Közmeghallgatás Kaposváron: adnánk néhány ötletet, ha valakinek kérdezni támad kedve

Csütörtök, 17-e, 18 óra, városházi díszterem

Most – talán éppen a KAPOS-T figyelmének köszönhetően – nem próbálták meg titokban lezavarni az éves kötelezőt, ahogy tavaly, s legalább a városháza honlapjára kiírták. Máshol azért annyira nem reklámozzák: a helyi propagandaszervekben évekkel korábbi a legutolsó ilyen címen eszközölt bejegyzés. Miután ez az egyetlen olyan hely, ill. eset, ahol a polgármestert a törvény kötelezi arra, hogy ne csak az általa kijelölt élő mikrofon- és egyéb állványoknak nyilatkozzék, hanem esetleg valódi emberek valódi kérdéseire is válaszoljon, arra biztatnánk mindenkit, látogasson el a városházára, és kérdezzen. Demonstrációnak sem utolsó, és még fűtenek is.

Meddig fognak emelkedni a Csiky Gergely Színház felújítási költségei?

Gyors egymásutánban közel egymilliárd forint pótlást kapott (egyszer ötszáz, egyszer négyszáz milliót). Utóbbit a betonszerkezetek állapotával indokolták. Életszerűnek tartja-e, hogy a kivitelező az építkezés egyik utolsó fázisában hivatkozik szerkezeti problémákra? Reálisnak érzi a díszbemutató 2019 év végi határidejét?

Milyen forrásokból finanszírozzák a megnövekedett alapterülettel szükségszerűen együtt járó fenntartási költségnövekedést? Milyen módon pótolják a színház bevételeiből kieső kb. 80-90 millió forintnyi TAO-forrást? Nem fog-e további színvonalcsökkenést, néző-, ill. bérletszámesést eredményezni az esetleges forráshiány?

Meddig duzzad még a címkórság a színháznál? Ma már nemcsak „művészeti”, de újabban „marketing” igazgatót is foglalkoztatnak.

Lát-e lehetőséget arra, hogy a jelenlegi vezetői és művészeti állománnyal akár csak meg is közelítse a Csiky Gergely Színház a korábbi, nemzetközi hírnevét, visszaszerezze kevés számú, valódi minőséget jelentő márkaneveinek egyikét?

Nem érzi-e kötelességének, hogy a szülőváros polgármestereként tiltakozzon

Szakály Sándor történész nemrég a Magyar Hírlapban megjelent, Nagy Imrét becsmérlő kijelentései miatt, annál is inkább, miután az illető öt éve éppen öntől vette át a „Kaposvár városért” kitüntetést?

Kíván-e tenni érdemben valamit azért az „élhető, szerethető” Kaposvárért, amely politikusi retorikájában

annyiszor szerepel? Például azzal, hogy elősegíti a helyi hatalomtól független, a valódi szólás- és tájékozódási szabadság alkotmányos jogán alapuló sajtóviszonyok létrejöttét a városban?

Nem tartja szomorúnak, hogy a sok hurráoptimista munkaerőpiaci nyilatkozat,

és a leépítés után 2018-ban még mindig közel ötszáz fő közfoglalkoztatott volt a városban? Kaposvár 1.23-as közfoglalkoztatási mutatója az egyik legrosszabb a megyei jogú városok rangsorában, (az átlag 0.81, a 15-64 éveseknek ekkora hányada közmunkás). Nem érzi méltatlannak, hogy számos feladatot a városi intézményeknél és cégeknél

költségtakarékossági okokból még mindig nettó ötvenezer forintos éhbérért oldanak meg?

Mikor áll ki a város polgárai elé, és vallja be végre – innen sokféle folytatás jöhetne –

hogy a Kaposvári Közlekedési Központ nem egyéb egy ronda nagy blöffnél, és semmilyen módon nem teszi jobbá, kényelmesebbé a helyi tömegközlekedést, csupán az EU-pénzek lenyúlására szolgál? Ezt manapság elég sok „önjelölt tényfeltáró” hangoztatja a közösségi oldalakon, de először a KAPOS-T merte kimondani, és fejtette ki részletesen.

Ön az országos sajtónak 2014-ben (!) azt nyilatkozta: elvárja, hogy a térfigyelő kamerák felszerelésével a közterületi bűncselekmények száma Kaposváron négy hónap alatt nullára redukálódjon. A felnőtt olvasók már akkor is tisztában voltak vele, hogy ez csupán infantilis nagyotmondási kényszer, s természetesen a bűnügyi statisztikák nem is igazolták: ma is bőségesen követnek el bűncselekményeket a város közterületein.

Miért állította valótlanul többször is azt, hogy „Kaposvár a legbiztonságosabb megyeszékhely”?

Ezt ugyanis semmilyen statisztika nem igazolja, hogy az elmúlt években akár csak súroltuk volna alulról a megyei jogú városok átlagát a százezer lakosra jutó bűncselekmények számában.

Mit gondol arról, hogy Kaposváron a megyei jogú városok átlagának kétszeresével csökken a népességszám a KSH szerint, hét év alatt 6059 fővel? S ahhoz, hogy gyakorlatilag a nullához közelít a 2018-ban értékesítési céllal épített lakások száma?

Ön szerint ezek az „erős város”, a „gyarapodó város” jellemzői?

Miután láthatóan minden különösebb nehézség nélkül már a második évfolyamban is beilleszkedtek a város intézményeibe a korábban a Pécsi utcai iskolába „száműzött” gyerekek – hála a pedagógusoknak és a szülőknek, no meg a sok-sok segítő jó szándéknak – nem kéne Kaposvár népétől bocsánatot kérni az elvesztegetett nyolc-kilenc évért, a perekre kukába dobott közpénz-milliókért, és elismerni, hogy az egész semmi másról nem szólt, mint személyes, nagyon rosszul értelmezett politikai érdekről, személyes presztízsről?

Büszke arra, hogy tudományos kutatások szerint Kaposvár az egyik legboldogtalanabb magyar város?

A globális jóllét szintjében csak a rettenetes állapotban lévő Salgótarjánt tudtuk megelőzni, és Miskolccal vagyunk fej-fej mellett.

Hogy kéne borítékolni is valamit a nagyszerű eseményre? Nos, szerintünk ott lesznek majd a közgyűlés tagjai – nekik kötelező – aztán a Munkásőr Bácsi Toponárról, aki „mágköszöni a drága pógármester úr áááádozatos munkájját”, a milliókkal kistafírozott Egyesületi Néni, ő úgyszintén, csak négy oktávval feljebb, s természetesen ott lesznek Répáspusztáról a répáspusztaiak, no meg az ügyeletes kátyúkérdezők.

Szita Károly nyom egy nyolcvan perces expozét a „hihetetlen, 21. századi, történelmi léptékű”

– kihagytunk valamit? – fejlődésről, közben telítődnek a tenalédik, bedurrannak a vissz- és aranyerek, követelőzni kezdenek a prosztaták és hólyagok, leesik az agyi oxigénellátás a sok süket dumától, aztán elmegy haza szépen mindenki a picsába*.

H. I.

*Senkit nem kívántunk megsérteni: ez itt egy szolidaritási trágárság – nem mintha amúgy távol állna tőlünk – Nagy Blanka kiskunfélegyházi gimnazista mellett, aki a minapi tüntetésen való felszólalása miatt most a kormánypropaganda legalpáribb támadásainak van kitéve.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!