP-adatokat tartalmazó táblázata. Kicsit vágtunk belőle, hogy a fejléc és a lényeg, a magyar városok adatai látsszanak. Akinek van szeme, így is látja: Kaposvár és környéke – így mérik legújabban – az országban Salgótarjánt és Nyíregyházát előzi meg, mindenki mástól – pl. Nagykanizsától, Szekszárdtól is – csúnyán le van maradva GDP tekintetében. Erről beszélt az ellenzéki képviselő, s erre kéne gombot varrni negyed százados polgármesterség után, merthogy csakis a gazdasági teljesítményből fakadhat a magasabb jövedelem, semmi másból.

 

Bereczki Dávid pl. azzal érvelt, hogy a „2017-es adatok szerint Kaposvárnak 11.540 €/fő/év, összehasonlításképp a leggyengébben teljesítő Salgótarján 10.365 €/fő/év és kisebb megyei jogú várost is említve Nagykanizsa 16.027 €/fő/év a GDP-je”.

Erre Szita „nagyobb szerénységet kérve” kioktatta, hogy „nem mérnek a városokban, a városoknak nincs GDP-je, a legkisebb mérési térség a megye”. Nos, akinek itt nagyobb szerénységet kéne tanúsítania, az éppen a

„Papa”, ahogy a polgármestert rajongói nevezik: de, bizony mérnek ilyet.

Statisztikai Szemle, 97. évfolyam 8. szám, 749—778. oldal: A vállalkozói ökoszisztéma Magyarország városrégióiban. Olvasni kéne néha, vagy legalább olyan embereket foglalkoztatni, akik jártasak az effélében. Innen lehet megérteni, hogy Szita Károly és csapata miért egy középsúlyos értelmi fogyatékosoknak való, kifestőkönyv-szerű lózunggyűjteményt verejtékezett össze program gyanánt: bonyolultabb szövegekkel maguk sem boldogultak volna.

A gyökérség Signum Laudisát ezen a versenynapon a frissen kinevezett

Pintér Rómeó Fidesz-frakcióvezető vitte el. Új söprűként nagyon bizonyítani akart, mert hozzászólásában – amúgy ellentétesen az SZMSZ-szel, és a lovagiassággal, hisz az ellenzékieknek nem volt módjuk válaszolni – azzal próbálta alázni Molnár Pétert és Bereczki Dávidot, hogy „tegyenek fel önálló kérdéseket” mert „akik évek óta itt ülnek, tudják, hogy ezek a Pintér Attila örökzöldek voltak … ne csináljanak magukból bohócot”.

„Bohócot”, mondja az a Pintér Rómeó, akinek életében még nem volt egy önálló

gondolata, aki valószínűleg a nászéjszakáján arája fülébe suttogott szavakhoz is írásban engedélyt kért előzetesen a polgármestertől, s akinek úgy mellesleg fogalma sincs – főnökéhez hasonlóan – hogy a GDP-t eszik vagy isszák.

„Szerénység! Ne tömjénezze magát! Szerénység! Ha én valamit szeretek magamban, az a szerénység.” (Bástya elvtárs a Tanúból.)

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!